Το ένα πράγμα που πρέπει να ΜΗΝ κάνετε αφότου τραβήξετε το καζανάκι-ΒΙΝΤΕΟ

Κανείς δεν απολαμβάνει τη χρήση μια δημόσιας τουαλέτας. Ανεξάρτητα από το πόσο καθαρή μπορεί να φαίνεται η τουαλέτα, πάντα υπάρχει η άγνοια για το ποιος την χρησιμοποίησε πριν από εμάς.

Ανεξάρτητα από το πώς κάθεται ή όχι κανείς σε μια τουαλέτα, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να έρθει σε επαφή με μικρόβια.

Τώρα, μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι κάνοντας ένα συγκεκριμένο πράγμα μετά τη χρήση της τουαλέτας τον κάνει πιο ευαίσθητο

στην επαφή με δυνητικά μολυσμένα σωματίδια αερολύματος, κάτι που γίνεται πιο επίκαιρο την εποχή της πανδημίας COVID-19.

Ποτέ μην στέκεστε πάνω από την λεκάνη αφότου τραβήξετε το καζανάκι σε δημόσια τουαλέτα

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Florida Atlantic University (FAU) College of Engineering and Computer Science διαπίστωσε ότι πρέπει να μην στέκεστε κοντά στην λεκάνη μετά το καζανάκι, επειδή εκεί εκτοξεύονται σταγονίδια αερολύματος. Η δύναμη που πέφτει στο νερό όταν τραβάτε το καζανάκι μιας τουαλέτας μπορεί να παράγει μεγάλες ποσότητες αερολυμάτων που περιέχουν μικρόβια, σύμφωνα με την μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Physics of Fluids. Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα αεροζόλ που εκτοξεύονται μετά το καζανάκι σε δημόσιες τουαλέτες τα καθιστούν εστίες για μετάδοση αερομεταφερόμενων ασθενειών, ειδικά εάν δεν υπάρχει επαρκής εξαερισμός, ή εάν οι τουαλέτες δεν έχουν καπάκι ή κάλυμμα (κάτι που οι περισσότερες δημόσιες τουαλέτες και όλα τα ουρητήρια δεν έχουν φυσικά).

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης, δρ. Siddhartha Verma, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ωκεανών και Μηχανολόγων Μηχανικών του FAU, δήλωσε ότι ο συνολικός αριθμός σταγονιδίων που δημιουργούνται όταν τραβάμε το καζανάκι της τουαλέτας φτάνει στο εύρος των δεκάδων χιλιάδων.

Ακόμα και το κλείσιμο του καπακιού δεν κάνει τεράστια διαφορά

Ίσως πιστεύετε ότι το κλείσιμο του καπακιού στην λεκάνη μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της εξάπλωσης μικροβίων, αλλά επειδή τα σταγονίδια αερολύματος είναι τόσο μικρά, οι ερευνητές του FAU διαπίστωσαν ότι δεν κάνει μεγάλη διαφορά.

Οι τουαλέτες και τα ουρητήρια παρήγαγαν σημαντικές ποσότητες μικροσκοπικών σταγονιδίων, τα οποία ανιχνεύθηκαν σε ύψος έως 1,5μ. για 20 δευτερόλεπτα ή περισσότερο αφότου τραβήχτηκε το καζανάκι.

Τα μικρότερα σταγονίδια μπορούν να παραμείνουν αιωρούμενα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πράγμα που σημαίνει ότι αυτά τα σωματίδια ενέχουν σημαντικό κίνδυνο εάν περιέχουν μολυσματικούς μικροοργανισμούς, δήλωσε ο δρ. Verma. Παρόλο που υπήρχε μικρότερος αριθμός σταγονιδίων στον αέρα με το καπάκι κλειστό, η μείωση δεν ήταν τόσο σημαντική επειδή τα μικρά αεροζόλ σταγονίδια μπορούν εύκολα να διαφύγουν μέσω των μικροσκοπικών κενών μεταξύ του καπακιού και του καθίσματος της λεκάνης.

Μετά από τρεις ώρες δοκιμών με περισσότερες από 100 πλύσεις (τράβηγμα στο καζανάκι), οι ερευνητές διαπίστωσαν σημαντική αύξηση των μετρούμενων επιπέδων αερολύματος στο περιβάλλον. Εντοπίστηκαν σταγονίδια σε ύψος 1,5μ. για 20 δευτερόλεπτα ή και περισσότερο αφότου τραβήχτηκε το καζανάκι.

Κίνδυνος για διάφορες ασθένειες μέσω σταγονιδίων αερολύματος

Όταν σκέφτεστε πόσοι άνθρωποι χρησιμοποιούν δημόσιες τουαλέτες και πόσο συχνά (δεν) καθαρίζονται ορισμένες από αυτές, δεν αποτελεί έκπληξη ότι ενέχουν κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών. Σύμφωνα με την μελέτη, “όταν διασκορπίζονται ευρέως μέσω αερολύματος… τα παθογόνα μπορούν να μεταφέρουν τον ιό Εμπόλα, τον νοροϊό που οδηγεί σε βίαιη τροφική δηλητηρίαση, καθώς και τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19”.

Μια προηγούμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 στο περιοδικό American Journal of Infection Control σημείωσε επίσης τον κίνδυνο μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, αφότου τραβάμε το καζανάκι της τουαλέτας. Αυτοί οι ερευνητές από το Κολλέγιο Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα επεσήμαναν ότι πολλά παθογόνα, συμπεριλαμβανομένων των «Shigella, E coli, C difficile, SARS και norovirus, μπορούν να επιβιώσουν σε επιφάνειες για εβδομάδες ή και μήνες«!

Iatropedia.gr

The post Το ένα πράγμα που πρέπει να ΜΗΝ κάνετε αφότου τραβήξετε το καζανάκι-ΒΙΝΤΕΟ appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα