Τι γνωρίζουμε για τις θρομβώσεις με εμβόλια που περιέχουν αδενοϊούς-Tα δεδομένα έως σήμερα
Με αφορμή τα περιστατικά θρομβώσεων με δύο εμβόλια του νέου κορωνοϊού, οι καθηγητές του ΕΚΠΑ παραθέτουν τα δεδομένα που είναι έως σήμερα γνωστά γενικώς για τα εμβόλια που βασίζονται σε αδενοϊούς.
Με την ευρεία χρήση εμβολίων με φορέα αδενοϊό κατά του νέου κορωνοϊού, όπως είναι τα εμβόλια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης-AstraZeneca και το εμβόλιο της Johnson & Johnson/Jannsen, παρουσιάστηκε η εξαιρετικά μικρή πιθανότητα σοβαρών θρομβωτικών επεισοδίων με ανοσολογικό υπόβαθρο.
Μία
Η αλληλεπίδραση των αδενοϊών με παράγοντες πήξης έχει παρατηρηθεί και στο παρελθόν. Για παράδειγμα στους αδενοϊούς 5 και 31, οι παράγοντες πήξης IX και X χρειάζονται για την αποτελεσματική μόλυνση των κυττάρων. Η δραστηριότητα αυτή μεσολαβείται από την θειϊκή ηπαράνη (ηπαρίνη).
Οι αδενοϊικοί φορείς έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια σε μελέτες γονιδιακής θεραπείας. Στις μελέτες αυτές είχαν αναφερθεί φαινόμενα ήπιας θρομβοκυτταροπενίας.
Ένα βασικό πρόβλημα από την ενδοφλέβια έγχυση του αδενοϊού 5 ήταν η δέσμευσή του στα κυκλοφορούντα αιμοπετάλια. Αυτή προκαλούσε ενεργοποίηση/συγκόλλησή τους. Στη συνέχεια προκαλούσε παγίδευση στα κολποειδή του ήπατος, γράφουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ.
Στον μηχανισμό πιθανώς συμμετέχει και το γεγονός ότι ο υποδοχέας coxsakie-αδενοϊού που χρησιμοποιείται από πολλούς αδενοϊούς έχει εντοπισθεί σε κυκλοφορούντα αιμοπετάλια. Επίσης κρίσιμο στοιχείο στο μηχανισμό φαίνεται ότι παίζει και ο παράγοντας Von Willebrand.
Μελέτες που διεξήχθησαν σε πρωτεύοντα από το 2001 έδειξαν ότι η ενδοφλέβια έγχυση αδενοϊών προκαλούσε θρομβοκυτταροπενία σε συνδυασμό με βιοχημικές ενδείξεις διάχυτης ενδαγγειακής πήξης. Σε ανθρώπινες κλινικές μελέτες, οι θρομβοπενίες ήταν παροδικές και χωρίς σημεία διάχυτης ενδαγγειακής πήξης.
Οι αδενοϊοί των εμβολίωνΑξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι ο ιός δεν είναι παθογόνο που μεταδίδεται μέσω του αίματος. Συνεπώς αυτοί οι μηχανισμοί δεν παρατηρούνται ως αποτέλεσμα φυσικής νόσησης, τουλάχιστον όχι συχνά.
Επίσης πρέπει να ξεκαθαρισθεί ότι η χρήση των εμβολίων δεν γίνεται ενδοφλέβια. Επιπλέον, οι αδενοϊοί του εμβολίου δεν πολλαπλασιάζονται ώστε να εισέλθουν στην κυκλοφορία. Συνεπώς η συμβολή ενός τέτοιου μηχανισμού στην πρόκληση των θρομβωτικών επεισοδίων τίθεται υπό αμφισβήτηση, σημειώνουν οι ειδικοί του ΕΚΠΑ.
Για αυτό έχει σημασία να ρίξουμε και μία ματιά σε προηγούμενες μελέτες εμβολίων με τους αδενοϊικούς φορείς. Διαταραχές πήξης είχαν παρατηρηθεί στην κλινική μελέτη φάσης 3 του αδενοϊικού εμβολίου του Ebola σε 3 εθελοντές χωρίς συμπτώματα. Συγκεκριμένα παρατηρήθηκε παράταση του χρόνου μερικής θρομβοπλαστίνης (aPTT) η οποία σχετίσθηκε με την παραγωγή αντιφωσφολιπικών αντισωμάτων.
Υπάρχει πιθανή προδιάθεσηΗ πιθανή σχέση του αδενοϊικού φορέα με αλλοίωση των μηχανισμών πήξης έχει φανεί και στο παρελθόν. Ωστόσο παρόμοια συμβάντα σοβαρών θρομβωτικών επεισοδίων με ανοσολογικό προφίλ δεν έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν, παρά την ευρεία χρήση των φορέων σε γονιδιακές θεραπείες και παρασκευή εμβολίων.
