Τι σημαίνει αν έχετε μια ελιά που “σας τρώει” – Πότε η φαγούρα είναι καρκίνος του δέρματος
Οι ελιές (ή σπίλοι) του δέρματος είναι κάτι φυσιολογικό. Συνιστούν το αποτέλεσμα της ανάπτυξης του δέρματος σε εστιασμένα σημεία, αντί σε μία ευρύτερη περιοχή. Οι περισσότερες ελιές είναι ακίνδυνες, αλλά μερικές φορές γίνονται καρκινικές.
Καρκίνος του δέρματος – Οι ελιές είναι καφέ, ή μαύρες και μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο δέρμα. Οι περισσότερες αναπτύσσονται στην πρώιμη παιδική ηλικία και στην πρώιμη ενηλικίωση. Ένα άτομο μπορεί να έχει μέχρι 40 ελιές μέχρι την στιγμή που ενηλικιώνεται.
Οι σπίλοι μπορούν να αλλάξουν, αλλά η αλλαγή είναι πολύ αργή. Μπορούν να αλλάξουν χρώμα,
Οι περισσότεροι σπίλοι δεν είναι καρκινικοί. Αυτοί που είναι καρκινικοί θα φαίνονται αρκετά διαφορετικοί στην όψη από άλλους στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμφανίζονται πριν από την ενηλικίωση.
Διάφορες αιτίες μπορεί να προκαλέσουν κνησμό (φαγούρα) σε μια ελιά του δέρματος.
Οι κνησμώδεις ελιές μπορεί να σχετίζονται με την χρήση νέων προϊόντων, όπως απορρυπαντικά ρούχων, λοσιόν, ή σαπούνια. Ή μια κνησμώδης, ερεθισμένη ελιά θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα μιας χημικής ουσίας, που έχει έρθει σε επαφή με το δέρμα.
Θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας να ελέγξει την ελιά στην οποία έχετε φαγούρα, ακόμη και αν θεωρείτε ότι ξέρετε την αιτία. Αν και σπάνια, αυτή η φαγούρα μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του δέρματος.
Φυσιολογικοί σπίλοι έναντι μη φυσιολογικών σπιλώνΟι φυσιολογικές κρεατοελιές είναι συνήθως μικρές, στρογγυλές κηλίδες στο δέρμα που έχουν χρώμα καφέ ή μαύρο. Είναι είτε ανυψωμένες (σαν μικρά εξογκώματα), είτε επίπεδες, έχουν ομοιόμορφη όψη και είναι ίδιες σε όλο τους το εμβαδόν.
Μια ελιά θα μπορούσε να θεωρηθεί ανώμαλη εάν το χρώμα και η υφή της δεν είναι ομοιόμορφα, ή αν άλλαξε πρόσφατα στην όψη της. Για παράδειγμα, ένας γιατρός θα πρέπει να κληθεί να ελέγξει μια ελιά, αν ήταν επίπεδη και ξαφνικά έγινε σαν εξόγκωμα στο δέρμα.
Άλλα χαρακτηριστικά των μη φυσιολογικών σπιλών περιλαμβάνουν:η περιφέρειά της (ως σχήμα) είναι ακανόνιστηέχει περισσότερα από ένα χρώματαείναι μεγαλύτερη σε μέγεθος από την γόμα ενός μολυβιούέχει αλλάξει καθ’ οποιονδήποτε τρόπο σε σχέση με το πώς ήτανΦυσικά, δεν σημαίνει ότι αν μια ελιά είναι μη φυσιολογική, ή αν σας προκαλεί φαγούρα, ότι είναι και καρκινική. Αλλά αν έχετε μια ελιά που βγάζει υγρό, σας προκαλεί φαγούρα, αιμορραγεί, ή έχει αλλάξει από φυσιολογική σε μη φυσιολογική, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο για εξέταση.
Καρκίνος του δέρματος: ΜελάνωμαΤο μελάνωμα είναι ένας από τους συνηθέστερους καρκίνους του δέρματος στους Καυκάσιους πληθυσμούς, όπως ο ευρωπαϊκός. Εμφανίζεται περίπου σε 1 στους 38 ανθρώπους γι’ αυτούς τους πληθυσμούς.
