Βάσεις 2019: Οι εκπλήξεις και ο άγνωστος Χ
Ανατροπές αναμένονται στις Βάσεις 2019, που θα ανακοινωθούν -εκτός απροόπτου- το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» οι Βάσεις 2019 αναμένεται να πέσουν στις δημοφιλείς σχολές, ενώ ο «άγνωστος Χ» παραμένουν τα νέα τμήματα που θα λειτουργήσουν από τον Οκτώβρη του 2019.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της Ψυχολογίας με δύο νέα τμήματα στα Ιωάννινα
Οι εκπαιδευτικοί αναλυτές είναι πολύ προσεκτικοί σχετικά με τα νέα τμήματα, τα οποία έχουν διχάσει τους υποψηφίους και είναι άγνωστο αν η «ανωτατοποίησή» τους (σ.σ.: από ΤΕΙ σε πανεπιστήμιο) θα δώσει επιπλέον κίνητρο στους υποψηφίους να τα επιλέξουν ή αν θα προκαλέσει αμφιβολίες λόγω της fast track διαδικασίας με την οποία έγιναν πανεπιστήμια μέσα σε λίγους μήνες.
Βάσεις 2019: Τι θα συμβεί στο 1ο επιστημονικό πεδίο
Οριακά θα κρατήσει το όριο των 18.000 μορίων η Νομική Αθηνών, με το μέσο όρο της απώλειας μορίων σε όλες τις σχολές (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή) να είναι γύρω στα 150 μόρια. Με 300 ή ακόμα και 400 μόρια κινδυνεύουν με απώλειες οι Ψυχολογίες στην Αθήνα (σε ΕΚΠΑ και Πάντειο), ενώ πτώση αναμένεται και στις περιφερειακές. Αλλωστε, φέτος, οι υποψήφιοι έχουν ακόμα δύο σχολές να διοχετευθούν, μία παράμετρος που σπρώχνει τις βάσεις προς τα κάτω.
Σταθερά αναμένονται τα παιδαγωγικά, ενώ απώλειες θα σημειωθούν σε σχολές με μεσαία ή χαμηλή ζήτηση όπως οι ξένες φιλολογίες και οι φιλοσοφικές. Σε αυτές τις σχολές η πτώση αναμένεται να κυμανθεί από 100 έως και 300 μόρια. Πάντως σημειώνεται ότι το εν λόγω επιστημονικό πεδίο δεν έχει πολλές σχολές και τμήματα που κυμαίνονται κάτω από τη βάση, τάση που πιθανόν να τηρηθεί και φέτος, μιας και η ζήτηση κάθε χρόνο είναι μεγάλη, ενώ η προσφορά των θέσεων μικρή.
Στα… χαμηλά το 2ο επιστημονικό πεδίο
Το «κατώφλι» των 18.000 μορίων φαίνεται να χάνει το σύνολο των σχολών του ΕΜΠ. Σε όλο το φάσμα των σχολών του εν λόγω πεδίου αναμένονται χαμηλές βάσεις, καθώς παρά την πληθώρα θέσεων οι επιδόσεις φέτος ήταν απογοητευτικές. Μάλιστα, στην επαρχία, τα πολυτεχνικά τμήματα αναμένεται να σημειώσουν απώλειες ακόμα και πάνω από 1.000 μόρια.
Σχεδόν καμία σχολή δεν αναμένεται να βρεθεί στο ΕΜΠ στο όριο των 18.000 μορίων, όπως και η Θεσσαλονίκη, ενώ σε άλλα πολυτεχνικά τμήματα η βάση εισαγωγής θα κινηθεί στην κλίμακα των 16.000 μόρια, ενώ σε Ξάνθη και Κρήτη οι απώλειες μπορεί να ξεπεράσουν τα 1.000 μόρια.
Ειδικότερα, η Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο ΕΜΠ πέφτει από τα 18.240 μόρια στα 17.960 μόρια, ενώ στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να χάσει πάνω από 200 μόρια και να πέσει στα 17.600.