Με δεδομένη την αλληλεπίδραση των αδενοϊικών φορέων με μηχανισμούς πήξης, απαιτείται περαιτέρω μελέτη των πιθανών σχέσεων των αδενοϊικών φορέων με τα σπάνια σοβαρά θρομβωτικά επεισόδια. Είναι πιθανόν να πρόκειται για προδιάθεση σε ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό του πληθυσμού. Η προδιάθεση αυτή έγινε εμφανής τώρα, λόγω της ευρύτατης χρήσης των φορέων αυτών σε μικρό χρονικό διάστημα, εκτιμούν οι ειδικοί του ΕΚΠΑ.
Ενδεικτικό είναι ότι μέχρι και τις 5 Απριλίου, αναφέρθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο 1 πιθανό θρομβωτικό επεισόδιο σε εμβολιασμό δεύτερης δόσης. Σε κάθε περίπτωση η ωφέλεια του εμβολιασμού σε σχέση με τον πιθανό κίνδυνο για τις ηλικίες μεγαλύτερες των 30 φαίνεται ότι είναι μεγάλη. Η διαλεύκανση της προδιάθεσης για αυτά τα επεισόδια, θα βελτιώσει το προφίλ ασφάλειας των εμβολίων με αδενοϊούς, καταλήγουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ.
The post Τι γνωρίζουμε για τις θρομβώσεις με εμβόλια που περιέχουν αδενοϊούς-Tα δεδομένα έως σήμερα appeared first on Newsitamea.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Εμβολιασμός με AstraZeneca: Οι ακυρώσεις και τα ελεύθερα ραντεβού αλλάζουν τον σχεδιασμό
- Εμβολιασμός: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 55-59 και 50-54 ετών - Πώς κλείνουμε ραντεβού
- Μπακογιάννη για Κρήτη: Μετά από το ξύλο που έχω φάει, αν ο Μητσοτάκης επιτρέψει τις μετακινήσεις θα πάω
- Όλοι οι άντρες νιώθουν άβολα με αυτή την ατάκα
- Στον δρόμο των Τσιμίκα και Βρουσάι ο Τζολάκης
- Aναδρομικά κληρονόμων: Πότε θα γίνουν οι νέες πληρωμές
- Κρήτη: Ήταν νεκρός 5 ημέρες και δίπλα ψυχορραγούσε η σύζυγός του
- Σύμβουλος Ερντογάν: «Η Αλεξανδρούπολη μας ανήκει!»
- Κορονοϊός: 1.607 νέα κρούσματα, τα 675 στην Αττική, 216 στη Θεσσαλονίκη
- Παναθηναϊκός: Άναψε «φωτιές» ο Διούδης με ποστάρισμα «βόμβα»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr
- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- Τι γνωρίζουμε για τις θρομβώσεις με εμβόλια που περιέχουν αδενοϊούς-Tα δεδομένα έως σήμερα
- Ξεχνάμε το «Πάσχα στο χωριό» για να μη χαθεί το καλοκαίρι
- Διαβήτης:Οι 2 κινήσεις SOS που κρατούν το σάκχαρο υπό έλεγχο
- Η πιο γρήγορη τυρόπιτα σουφλέ που… λιώνει στο στόμα – Θα σας τρέχουν τα σάλια
- 13 βασικά δικαιώματα των ασθενών σε όλο τον πλανήτη
- Ντόρα Μπακογιάννη: Να ανοίξουμε τις μετακινήσεις εκτός Νομού να πάει ο κόσμος στα εξοχικά και τα χωριά του-ΒΙΝΤΕΟ
- Διατροφή για μετά τα 40: Οι τροφές που επιβραδύνουν τα σημάδια της γήρανσης
- Πανεύκολο Κέικ σοκολάτας με μπανάνα-Θα σας ξετρελάνει η νοστιμιά του
- Χαράλαμπος Γώγος: Αρνητικός στις πασχαλινές μετακινήσεις και άνοιγμα της εστίασης νωρίτερα – Επικίνδυνα τα κορονοπάρτι-ΒΙΝΤΕΟ
- Η γύρη μελισσών και τα 9 απίστευτα οφέλη για την υγεία σου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Stefania: Στόχος η νίκη στη Eurovision 2021 - Μου αρέσει το "Survivor"
- 61χρονη πέθανε μετά το εμβόλιο AstraZeneca – Τι καταγγέλλουν γιος και δικηγόρος
- Πάτρα: Στο "μικροσκόπιο" της... ψυχανάλυσης τα κορωνοπάρτι και οι συγκεντρώσεις
- "Πόλεμος" μεταφορέων στα ελληνοτουρκικά σύνορα και αλληλοκατηγορίες για "μπλόκο": Τι απαντά η Ελλάδα
- Νεστορίδης, Σεραφείδης και Παραγιός στην Αγιά Σοφιά
- Εμβολιασμός: «Ανοίγει» η πλατφόρμα ραντεβού για τις ηλικιακές ομάδες 50-59 ετών
- Τηλεφωνική συνομιλία των συμβούλων εθνικής ασφάλειας ΗΠΑ – Ρωσίας!
- 8 Λέξεις - Επόμενα επεισόδια: Ο Μιλτιάδης λέει στην Κατερίνα ότι ο Άλκης είναι γιος του
- Θεοδωρίδου : Νέες οδηγίες για τον εμβολιασμών των εγκύων – Ποια εμβόλια είναι ασφαλή
- Τσελίκ: Διπλωματική απρέπεια από τον Ν. Δένδια