Τσικνοπέμπτη: Τι γιορτάζουμε σήμερα – Πώς προέκυψε το έθιμο-Γιατί ψήνουμε κρέας
Την Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου, τη γνωστή σε όλους Τσικνοπέμπτη, παίρνουν στην κυριολεξία φωτιά οι σούβλες.
Έντεκα ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα, την δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου που ονομάζεται “Κρεατινή”, γιορτάζεται η Τσικνοπέμπτη ως ημέρα χαράς αλλά και προετοιμασίας για τους Ελληνορθόδοξους χριστιανούς καθώς πλησιάζει η Σαρακοστή πριν το Πάσχα.
Η
Ο λόγος που γίνεται ημέρα Πέμπτη, είναι πως η ορθόδοξη εκκλησία θεωρεί σημαντικές τις νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής. Έτσι, και έγινε επιλογή της ενδιάμεσης ημέρας από την Τετάρτη και την Παρασκευή.
Έχει καθιερωθεί να κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα είτε το κρέας είναι αυτό, είτε το κρασί. Έτσι η Τσικνοπέμπτη θα μας θυμίζει το Πάσχα και την χαρά της Αναστάσεως.
Τοπικά έθιμαΘήβα: Την ημέρα της Τσικνοπέμπτης αρχίζει ο “βλάχικος γάμος” που ξεκινά με το προξενιό δύο νέων, συνεχίζει με το γάμο και τελειώνει την Καθαρή Δευτέρα με την πορεία των προικιών της νύφης και το γλέντι των συμπεθέρων. Όλες αυτές οι διαδικασίες είναι γεμάτες από σατυρική αθυροστομία, κέφι, γλέντι και χορό. Ο “βλάχικος γάμος” είναι κατάλοιπο της πανάρχαιης λατρείας του θεού Διονύσου που διαιωνίζει την οργιαστική θρησκεία του γιου της Σεμέλης στη Θήβα.
Το έθιμο αυτό, παραλλαγή ενός γάμου Βλάχων, φέρνει στο προσκήνιο και στο νου του θεατή ένα πλήθος από προβλήματα που ανάγονται στη σχέση του με τα πανάρχαια λατρευτικά έθιμα της Διονυσιακής θρησκείας, στην καταγωγή των “Βλάχων”, στη μεταφορά του εθίμου από τις βουνοκορφές της Πίνδου στην πόλη του Κάδμου και πολλά άλλα.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦυσικά διουρητικά : Πώς να μειώσετε την κατακράτηση υγρών με ασφάλεια ΚΑΙ χωρίς φάρμακα4 Μαρτίου 20214 Μαρτίου 20218Τι μπορεί να συμβαίνει αν σας «πειράζουν» τα φρούτα4 Μαρτίου 20213 Μαρτίου 202123Τσικνοπέμπτη: Τι γιορτάζουμε σήμερα – Πώς προέκυψε το έθιμο-Γιατί ψήνουμε κρέας4 Μαρτίου 20214 Μαρτίου 202138Καθαρισμός κεραμικής εστίας: 3 έξυπνα κόλπα για να την κάνετε σαν καινούργια4 Μαρτίου 20214 Μαρτίου 202139Πάτρα: Κατά τη διάρκεια του Πατρινού καρναβαλιού, όπου εκατοντάδες Πατρινοί από το μεσημέρι της Τσικνοπέμπτης στήνουν ψησταριές σε κάθε σημείο της πόλης, ακόμα και έξω από τα καταστήματά τους. Τοπικά δρώμενα “ο γάμος της Γιαννούλας της κουλουρούς” και “τα Τριτάκεια του Λάζαρη”. Το επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι η Άνω Πόλη, η παλιά συνοικία Τάσι και κυρίως η πλατεία 25ης Μαρτίου και οι δρόμοι γύρω από αυτή. Λαϊκά και καρναβαλικά δρώμενα, μουσικές κομπανίες συμπληρώνουν τη βραδιά της άφθονης κατανάλωσης ψητού κρέατος και οινοποσίας.
Η Γιαννούλα ήταν υπαρκτό πρόσωπο, επρόκειτο για μια φτωχή γυναίκα της Άνω πόλης που έζησε στην περίοδο πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και κύρια δραστηριότητά της ήταν η πώληση κουλουριών που της εξασφάλιζε τα προς το ζην. Ορισμένοι Πατρινοί εκμεταλλευόμενοι την αφέλειά της και το ευφάνταστο του χαρακτήρα της, της έταζαν πως θα την παντρέψουν με τον πρόεδρο της Αμερικής Ουίλσον. Η σχετική φάρσα περιλάμβανε άφιξη του Ουίλσον με πλοίο στο λιμάνι και άνοδό του στην Άνω πόλη όπου θα τελούνταν και ο γάμος με τη Γιαννούλα. Η εύπιστη κουλουρού υποδεχόταν τον υποτιθέμενο Ουίλσον, Ιούλσο όπως τον πρόφερε η ίδια, και που φρόντιζαν πάντα να τον ντύνουν με φράκο και ημίψηλο, αλλά ώσπου να αντιληφθεί την ειρωνεία της στιγμής, το πλήθος των συγκεντρωμένων για το γάμο είχε διασκεδάσει με την ψυχή του. Το θέαμα επαναλήφθηκε αρκετές χρονιές.
