Τι κερδίζουν οι έφηβοι με τον εμβολιασμό τους
Στο ερώτημα αν πρέπει να εμβολιαστούν οι έφηβοι απαντούν οι ειδικοί, επισημαίνοντας τα πολλαπλά οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν οι νέοι σε προσωπικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο.
Πολλές χώρες διανύουν ήδη το τέταρτο επιδημικό κύμα της COVID-19 και προσπαθούν να ανυψώσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα το τείχος ανοσίας που θα ανακόψει την ορμητικότητά του, προτού πλήξει ξανά τα συστήματα υγείας.
Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένης της ανάγκης συμμετοχής όλου του πληθυσμού που μπορεί με ασφάλεια να εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2, μεγάλο μέρος της συζήτησης αφορά πλέον τον ρόλο
Στην Ελλάδα, τη σχετική ανακοίνωση έκανε στις 5 Ιουλίου η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, απαριθμώντας τους λόγους που οδήγησαν στο «πράσινο φως» των εμβολιασμών νέων 15-17 ετών.
Στη δημόσια συζήτηση, κεντρικό ερώτημα παραμένει αν τα εμβόλια σε αυτές τις ηλικίες προσφέρουν πράγματι περισσότερα οφέλη σε σύγκριση με τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες, δεδομένου πως οι νεότεροι έχουν μικρότερο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου σε περίπτωση λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό. Ο Δρ Alex Richter, Καθηγητής και Επίτιμος Σύμβουλος Κλινικής Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, σταθμίζει τα υπέρ και τα κατά και βάζει θετικό πρόσημο στον εμβολιασμό εφήβων.
Πολλαπλά κερδισμένοι
Τα επιδημιολογικά δεδομένα έχουν δείξει ότι οι έφηβοι θα νοσήσουν ελαφριά ή και χωρίς συμπτώματα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα ξεφύγουν σίγουρα τον κίνδυνο εισαγωγής σε νοσοκομείο. Πέραν των σημαντικά λιγότερων πιθανοτήτων νοσηλείας, θανάτου ή σοβαρής νόσου, τα εμβόλια μπορούν συμβάλλουν αποτελεσματικά:
σε λιγότερα περιστατικά του πολυσυστηματικού υπερφλεγμονώδους συνδρόμου σχετιζόμενου με COVID-19 σε παιδιά, περιστατικά των οποίων έχουν σημειωθεί και σε εφήβους,στην πρόληψη της (μακράς) long covid που αφορά το 2% περίπου των παιδιών που θα νοσήσουν από COVID-19 και θα εξακολουθήσουν να εμφανίζουν συμπτώματα μήνες μετά την αρχική λοίμωξησε ισχυρότερη ανοσοαπόκριση, η οποία έχει αποδειχθεί ότι υπερέχει αυτής που προκαλείται από τη φυσική νόσηση.Τα πλεονεκτήματα υπερτερούν έναντι κινδύνων όπως τα τοπικά συμπτώματα του εμβολιασμού (π.χ. ο πόνος στο σημείο της ένεσης και τα ρίγη), ενώ σοβαρότερες ανεπιθύμητες ενέργειες όπως τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας από mRNA εμβόλια, τα οποία όμως είναι πολύ σπάνια και λιγότερο πιθανά συγκριτικά με τον αντίστοιχο κίνδυνο από τη νόσο COVID-19.
Προστασία του κοινωνικού συνόλου
Ο εμβολιασμός των εφήβων μπορεί να τους επιτρέψει την επιστροφή στην ακαδημαϊκή και κοινωνική κανονικότητα που στερήθηκαν την περίοδο των αυστηρών lockdown, με τον κίνδυνο διασποράς σε περίπτωση επαναλειτουργίας των σχολείων να μειώνεται.
Παράλληλα, εξηγεί ο καθηγητής, ένας έφηβος που εμβολιάζεται το κάνει και για τους οικείους του που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και που, παρά τον εμβολιασμό τους έναντι της COVID-19, δεν θα επιτύχουν υψηλή ανοσολογική απόκριση, όπως στις περιπτώσεις μεταμοσχευμένων και ανοσοκατεσταλμένων ασθενών.
Ο εμβολιασμός των νέων για τη προστασία του κοινωνικού συνόλου δεν αποτελεί ιδέα που γέννησε η τωρινή πανδημία. Στην περίπτωση του πνευμονιόκοκκου, ο εμβολιασμός βρεφών για την προφύλαξή τους από σοβαρή νόσο μετέπειτα λειτούργησε θετικά και για τον περιορισμό κρουσμάτων πνευμονίας στον ενήλικο πληθυσμό.