Ο κίνδυνος μελανώματος αυξάνεται με την ηλικία, ενώ η ηλικία των 63 ετών είναι ο μέσος όρος ηλικίας όπου και διαγιγνώσκεται. Αλλά οποιοσδήποτε, ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είναι, μπορεί να διαγνωστεί με αυτόν τον τύπο καρκίνου του δέρματος.
Το μελάνωμα είναι ένας από τους σοβαρότερους καρκίνους του δέρματος, οπότε είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματα.
Μια αλλαγμένη ελιά είναι το πρώτο σημάδι ότι κάτι μπορεί να είναι λάθος. Το μελάνωμα μπορεί επίσης να εμφανιστεί στην ανάπτυξη νέων σπίλων.
Οι αλλαγές των σπίλων μπορεί να σχετίζονται με το μέγεθος, το σχήμα, το χρώμα ή την υφή τους. Τα μελανώματα συνήθως δημιουργούν μαύρες και μαύρες-μπλε περιοχές μέσα σε μία ελιά ή σε άλλες δερματικές αναπτύξεις.
Τα πρόσθετα δερματικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:πληγές που δεν θεραπεύονταιαλλαγή χρώματος, ερυθρότητα ή διόγκωση στο περιβάλλον δέρμαφαγούρα, τρυφερότητα ή πόνος στην ελιά, ή στο περιβάλλον δέρμαΤο μελάνωμα μπορεί επίσης να εμφανιστεί στα μάτια και να προκαλέσει θολή όραση, σκοτεινά σημεία στην ίριδα, ή απώλεια της όρασης. Η ίριδα του ματιού είναι η λεπτή, στρογγυλή δομή που ελέγχει το μέγεθος και την έκταση της κόρης και την ποσότητα φωτός που φτάνει στον αμφιβληστροειδή. Η ίριδα είναι επίσης υπεύθυνη για το χρώμα των ματιών.
Καρκίνος του δέρματος: Άλλα είδη που προκαλούν φαγούραΟι μη-μελανωματικοί καρκίνοι του δέρματος μπορεί να προκαλέσουν πολλαπλές, ασυνήθιστες αλλοιώσεις του δέρματος που μπορεί να είναι κνησμώδεις και να σας πονούν.
Κάποιοι μπορεί να μοιάζουν με κρεατοελιές, αλλά τείνουν να είναι νέες δερματικές αναπτύξεις. Μερικές αυξήσεις στο δέρμα μπορεί ακόμη και να μοιάζουν με πληγές, ή κονδυλώματα.
Το 2014, οι ερευνητές από το Temple University διαπίστωσαν ότι μέχρι και το 37% των αλλοιώσεων από τον καρκίνο του δέρματος προκαλούν φαγούρα και περίπου το 28% συνοδεύονται από πόνο.
Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το καρκίνωμα των πλακωδών κυττάρων, δύο τύποι καρκίνων του δέρματος πέραν του μελανώματος, προκαλούν φαγούρα συχνότερα από το μελάνωμα.
Καρκίνος του δέρματος: Βασικοκυτταρικό καρκίνωμαΕίναι ένας από τους συνηθέστερους τύπους καρκίνου του δέρματος, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας. Είναι επίσης ο πιο συχνά διαγνωσμένος τύπος καρκίνου στις Η.Π.Α.
Ένα τέτοιο καρκίνωμα αναπτύσσεται σε μέρη του δέρματος που εκτίθενται πολύ έκθεση στον ήλιο, όπως το πρόσωπο και ο λαιμός. Αν εντοπιστεί αρκετά νωρίς, μπορεί να θεραπευτεί.
Καρκίνος του δέρματος: Καρκίνωμα πλακωδών κυττάρωνΕίναι ο δεύτερος συνηθέστερος τύπος καρκίνου του δέρματος, σύμφωνα με το Ίδρυμα Καρκίνου του Δέρματος.
Είναι το αποτέλεσμα της ανώμαλης κυτταρικής ανάπτυξης, που προκύπτει από τα πλακώδη κύτταρα ή από κύτταρα που καλύπτουν τα ανώτερα στρώματα του δέρματος.
Εμφανίζεται ως κόκκινα μπαλώματα, ανυψωμένα μπαλώματα και ανοικτές πληγές στο δέρμα ενός ατόμου.