Κέρκυρα: Τελούνται τα Κορφιάτικα Πετεγολέτσα ή πετεγόλια ή πετέγολα. Η πετεγολέτσα, το πετεγουλιό όπως το λένε οι Κερκυραίοι, δεν είναι άλλο από το γνωστότατο κουτσομπολιό και αποτελεί μέρος του Κερκυραϊκού Καρναβαλιού. Είναι θεατρικό είδος που μοιάζει πάρα πολύ με την commedia dell’ arte. Τα πετεγολέτσα πραγματοποιούνται το βράδυ της Τσικνοπέμπτης στις κεντρικές πλατείες ή τα στενά δρομάκια των διαφόρων χωριών της Κέρκυρας, με αποκορύφωμα τα πετεγολέτσα που παίζονται στην Πίνια που είναι τo κέντρο της παλιάς πόλης, κοντά στην τοποθεσία “Κουκουνάρα”. Σ’ αυτήν συμμετέχουν και διάφορες νοικοκυρές από τα κοντινά σπίτια, στήνοντας ένα πραγματικό, πετεγουλιό – κουτσομπολιό, στα παράθυρα (φανέστρες) των σπιτιών τους με ξεκαρδιστικές ιστορίες βγαίνουν στη φόρα όλα τα άπλυτα των υποτιθεμένων πού έπεσαν σε διάφορα παραπτώματα, καυτηριάζοντας διαχρονικούς τύπους ανθρώπων και καταστάσεων.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤσικνοπέμπτη: Τι γιορτάζουμε σήμερα – Πώς προέκυψε το έθιμο-Γιατί ψήνουμε κρέας4 Μαρτίου 20214 Μαρτίου 202138Μήνυμα απο Νίκο Χαρδαλιά για Τσικνοπέμπτη: Κάθε προσπάθεια να παρακάμψουμε τα μέτρα οδηγεί σε παράταση-Δείτε Αναλυτικά3 Μαρτίου 20213 Μαρτίου 202148Ματίνα Παγώνη: Μέχρι σήμερα δεν είχαμε lockdown-Ξεχνάμε το Πάσχα – Θα σουβλίσουμε στις ταράτσες και στα μπαλκόνια3 Μαρτίου 20213 Μαρτίου 202185Μετακίνηση από νομό σε νομό: «Πράσινο» φως για την έξοδο του Πάσχα; – Τα 3 σενάρια28 Φεβρουαρίου 202128 Φεβρουαρίου 2021176Τσικνοπέμπτη στη Βόρεια ΕλλάδαΚοζάνη: Γίνεται η επίσημη έναρξη της αποκριάς στην κεντρική πλατεία ενώ ανάβει και ο πρώτος φανός σε μία από τις γειτονιές της πόλης. Ο φανός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Κοζανίτικης αποκριάτικης παράδοσης. Πρόκειται για εορταστική πυρρά σε κεντρικά σταυροδρόμια και γειτονιές της Κοζάνης όπου οι συμμετέχοντες χορέβουν γύρω της με τη συνοδεία τοπικού κρασιού και Κοζανίτικου κιχιού.
Ξάνθη: Πραγματοποιούνται εκδηλώσεις όπως η “Βραδιά Παραδοσιακών Γεύσεων”, όπου οι Λαογραφικοί Σύλλογοι της πόλης προσφέρουν εδέσματα, χορό και μουσική από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Ξινό Νερό Φλώρινας: Γίνεται χορός μασκέ με ορχήστρα και παραδοσιακή μουσική.
Σέρρες: Ανάβονται μεγάλες φωτιές, στις οποίες αφού ψήσουν το κρέας, πηδούν από πάνω τους. Τέλος κάποιος από την παρέα με χιούμορ αναλαμβάνει τα “προξενιά”, ανακατεύοντας ταυτόχρονα τα κάρβουνα με ένα ξύλο.
Κομοτηνή: Καψαλίζουν μια κότα που πρόκειται να φαγωθεί την επόμενη Κυριακή (της Απόκρεω). Αυτήν την ημέρα τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσσουν δώρα φαγώσιμα. Ο αρραβωνιαστικός στέλνει στην αρραβωνιαστικιά του μια κότα, τον κούρκο, και εκείνη στέλνει μπακλαβά και μια κότα γεμιστή. Όλα αυτά σχετίζονται με την παροιμία πως ο “έρωτας περνάει από το στομάχι”.
