Τι είναι η διπολική διαταραχή – Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται
Διπολική διαταραχή (παλαιότερα ονομαζόταν μανιοκατάθλιψη) είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας που προκαλεί ακραίες εναλλαγές της διάθεσης, που κυμαίνονται από συναισθήματα υπερβολικής ευφορίας (μανία ή υπομανία) μέχρι συναισθήματα υπερβολικής θλίψης και κατάπτωσης (κατάθλιψη).
Η διπολική διαταραχή έχει διάφορους τύπους, όπως η τύπου-1 και η τύπου-2. Ανάλογα με το πόσο γρήγορα συμβαίνουν οι εναλλαγές της διάθεσης, τα επεισόδια της διπολικής διαταραχής μπορεί επίσης να χαρακτηριστούν ως “ανάμικτα” (επεισόδιο εναλλαγής της διάθεσης που διαρκεί λιγότερο από το συνηθισμένο που απαιτείται για
Για κάθε είδος και διάρκεια της ασθένειας, ο ασθενής βιώνει σημαντικά προβλήματα που παρεμβαίνουν στην καθημερινότητά του (εργασία, κοινωνικές σχέσεις κλπ) και μπορεί να απαιτηθεί νοσηλεία, ή μπορεί να έχει ψυχωσικά συμπτώματα (για παράδειγμα, παραισθήσεις ή ψευδαισθήσεις).
Η διάγνωση της διπολικής διαταραχής τύπου-1 προϋποθέτει το άτομο να έχει τουλάχιστον ένα μανιακό επεισόδιο, αλλά δεν απαιτεί προϊστορία μείζονος κατάθλιψης. Η διπολική διαταραχή τύπου-2 διαγιγνώσκεται αν το άτομο έχει βιώσει τουλάχιστον ένα επεισόδιο μείζονος κατάθλιψης και τουλάχιστον ένα επεισόδιο υπομανίας (ηπιότερη μορφή μανίας).
Διπολική διαταραχή: ΣυμπτώματαΓια να εξεταστεί η πιθανότητα ένα άτομο να έχει διπολική διαταραχή, θα πρέπει να έχει εκδηλώσει τουλάχιστον ένα μανιακό επεισόδιο. Τα χαρακτηριστικά ενός τέτοιου επεισοδίου πρέπει να διαρκέσουν τουλάχιστον μια εβδομάδα και να περιλαμβάνουν:
Αυξημένη, επιθετική, ή ευερέθιστη διάθεσηΣκέψεις που “τρέχουν” διαρκώς από το ένα θέμα στο άλλοΑλλαγές στην ομιλία (γρήγορη, υπερβολική ομιλία)Μειωμένη ανάγκη για ύπνοΜεγαλοπρεπείς πεποιθήσεις (για παράδειγμα, το να πιστεύει το άτομο ότι έχει υπερδυνάμεις ή κάποιο υπερβολικό ταλέντο ή αδυναμία)Διαρκείς αλλαγές θεματικών ενοτήτων στην ομιλία (το άτομο αλλάζει επανειλημμένα αντικείμενο συζήτησης σε θέματα που δεν σχετίζονται μεταξύ τους)Αυξημένη δραστηριότητα και προσήλωση σε καθημερινούς, απλούς “στόχους”Παρορμητικότητα και κακή κρίση (όπως οι παράλογες δαπάνες, το υπερβολικό ξεφάντωμα και η ασυδοσία στις πράξεις)Τα συμπτώματα ενός μανιακού επεισοδίου της πρώιμης (δηλαδή σε νεαρή ηλικία) εμφάνισης διπολικής διαταραχής τείνουν να περιλαμβάνουν ξεσπάσματα θυμού και οργής, καθώς και ευερεθιστότητα, σε αντίθεση με την επεκτατική -υπερβολικά αυξημένη- διάθεση που παρατηρείται στους ενήλικες. Ο έφηβος με διπολική διαταραχή είναι πιο πιθανό να παρουσιάζει κατάθλιψη και ανάμικτα επεισόδια με γρήγορες εναλλαγές στη διάθεση.
Διπολική διαταραχή: Πιθανώς και από την παιδική ηλικία να είναι εμφανή τα συμπτώματαΠαρά τις διαφορές στα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής σε εφήβους και παιδιά σε σύγκριση με τους ενήλικες, πολλοί άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με ορισμένα είδη παιδικής διπολικής διαταραχής εξακολουθούν να έχουν αυτά τα συμπτώματα και ως ενήλικες. Τα συμπτώματα της ασθένειας σε γυναίκες τείνουν να περιλαμβάνουν περισσότερο καταθλιπτικά επεισόδια και αυξημένο άγχος με μεγαλύτερη συχνότητα επεισοδίων σε σύγκριση με τους άνδρες.