Όταν εντοπιστεί νωρίς, το καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων είναι θεραπεύσιμο. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ωστόσο, μπορεί να εισβάλει στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος.
Μπορεί επίσης να εξαπλωθεί ή να μετασταθεί σε κοντινούς λεμφαδένες, απομακρυσμένους ιστούς και όργανα και μπορεί να γίνει θανατηφόρο. Ευτυχώς, οι περιπτώσεις μετάστασης ενός τέτοιου καρκινώματος είναι σπάνιες.
ΠΗΓΗ: www.iatropedia.gr , www.medicalnewstoday.com
The post Τι σημαίνει αν έχετε μια ελιά που “σας τρώει” – Πότε η φαγούρα είναι καρκίνος του δέρματος appeared first on Newsitamea.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δεύτερος νεκρός στην ιδιωτική κλινική Ταξιάρχαι στο Περιστέρι
- Κορονοϊός: Τρεις νεκροί και πολλά κρούσματα στις κλινικές «Ταξιάρχαι» και «Κασταλία»
- “Όχι” σε ενοικίαση ξενοδοχείων από Ύπατη Αρμοστεία
- Κυρίαρχος στην αγορά ο Ολυμπιακός με κίνηση – ματ Μαρινάκη
- Κρούσματα κορονοϊού και σε κλινική στη Γλυφάδα με έναν νεκρό
- Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Μούρα
- Κοροναϊός : Δεύτερος νεκρός στην κλινική στο Περιστέρι – Παρελήφθη η σορός του
- Μεγαλώνει η αυλή του σχολείου
- Στον Νίκο Χατζηνικολάου η Μαρία Κίτσου...
- Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο : Από τις 6 Ιουνίου οι εξετάσεις
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr
- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- Τι σημαίνει αν έχετε μια ελιά που “σας τρώει” – Πότε η φαγούρα είναι καρκίνος του δέρματος
- Κορονοϊός: Οι βασικοί κανόνες πρόληψης για τους διαβητικούς-ΦΩΤΟ
- Καρκίνος εντέρου: Πότε πρέπει να ξεκινά ο έλεγχος όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό
- «Απ’ όταν έγινα μάνα ζω στιγμές ευτυχίας που ούτε καν μπορούσα να φανταστώ»
- Κορoνοϊός: 55 νέα κρούσματα-2463 συνολικά-125 νεκροί-52 διασωληνωμένοι-Δείτε live την ενημέρωση
- Τσιόδρας: Σταδιακά θα εκτεθούμε όλοι στον κορονοϊό-Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία
- Πικραλίδα ή ταραξάκο: Ένα βότανο με πολλές ευεργετικές ιδιότητες-ΒΙΝΤΕΟ
- Εγγλεζονήσι: Η σκοτεινή ιστορία του άγνωστου νησιού με τις μαγευτικές παραλίες, που απέχει 1 ώρα από την Αθήνα-ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ
- Υπάλληλος του Δήμου Αθηνών βρήκε 19.000€, τα παρέδωσε στην αστυνομία και υποκλίθηκε μέχρι και o Μπακογιάννης-ΒΙΝΤΕΟ
- Κίνα: Ανησυχία για το νέο κύμα κορωνοϊού – Σε καραντίνα 11 εκατομμύρια κάτοικοι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ιωάννα Λίλη: Κουρεύει στην καραντίνα τον Θοδωρή Ζαγοράκη (βίντεο)
- Σωτήρης Τσιόδρας: «Η απρόσεκτη συμπεριφορά των λίγων είναι άδικη για όλους όσοι προσέχουν»
- Η Ιωάννα Λίλη κούρεψε τον Θοδωρή Ζαγοράκη
- Κρίτων Αρσένης: Ο βιοκαλλιεργητής βουλευτής που… ευγνωμονεί την καραντίνα!
- Η Τουρκία ξεπέρασε τα 100.000 κρούσματα κοροναϊού
- Θέμης Κοτσιφάκης: 10+1 χτυπήματα στο δημόσιο σχολείο
- EU Summit: Leaders authorise Commission to present Covid-19 Recovery Fund by 6 May
- Σχολεία: Νέα δωρεά 6.200 τάμπλετ και 2.200 φορητών υπολογιστών