Μείωση αναμένεται και στην Αρχιτεκτονική Αθηνών, της τάξης των 100-300 μορίων, ενώ αυξημένη γύρω στα 200-300 μόρια στη Θεσσαλονίκη.
Αυτό εξηγείται από τις πολύ χαμηλές επιδόσεις των μαθητών, καθώς μόλις 736 υποψήφιοι έγραψαν από 18.000 μόρια έως και 20.000 μόρια.
Πτώση στην Ιατρική
Ακόμη μία περίπτωση που θα σημειώσει τεράστιες απώλειες είναι η Ιατρική Σχολή Αθηνών. Όπως όλα δείχνουν χάνει το «κατώφλι» των 19.000 μορίων, ενώ η τελευταία Ιατρική αναμένεται να πέσει ακόμα και 300 μόρια.
Και φέτος όμως το εν λόγω πεδίο συγκεντρώνει, παρά τις αντιξοότητες, το μεγαλύτερο αριθμό αριστούχων, με 1.160 να έχουν γράψει πάνω από 18.000 μόρια.
Η Ιατρική Αθήνας πολύ πιθανόν να πέσει στα 18.900 μόρια, ενώ η τελευταία Ιατρική (Αλεξανδρούπολη) ίσα που θα κρατηθεί στο 18, με 18.100 μόρια. Μεγαλύτερη είναι η πτώση που αναμένεται σε Βιολογία, Κτηνιατρική και Οδοντιατρική, με απώλειες που θα φτάσουν τα 300-400 μόρια, ακόμα και στα κεντρικά Ιδρύματα.
Και οι σχολές των παραϊατρικών επαγγελμάτων, όπως για παράδειγμα οι Φυσικοθεραπείες, αναμένεται να παρουσιάσουν πτώση, που σε ορισμένες περιπτώσεις να φτάσει ακόμα και τα 300 μόρια.
Αυξομειώσεις στις Βάσεις 2019
Μικτά είναι τα συμπεράσματα για το εν λόγω επιστημονικό πεδίο, καθώς είναι πολλοί οι καινούργιοι παράγοντες που αλλάζουν τα δεδομένα στις βάσεις τους. Οι υποψήφιοι του 4ου Επιστημονικού Πεδίου σημειώνουν διαχρονικά τις χαμηλότερες επιδόσεις και πρόκειται για το επιστημονικό πεδίο με το μεγαλύτερο αριθμό σχολών με βάση εισαγωγής κάτω από τη βάση.
Φέτος, ιδρύθηκαν πολλά νέα τμήματα στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο αυξάνοντας τον αριθμό εισακτέων. Παρά το γεγονός ότι οι επιδόσεις των μαθητών δεν ήταν χαμηλότερες σε σχέση με πέρσι, η εκτίμηση των βάσεων κάνει λόγο για αυξομειώσεις. Οι αυξήσεις αλλά και οι μειώσεις δεν αναμένεται να κινηθούν στα κεντρικά ιδρύματα γύρω στα 100-200 μορίων, ακόμα και στις δημοφιλείς σχολές όπως αυτές τις Πληροφορικής και των Οικονομικών. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα δούμε την καταβαράθρωση των βάσεων όπως θα καταγραφεί στα υπόλοιπα επιστημονικά πεδία.
Στο συγκεκριμένο πεδίο οι βάσεις 2019 δεν ξεπερνούν τα 18.000 μόρια, ενώ πολύ χαμηλοί βαθμοί με 4.000-6.000 μόρια αναμένονται σε πληθώρα σχολών, κυρίως σε όσα αποτελούν μετεξέλιξη τμημάτων ΤΕΙ σε πανεπιστήμια.
Τα τμήματα Οικονομικών Επιστημών αναμένεται να κυμανθούν με μείωση περίπου 30-100 μορίων, ενώ ορισμένα χαμηλόβαθμα τμήματα θα χάσουν ακόμα και 300 μόρια, όπως οι Μηχανικοί Περιβάλλοντος στην Ξάνθη. Τα τμήματα Λογιστικής πολύ πιθανόν να σημειώσουν στα κεντρικά αύξηση ακόμα και 200 μορίων.
