Τεστ αντισωμάτων για τον Κορονοϊό: Γιατί στρεφόμαστε στη μνήμη των λεμφοκυττάρων
Τα νέα διαγνωστικά τεστ για την COVID-19 στρέφονται πλέον στην ανάλυση των ειδικών Τ λεμφοκυττάρων.
Τα καινούρια διαγνωστικά τεστ για το νέο κορονοϊό βασίζονται στην ανάλυση των μακρόβιων ειδικών για τον SARS-CoV-2 Τ λεμφοκυττάρων μνήμης. Στόχος τους είναι να συμπληρώσουν τα ήδη καθιερωμένα τεστ
Η ανακοίνωση της χρήσης των τεστ για τα Τ κύτταρα δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο έγκριτο περιοδικό Nature Biotechnology με τίτλο “COVID-19 testing turns to T cells” και το άρθρο υπογράφει ο ιδιαίτερα έμπειρος σε θέματα βιοτεχνολογίας Ιρλανδός δημοσιογράφος Cormac Sheridan. Οι Καθηγητές του ΕΚΠΑ Ουρανία Τσιτσιλώνη, Ευάγγελος Τέρπος, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) αναλύουν τη σημασία αυτού του νέου τεστ.
Τεστ αντισωμάτων για τον κορονοϊό: Πώς αναγνωρίζουμε τη μόλυνση;Παρόλο που από την αρχή της πανδημίας το βιοτεχνολογικό ενδιαφέρον έχει εστιαστεί στα τεστ για την ανίχνευση αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2, κυρίως αυτών που χαρακτηρίζονται ως εξουδετερωτικά, η ανάπτυξη ειδικών Τ λεμφοκυττάρων στον οργανισμό όταν αυτός έχει μολυνθεί από τον ιό, φαίνεται να είναι πιο σημαντική.
Υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες εργαστηριακές τεχνικές για την ανίχνευση αυτών των ειδικών Τ λεμφοκυττάρων, αλλά μέχρι σήμερα τα τεστ αυτά είναι ιδιαίτερα πολύπλοκα, ακριβά και χρονοβόρα για ευρεία χρήση.
Τον Απρίλιο 2021, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε με τη διαδικασία έκτακτης ανάγκης το τεστ T-Detect COVID-19 της εταιρείας Adaptive Biotechnologies. Το τεστ αφορά στον εργαστηριακό εντοπισμό των ειδικών Τ λεμφοκυττάρων που αναγνωρίζουν αντιγόνα του SARS-CoV-2 με τη μέθοδο της αλληλούχησης επόμενης γενιάς (NGS).
Αν και δεν ανιχνεύει περιστατικά ενεργού λοίμωξης, σε συνδυασμό με τα τεστ αντισωμάτων μπορεί να επιβεβαιώσει με μεγάλη ακρίβεια πρόσφατη ή παλαιότερη λοίμωξη από το νέο κορονοϊό, αρκεί να έχουν περάσει τουλάχιστον 15 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Για τη λήψη των αποτελεσμάτων του τεστ T-Detect COVID-19 απαιτούνται 7-10 ημέρες.
Το ιδιαίτερο και πολύ ενδιαφέρον χαρακτηριστικό αυτού του τεστ είναι ότι προσδιορίζει την ανάπτυξη ανοσίας από τα Τ λεμφοκύτταρα, κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που παρέχουν μακροχρόνια προστασία από επαναλοίμωξη.
Ως επιβεβαίωση αυτού και σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από την Ιατρική Σχολή και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου John Hopkins των ΗΠΑ, σε άτομα που ανέρρωσαν από COVID-19 δείχθηκε ότι τα ενεργοποιημένα έναντι του SARS-CoV-2 Τ λεμφοκύτταρα μπορούν να δράσουν και κατά των νέων μεταλλαγμένων στελεχών του ιού, των Β1.1.7 (Βρετανίας), Β.351 (Νότιας Αφρικής) και Β.1.1.248 (Βραζιλίας).
Προφανώς αυτή η σημαντική πληροφορία ενισχύει ακόμα περισσότερο τη σημασία της χρήση των εμβολίων που αναπτύχθηκαν με βάση το αρχικό στέλεχος της πανδημίας, αφού η προκαλούμενη ανοσία από τα Τ λεμφοκύτταρα μετά τον εμβολιασμό στοχεύει και τις παραλλαγές του ιού που δυστυχώς εξαπλώνονται ευρέως και ταχύτατα.
Το καινούριο τεστ T-Detect COVID ελέγχθηκε σε κλινική μελέτη και έδειξε ευαισθησία 97% και ειδικότητα 100%, και στην πράξη, είναι πιο απλό στη χρήση και αξιολόγηση σε σχέση με τα κλασικά μοριακά τεστ (PCR).
Ένα επιπλέον πλεονέκτημά του είναι ότι εξετάζει το γενετικό υλικό, δηλαδή το DNA των Τ λεμφοκυττάρων, ένα πολύ σταθερότερο υλικό σε σχέση με την ανάλυση της λειτουργικότητας ή της παραγωγής κυτταροκινών από τα Τ λεμφοκύτταρα.