Τέλος, οι παραλλαγές του κορωνοϊού «φουντώνουν» όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή. Καθώς επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων εμβολίων, είναι σημαντικό το επιδημιολογικό φορτίο να παραμένει σε χαμηλά ποσοστά, όπως μπορεί να επιτευχθεί μέσω των εμβολιασμών.
ygeiamou.gr
The post Τι κερδίζουν οι έφηβοι με τον εμβολιασμό τους appeared first on Newsitamea.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Εμβόλιο κορονοϊού: Τρεις σπάνιες παρενέργειες εξετάζει ο ΕΜΑ
- Ιωάννης Οικονόμου: Ποιος είναι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος
- Η άσκηση που ρίχνει τη χοληστερόλη, δυναμώνει το μυαλό και βελτιώνει τον ύπνο
- Το πήρε απόφαση ο Κανάκης…
- Καλοκαίρι Not: Τέλος η Τζωρτζέλα Κόσιαβα
- Ολυμπιακός: Παρατηρήσεις σε Ονιεκούρου για το πράσινο μαλλί
- Αίγινα: Lockdown στην Ι.Μ. Αγίου Νεκταρίου-Αγίας Τριάδος
- Έρευνα: Χαμηλότερες νοητικές επιδόσεις σε παιδιά που γεννήθηκαν κατά την πανδημία
- Ανακοινώθηκε μίνι ανασχηματισμός
- Ο Ιβάν άνοιξε το «δώρο» του Μαρινάκη, άλλοθι ο αποκλεισμός του Ολυμπιακού, να μην κάνει μεταγραφές!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr
- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- Τι κερδίζουν οι έφηβοι με τον εμβολιασμό τους
- Σκυλιά μέσα στη θάλασσα και την παραλία – Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται
- Χαράλαμπος Γώγος: Διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές για το κορονοϊό, που εξελίσσεται σε νόσο των νέων
- Συντάξεις Σεπτεμβρίου 2021: Οι ημερομηνίες που θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι κάθε ταμείου για ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΓΑ – Αναλυτικά
- Κορονοϊός: Η 26χρονη που νόσησε ήπια αλλά δεν γλύτωσε την εγκεφαλική φλεγμονή
- Ευχάριστη εξέλιξη για τον Μίκαελ Σουμάχερ: Κατάφερε να επιβιώσει χάρη στους γιατρούς και την Κορίνα
- Μιμή Ντενίση για φωτιές: Πόσο μίσος υπάρχει σε αυτή τη χώρα, καημένη Ελλάδα- Η ανάρτησή της
- 7 τύποι ανδρών που είναι επικίνδυνοι σύντροφοι
- Εγκύκλιος για αναστολή εργασίας και άμεση αναπλήρωση ανεμβολίαστου προσωπικού σε δομές ηλικιωμένων ΑμεΑ
- 4 τρόποι με τους οποίους μπορείτε να απαλλαγείτε από το «κακό κάρμα»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο γρίφος του Gamow
- ΕΡΓΑΝΗ – Θετικό ισοζύγιο απασχόλησης και τον Ιούλιο – Οι κλάδοι με τις περισσότερες προσλήψεις [Πίνακες]
- Ιωάννινα: Διέρρηξε μια εκκλησία, «άνοιξε» δυο σπίτια και... το έριξε στο φαγοπότι
- Τουρκία πλημμύρες – νεκροί: Εικόνες αποκάλυψης, πενθεί η χώρα
- Χανιά | 235,2%: Τεράστια αύξηση σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020 στο Αεροδρόμιο “Δασκαλογιάννης”
- Βέλγιο: Ξεκινά η χρήση υγειονομικού πάσου για εκδηλώσεις που ξεπερνούν τα 1.500 άτομα
- Ο ανασχηματισμός θα έλθει – Αναδιάταξη δυνάμεων στο Μαξίμου
- ΕΡΓΑΝΗ – Θετικό ισοζύγιο απασχόλησης και τον Ιούλιο – Οι κλάδοι με τις περισσότερες προσλήψεις
- Γαλάτσι – Απάντηση της ΕΛ.ΑΣ.: Ο σκύλος δάγκωσε τον αστυνομικό