The post Τσικνοπέμπτη: Τι γιορτάζουμε σήμερα – Πώς προέκυψε το έθιμο-Γιατί ψήνουμε κρέας appeared first on Newsitamea.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μετακίνηση εκτός νομού: Μεγάλη αλλαγή για τις ελιές
- Κλέων Γρηγοριάδης: Ο Λιγνάδης μας εξιστορούσε τις ανατριχιαστικές φαντασιώσεις του
- Εμβόλιο Astra Zeneca: Δύο άνθρωποι πέθαναν στη Νότια Κορέα μετά τον εμβολιασμό τους
- Λεωνίδας Κουτσόπουλος: Γιατί η σύντροφός του δεν κατέβασε τις αναρτήσεις της
- Φρίκη: Μητέρα κατήγγειλε συγγενή για ασέλγεια στην 5χρονη κόρη της
- «Σκάει» ομαδική καταγγελία στο ΣΕΗ για ηθοποιό
- Επιστολή αδελφού του Κωστή Περατικού για Κουφοντίνα: Μόνο ένας δειλός σκοτώνει πισώπλατα
- Για τον Παναθηναϊκό ευτυχώς ο... αποκλεισμός!
- Αλλάζει η τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα
- Πάιατ: Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να πουλήσουν μαχητικά F-35 στην Ελλάδα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr
- Νέα μέτρα: Διευκρινήσεις από την Αστυνομία – Ποιους αφορούν τα 2 χιλιόμετρα
- Απαγόρευση κυκλοφορίας: 18 λόγοι που επιτρέπεται να βγείτε από το σπίτι χωρίς να φάτε πρόστιμο
- Ηλεία: Απολύθηκαν δύο εργαζόμενοι σε γηροκομείο επειδή αρνήθηκαν να εμβολιαστούν
- Αθηνά Λινού: Kαλύτερα ο κόσμος να είναι έξω παρά μέσα
- Τσικνοπέμπτη: Τι γιορτάζουμε σήμερα – Πώς προέκυψε το έθιμο-Γιατί ψήνουμε κρέας
- Πώς θα έχω ενέργεια; 8 φυσικοί τρόποι για τόνωση!
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Η βρετανική μετάλλαξη κυριαρχεί στη χώρα μας – Θωρακίσαμε το ΕΣΥ
- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- Τσικνοπέμπτη: Τι γιορτάζουμε σήμερα – Πώς προέκυψε το έθιμο-Γιατί ψήνουμε κρέας
- Ηλεία: Απολύθηκαν δύο εργαζόμενοι σε γηροκομείο επειδή αρνήθηκαν να εμβολιαστούν
- Πώς θα έχω ενέργεια; 8 φυσικοί τρόποι για τόνωση!
- Νέα μέτρα: Διευκρινήσεις από την Αστυνομία – Ποιους αφορούν τα 2 χιλιόμετρα
- Απαγόρευση κυκλοφορίας: 18 λόγοι που επιτρέπεται να βγείτε από το σπίτι χωρίς να φάτε πρόστιμο
- Αθηνά Λινού: Kαλύτερα ο κόσμος να είναι έξω παρά μέσα
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Η βρετανική μετάλλαξη κυριαρχεί στη χώρα μας – Θωρακίσαμε το ΕΣΥ
- Καθαρισμός κεραμικής εστίας: 3 έξυπνα κόλπα για να την κάνετε σαν καινούργια
- Πώς η πανδημία έχει επηρεάσει την ψυχική υγεία των παιδιών
- Διευκρινίσεις από την Αστυνομία: Το όριο των δύο χιλιομέτρων δεν ισχύει για μετακίνηση εντός του ίδιου δήμου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Επιμελητήριο Αχαϊας: Επιστολή Πλ. Μαρλαφέκα στον πρωθυπουργό για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»
- Τρελό γλέντι στ αποδυτήρια της «Λεωφόρου»
- Κορωνοϊός - μέτρα: Αναστολή αθλητικών δραστηριοτήτων στη Θεσσαλονίκη
- Θεσσαλονίκη ΤΩΡΑ: Πορεία φοιτητών στο κέντρο της πόλης (ΦΩΤΟ)
- Έλεγχοι για Covid 19 από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε κοινότητες του Δήμου Ζηρού
- Ήλιος: Τιμά την επέτειο του 1821, με ζυμαρικά εμπνευσμένα από την Ελληνική Ιστορία
- Τσικνοπέμπτη αλά… ποντιακά: Σουβλάκια με ατζίκα και τσατσιμπέλι
- Ντέρμπι στην Premier League, κρίνεται η πρόκριση στο Κύπελλο Ελλάδας
- «Να μας χαίρεστε εμένα και τον Μητσοτάκη»: Χιουμοριστική ανάρτηση Πετρετζίκη για τα «κοινά» τους γενέθλια (photo)
- Διεθνές Συνέδριο: Η Ελληνική Επανάσταση στην Εποχή των Επαναστάσεων (1776-1848): Επαναξιολογήσεις και Συγκρίσεις