Μάλιστα, επειδή οι αποκρίσεις των Τ λεμφοκυττάρων διατηρούνται για περισσότερο χρονικό διάστημα στον οργανισμό από τις αποκρίσεις αντισωμάτων, το τεστ T-Detect COVID παρέχει ένα ευρύτερο παράθυρο για να επιβεβαίωση της λοίμωξης από τον SARS-CoV-2.
Μια άμεση εφαρμογή του τεστ για τα Τ λεμφοκύτταρα θα είναι η παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των διαφόρων εμβολίων που κυκλοφορούν, ιδιαίτερα σε ευάλωτους, υψηλού κινδύνου πληθυσμούς.
Εκτός από το ήδη εγκεκριμένο τεστ, και άλλες εταιρείες όπως η Qiagen στη Γερμανία αναπτύσσουν διαγνωστικά τεστ για τα Τ λεμφοκύτταρα βασιζόμενα σε ανάλυση με NGS.
Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει χρησιμοποιήσει πολλαπλούς επιτόπους του SARS-CoV-2 που αναγνωρίζονται ειδικά από τα κυτταροτοξικά (CD8+) Τ λεμφοκύτταρα και εντοπίστηκαν σε ασθενείς με COVID-19 που ανέρρωσαν.
Μάλιστα, έχουν ήδη εντοπιστεί τρεις έως οκτώ επίτοποι για καθέναν από τους έξι πιο κοινούς τύπους ανθρώπινων λευκοκυτταρικών αντιγόνων (MHC μορίων), συνεπώς μέσω αυτών των πλέον εξελιγμένων τεστ, θα έχουμε πολύ σύντομα καλύτερη εικόνα της αναπτυσσόμενης ανοσίας έναντι του SARS-CoV-2, αλλά και της διάρκειάς της.
The post Τεστ αντισωμάτων για τον Κορονοϊό: Γιατί στρεφόμαστε στη μνήμη των λεμφοκυττάρων appeared first on Newsitamea.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κορονοϊός – «Κόκκινος συναγερμός» από τα λύματα: Που υπάρχει αύξηση 201%
- Κοροναϊός: Πού εντοπίζονται τα 2.433 κρούσματα – Δείτε αναλυτικά τον χάρτη της διασποράς
- Άγριες Μέλισσες: Η φωτογραφία από τα τελευταία γυρίσματα
- Κοροναϊός: 2.433 νέα κρούσματα και 50 θάνατοι – Στους 556 οι διασωληνωμένοι
- Θεσσαλονίκη: Αντιμέτωπη με οχιά στο σπίτι της (pics)
- Ο Ιωνικός θέλει δανεικούς παίκτες από την ΑΕΚ
- Τα "ανοιχτά" ζητήματα στο ρόστερ του ΠΑΟΚ
- Προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την ψήφο του απόδημου ελληνισμού, χωρίς τις απαραίτητες 200
- Χάος στην Ευρώπη: Αεροπορικό «μποτιλιάρισμα» γύρω από το FIR της Λευκορωσίας σε μία εικόνα
- Τηλεθέαση: Το κανάλι που ανέβηκε στη δεύτερη θέση
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr
- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- Τεστ αντισωμάτων για τον Κορονοϊό: Γιατί στρεφόμαστε στη μνήμη των λεμφοκυττάρων
- Έντερο: Η διατροφή που αυξάνει θεαματικά τον κίνδυνο φλεγμονής
- Εμβόλιο: Ποιες παρενέργειες μυρίζουν θρόμβωση και ποιες είναι φυσιολογικές
- Πέθανε 63χρονη στην Μυτιλήνη από επιπλοκές του εμβολίου της AstraZeneca
- Κορονοϊός: Τι μας περιμένει το επόμενο φθινόπωρο – Οι προβλέψεις των ειδικών
- Έλληνες με μάσκες, αλλά οι τουρίστες χωρίς – Κανείς δεν μας ενημέρωσε πως είναι υποχρεωτικές-ΒΙΝΤΕΟ
- Πίνετε γάλα; Δείτε τι λένε για την χοληστερίνη
- Κορονοϊός: Απαντήσεις σε 9 μύθους για την πανδημία και τα εμβόλια δίνει ο πνευμονολόγος του “Σωτηρία”
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Οριστικό: Με 16.500 θεατές ο τελικός του Champions League
- Τσίπρας: Οι νέοι στο επίκεντρο για την επόμενη μέρα στη χώρα
- Κορονοϊός - Λύματα: Εκρηκτική αύξηση 201% στον Βόλο, +129% στη Λάρισα - Σταθερή η Αττική
- Και το δέρμα αποτελεί όργανο - στόχο του κορωνοϊού
- «Παγώνει» για δεύτερη φορά η ανάκριση για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου και Novartis
- Εθνική Ελλάδας: Οι κλήσεις για τα φιλικά με Βέλγιο και Νορβηγία – Ζήτησε άδεια ο Φορτούνης
- Κορονοϊός - Συναγερμός σε Βόλο, Λάρισα: «Έκρηξη» του ιικού φορτίου - Τι αποκαλύπτουν τα λύματα
- Κρούσματα σήμερα: Στην Αττική οι 1.151 μολύνσεις - 225 στη Θεσσαλονίκη
- Εκδήλωση της KPMG για το Υπεύθυνο Επιχειρείν