Παρά το γεγονός ότι ένα σημαντικό καταθλιπτικό επεισόδιο δεν αποτελεί από μόνο του προϋπόθεση για τη διάγνωση της διπολικής διαταραχής, τέτοιου τύπου επεισόδια (καταθλιπτικά) συχνά εναλλάσσονται με μανιακά επεισόδια. Μάλιστα η επίμονη και διαρκής θλίψη εμφανίζεται πιο συχνά από ό,τι η μανία σε πολλούς ανθρώπους με διπολική διαταραχή.
Τα χαρακτηριστικά των καταθλιπτικών επεισοδίων περιλαμβάνουν μια σειρά από τα ακόλουθα συμπτώματα:Επίμονη κατάθλιψη ή ευερέθιστη διάθεσηΜειωμένο ενδιαφέρον για προηγουμένως ευχάριστες δραστηριότητεςΑλλαγές ή προβλήματα στην όρεξη, το σωματικό βάρος, ή τον ύπνοΕυερεθιστότητα ή έλλειψη δραστηριότηταςΑυξημένη συχνότητα κόπωσηςΑίσθημα αναξιότηταςΔυσκολία στη συγκέντρωσηΣκέψεις θανάτου ή σκέψεις/σχέδια/πράξεις αυτοκτονίαςΠΗΓΗ: www.iatropedia.gr , www.medicinenet.com
The post Τι είναι η διπολική διαταραχή – Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται appeared first on newsitamea.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σφοδρή αντιπαράθεση Μέρκελ – Ερντογάν – «Δεν ήξερα ότι έχεις συμμάχους τρομοκράτες»
- Υπ. Άμυνας ΗΠΑ: «Δεν θα πολεμήσουμε την Τουρκία για τους Κούρδο
- «Έστειλε» τον άνδρα της στο Νοσοκομείο Καλαμάτας
- Ποιον πάντρεψαν η Τατιάνα Στεφανίδου και ο Νίκος Ευαγγελάτος
- Black Friday 2019: Πότε πέφτει η "Μαύρη Παρασκευή" των μεγάλων εκπτώσεων
- Παραιτήθηκε η πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Πεντέλης
- Το ξέσπασμα της Δανάης Στράτου για τη σχέση του πατέρα της με τον Βαρουφάκη
- Αδίστακτος απατεώνας έκλεψε ζευγάρι τυφλών
- Θλίψη: Πέθανε πασίγνωστος Έλληνας τραγουδιστής (pics)
- Γ' Εθνική: Τα τελικά αποτελέσματα (13/10)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr
- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- Τι είναι η διπολική διαταραχή – Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται
- 4 πεντανόστιμοι τρόποι να ξεκινήσετε την ημέρα σας με τζίντζερ
- Αυτός είναι ο λόγος που οι νεκροί θάβονται ακριβώς 2 μέτρα κάτω από την γη-ΒΙΝΤΕΟ
- Το ορεινό χωριό της Λευκάδας -Όαση δροσιάς και ομορφιάς
- Χρησιμοποιείς φούρνο μικροκυμάτων; Υπάρχει κάτι που θα έπρεπε να μάθεις
- Κουρκουμάς: Μία Βόμβα Υγείας,Ένα Φυσικό Αντιφλεγμονώδες
- Ο πονοκέφαλος δεν ήταν αθώος – Δείτε τι βρήκαν οι γιατροί στον εγκέφαλό του
- Συναγερμός: Αυτή η εφαρμογή στο κινητό σε χρεώνει χωρίς να το καταλαβαίνεις
- Γίνεται να πάρει κανείς ύψος μετά την εφηβεία; – Δεν φαντάζεστε από τι εξαρτάται
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- B. Σπανάκης στο One Channel: Ταξική και αντισυνταγματική η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη ψήφο των απόδημων
- Ερντογάν: Να μάθει τα όριά του ο Ακιντζί
- Χ. Σταϊκούρας: Μέλημα μας να σταματήσουμε το «business drain»
- Πέθανε ο Αλεξέι Λεόνοφ - Ήταν ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που περπάτησε στο διάστημα (φώτο-βίντεο)
- Τόκιο: Κυκλώνας βύθισε εμπορικό πλοίο – Πέντε νεκροί
- Τσέλσι: Δεν μπορείς να πάρεις παίκτες; Τι να το κάνεις, αφού παράγεις
- «Έστειλε» τον άνδρα της στο Νοσοκομείο Καλαμάτας
- Η Ευρώπη προσπαθεί να επισπεύσει την εφαρμογή ενός σχεδίου για την μεταγωγή των ξένων μαχητών του Ισλαμικού Κράτους προς το Ιράκ
- Ανθρωπιστική κρίση περιμένει ο ΟΗΕ με 400.000 εκτοπισμένους στη Συρία
- ΥΠΕΝ: Συνέντευξη Τύπου Κ. Χατζηδάκη για κυκλική οικονομία και πλαστική ρύπανση