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΗΓΗ: Βάσεις 2019: Οι εκπλήξεις και ο άγνωστος Χ Γράφτηκε απο το Newsitamea.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θρήνος: Πέθανε Έλληνας αθλητής
- Σεισμός κοντά στην Κέρκυρα
- Τρόμος στο Ναύπλιο: Έτρεχαν να σωθούν - Δείτε τι συνέβη σε παραλία (vids)
- 3 Zara τσάντες που μοιάζουν 10 φορές πιο ακριβές από ό,τι είναι
- Δράμα στον Άλιμο: Τραμ παρέσυρε και σκότωσε 61χρονο - Την τελευταία στιγμή σώθηκε εννιάχρονη
- Αναβολή για τη δίχρονη προσχολική αγωγή
- Καρκίνος του πνεύμονα: Ασθενείς που δεν κάπνιζαν μιλούν για τα συμπτώματα τους
- Βακτήριο που προκαλεί διάρροια, έχει πλέον εξελιχθεί για να εξαπλώνεται στα νοσοκομεία
- Τραγωδία στον Άλιμο: Το τραμ παρέσυρε και σκότωσε 61χρονο που πρόλαβε και έσωσε τη βαφτιστήρα του
- Ξαφνική αναζωπύρωση δίπλα σε σπίτια στο χωριό Μακρυμάλλη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr
- Βάσεις 2019: Οι εκπλήξεις και ο άγνωστος Χ
- 6 προειδοποιητικά σημάδια που στέλνουν τα νύχια.
- Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής (ΑΚΑ): Τι είναι και ποια είναι τα συμπτώματα
- Ποια ώρα της ημέρας είναι η κατάλληλη για να ζυγιζόμαστε
- Τραγωδία στον Άλιμο: Παρασύρθηκε από τραμ – Πρόλαβε να σώσει την 9χρονη βαφτιστήρα του
- Pollotarian: Τα υπέρ και τα κατά της ημιχορτοφαγικής διατροφής
- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- Βάσεις 2019: Οι εκπλήξεις και ο άγνωστος Χ
- 6 προειδοποιητικά σημάδια που στέλνουν τα νύχια.
- Τραγωδία στον Άλιμο: Παρασύρθηκε από τραμ – Πρόλαβε να σώσει την 9χρονη βαφτιστήρα του
- Ποια ώρα της ημέρας είναι η κατάλληλη για να ζυγιζόμαστε
- Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής (ΑΚΑ): Τι είναι και ποια είναι τα συμπτώματα
- Pollotarian: Τα υπέρ και τα κατά της ημιχορτοφαγικής διατροφής
- Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (ΣΕΛ): Η έλλειψη βιταμίνης D και η Διατροφική αντιμετώπιση
- Ψυχοσωματικά Συμπτώματα: Όταν η ψυχή «ξεσπά» στο σώμα!
- Φωτιά – Εύβοια: Συγκλονιστική εικόνα της φωτιάς όπως τη βλέπει ο πιλότος μέσα το καναντέρ
- Τα 8 (οκτώ) γλυκά που δεν παχαίνουν!
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σεισμός 4 Ρίχτερ στην Κέρκυρα
- Αυτές οι ασκήσεις μας προφυλάσσουν από την οστεοπόρωση
- Νεϊμάρ: Δύο χρόνια, ένας δις και μπάλα… (vids)
- Σεισμός τώρα στην Κέρκυρα
- Στα μέτωπα της πυρκαγιάς ο πρωθυπουργός: Πρώτο μας μέλημα η ανθρώπινη ζωή, μετά οι περιουσίες
- Θα μας τρελάνει ο καιρός! Από τον καύσωνα στις βροχές - 'Ερχονται έντονα καιρικά φαινόμενα από την Πέμπτη
- Πώς μπορείς να γίνεις εθελοντής πυροσβέστης
- Ολυμπιακός: Απέκτησε τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο
- Η στιγμή της κατολίσθησης σε παραλία του Ναυπλίου (VIDEO)
- Ναύπλιο: Κατολίσθηση στο γύρο της Αρβανιτιάς - Πανικός στους λουόμενους