Τελικά τα παιδιά φέρνουν ή όχι την ευτυχία;

Εδώ και πολλές γενιές η απόκτηση παιδιών ήταν κάτι σαν απαραίτητο στάδιο μύησης στη ζωή των ενηλίκων… Σαν φυσικό επόμενο για μία γυναίκα να θέλει να τεκνοποιήσει, να παντρευτεί και να αποκτήσει οικογένεια. Φυσικά δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό, όπως δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να μην έχει ανάγκη τίποτα από αυτά. 

Τα τελευταία χρόνια, η παραδοσιακή αυτή αντίληψη περί οικογένειας δεν είναι τόσο κυρίαρχη όσο κάποτε. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να μην κάνουν παιδιά. Βέβαια με την πλειοψηφία να τάσσεται υπέρ της τεκνοποίησης, οι γυναίκες που κάνουν διαφορετική επιλογή ζωής αντιμετωπίζονται

ακόμα με δυσπιστία, αμφισβήτηση και έντονη κριτική.

Όμως υπάρχει στ’ αλήθεια δίλημμα πάνω σε αυτό το ζήτημα; Θα είστε πιο χαρούμενοι άνθρωποι ως γονείς; Μήπως το να μην κάνετε παιδιά, θα σας εξασφαλίσει τελικά την ευτυχία; Η επιστήμη μπορεί να κρύβει τις απαντήσεις. Ίσως, όμως σίγουρα οι παράγοντες που θα παίξουν ρόλο στην τελική σας απόφαση είναι πολλοί και διαφορετικής σημασίας για τον καθένα. Παρόλα αυτά, διάφορες έρευνες έχουν προσπαθήσει να καθορίσουν το τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλο μίας γυναίκας όταν γίνεται μητέρα και αυτά είναι τα αποτελέσματα.

Τα πρώτα στάδια μετά τη γέννηση ενός μωρού είναι πολύ έντονα για την μητέρα. Η διαδικασία της γέννας και του θηλασμού αναγκάζει τον οργανισμό της να πλημμυρίσει με ωκυτοκίνη, την «ορμόνη της αγκαλιάς», που ενισχύει τους συναισθηματικούς δεσμούς και την κάνει να βιώνει περισσότερη ευχαρίστηση με τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια διαπροσωπική σχέση ισχυρότερη από αυτή μεταξύ μητέρας και μωρού. Έτσι, τα συναισθήματα που βιώνει μία γυναίκα όταν κάνει παιδιά, θα είναι πολύ πιο έντονα από αυτά που πιθανόν να ζήσει χωρίς αυτά.

Αυτό ισχύει και για τους μπαμπάδες και κάθε άλλο τύπο γονέα. Η βιολογική μητέρα μπορεί να έχει πιο «άμεση» σχέση με το μωρό, καθώς έχει δημιουργηθεί και ζήσει μέσα στο σώμα της, αλλά κάθε ανθρώπινος εγκέφαλος είναι κατασκευασμένος να ανταποκρίνεται στα μωρά θετικά.

Οι μυρωδιές που εκπέμπουν, τα μεγάλα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, το πόσο εύθραυστα είναι, το μέγεθός τους, όλα αυτά προκαλούν στον εγκέφαλο μας μία σειρά από αντιδράσεις που μας κάνουν να συνδεόμαστε μαζί τους και να θέλουμε να τα προστατεύσουμε.

Ωστόσο, αυτή η έντονη εμπειρία δέσμευσης και η επακόλουθη τρελή ευτυχία ίσως διαλυθεί τελικά. Δεν είναι ότι οι γονείς δεν αγαπούν τα παιδιά τους ή μετανιώνουν για την απόφασή τους, αλλά τα μωρά, και αργότερα τα παιδιά, είναι πολύ απαιτητικά. Και οι γονείς είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτά. Οι άγρυπνες νύχτες, οι βρόμικες πάνες, τα έξοδα, το χάος, όλα αυτά και άλλα πολλά μπορούν πραγματικά να αυξήσουν το άγχος και τα συναφή αρνητικά συναισθήματα.

Έχει να κάνει ακριβώς με τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλός τους. Στη συνέχεια όμως, βιώνουν επίσης τη χαρά του επιτεύγματος, της έντονης αγάπης για το παιδί τους, της διασκέδασης αφιερώνοντας χρόνο μαζί, την ευχαρίστηση να τα βλέπουν να ωριμάζουν.

Ουσιαστικά, τα στοιχεία που έχουμε, υποδηλώνουν ότι η απόκτηση παιδιών μπορεί να μας κάνει πιο ευτυχισμένους. Μπορεί επίσης να μας κάνει να αισθανόμαστε δυστυχισμένοι, ή συνεχώς αγχωμένοι κ.ο.κ.  Συνολικά, φαίνεται ότι το να γίνουμε γονείς κάνει τις συναισθηματικές μας εμπειρίες πιο έντονες από ό, τι αν δεν είχαμε αποκτήσει παιδιά.

Τα υψηλά είναι υψηλότερα, τα χαμηλά είναι χαμηλότερα, και αν αυτό είναι το επιθυμητό για εσάς, είναι εντελώς δική σας επιλογή.

The post Τελικά τα παιδιά φέρνουν ή όχι την ευτυχία; appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα