Βασιλακόπουλος: Τι θα γίνει με τον εμβολιασμό όσων πέρασαν κορονοϊό – Ο κίνδυνος επαναμόλυνσης και η μεταδοτικότητα τους
Οι προσφάτως νοσούντες και αναρρώσαντες από τον κορονοϊό έχουν τεθεί στο επίκεντρο των επιστημόνων αλλά και των υγειονομικών αρχών της χώρας.
Πρόσφατα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έδωσε το “πράσινο φως” για τον εμβολιασμό τους με μία δόση εμβολίου. Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, εξηγεί μιλώντας στο iatropedia.gr, γιατί πρέπει να εμβολιαστούν, αλλά και πόση προστασία έχουν με τη μία δόση.
Σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών -η οποία πρόσφατα γνωμοδότησε θετικά για τον εμβολιασμό
Ο εμβολιασμός των αναρρωσάντων είναι επιβεβλημένος, όπως λένε, για τη μεγαλύτερη θωράκισή τους απέναντι στο ενδεχόμενο της επαναμόλυνσης, καθώς τα αντισώματα από τη φυσική νόσηση εξασθενούν γρήγορα με την πάροδο του χρόνου.
Για τους ανθρώπους που έχουν ξεπεράσει την Covid-19 θα υπάρξει ειδική ρύθμιση στην πλατφόρμα των ραντεβού emvolio.gov.gr, προκειμένου να μπορούν να κλείνουν ένα και μοναδικό ραντεβού για τον εμβολιασμό τους.
Βασιλακόπουλος: Οι αναρρώσαντες μετά τον εμβολιασμό έχουν μεγαλύτερη προστασία από τους εμβολιασμένους με δύο δόσειςΜε την εξέλιξη των εμβολιασμών, αλλά και την κατάκτηση περισσότερης επιστημονικής γνώσης για τη συμπεριφορά του κορονοϊού, οι ειδικοί είναι πλέον σε θέση να δώσουν σίγουρες απαντήσεις σε ερωτήματα που μέχρι πρόσφατα παρέμεναν αναπάντητα.
Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, εξηγεί μιλώντας στο iatropedia.gr, πως οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από Covid-19 και αφού εμβολιαστούν με μία δόση, θα έχουν μεγαλύτερη προστασία από όσους έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου και δεν έχουν νοσήσει.
“Να τα πάρουμε από την αρχή. Αυτός ο οποίος έχει φυσική νόσηση από Covid-19 χωρίς εμβολιασμό, έχει μικρότερη προστασία από αυτόν που είναι πλήρως εμβολιασμένος.
Κάνει, δηλαδή, μικρότερη ανοσολογική απάντηση. Αυτός, όμως, που έχει νοσήσει και μετά κάνει και μία δόση εμβολίου έχει μεγαλύτερη ανοσολογική απάντηση από αυτόν που έχει κάνει δύο δόσεις εμβολίου”.
Σύμφωνα με τον επιστήμονα, ο εμβολιασμός όσων έχουν μολυνθεί από Covid-19 θα πρέπει να γίνει από 2 έως 3 μήνες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Η φυσική νόσηση, όπως λέει ο ίδιος, αποτελεί την “πρώτη δόση” του εμβολίου.
Μάλιστα, καθώς τα άτομα αυτά έχουν εκτεθεί στον φυσικό ιό, έχουν έρθει σε επαφή και με άλλες πρωτεϊνες του κορονοϊού και όχι μόνο με την πρωτεϊνη – ακίδα, όπως συμβαίνει με το εμβόλιο. Είναι και ο λόγος που ο οργανισμός τους δημιουργεί στη συνέχεια καλύτερη προστασία από αυτή των εμβολιασμένων που δεν έχουν εκτεθεί.
“Η ανοσολογική απάντηση που κάνουν τα άτομα όταν θα νοσήσουν, είναι μεγαλύτερη από αυτή που κάνει η πρώτη δόση στον εμβολιασμένο. Έτσι, η μία δόση που θα λάβει μετά από 2 με 3 μήνες θα είναι η δεύτερη φορά που ο οργανισμός του “βλέπει” την πρωτεϊνη ακίδα. Την πρώτη φορά την έχει δει με τη φυσική νόσηση.
Άρα πλέον είναι σαν να έχει κάνει δεύτερη δόση εμβολίου μόνο που η “πρώτη δόση” του εμβολίου -δηλαδή η νόσος η ίδια- είναι πιο αποτελεσματική και δυνατή γιατί εκτέθηκε σε παραπάνω αντιγόνα, δεν εκτέθηκε μόνο στην πρωτεϊνη ακίδα”, τονίζει ο κ. Βασιλακόπουλος.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η προστασία που έχουν οι νοσούντες και στη συνέχεια εμβολιασμένοι άπαξ κατά του κορονοϊού, διαρκεί έως 13 μήνες.
Αυτό που μένει να ανακοινωθεί είναι, εάν θα εμβολιαστούν με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ή με οποιοδήποτε εμβόλιο. Επιστημονικός περιορισμός, ωστόσο, δεν υπάρχει, σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας κ. Βασιλακόπουλο:
“Δεν απαιτείται εμβολιασμός με μονοδοσικό εμβόλιο, αλλά εμβολιασμός με οποιοδήποτε εμβόλιο”, αναφέρει συγκεκριμένα.
Εμβολιασμένοι και αναρρώσαντες/εμβολιασμένοι δεν μπαίνουν σε καραντίνα αν έρθουν σε επαφή με κρούσμαΣε πρόσφατες επικαιροποιημένες οδηγίες για την αντιμετώπιση κρουσμάτων κορονοϊού σε σχολεία, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αποφάνθηκε πως όσοι έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις και έχει παρέλθει διάστημα 14 ημερών μετά τον εμβολιασμό τους, αλλά και οι νοσούντες που έχουν ξεπεράσει τον κορονοϊό κατά το τελευταίο 6μηνο, δεν χρειάζεται να τεθούν σε απομόνωση, αν έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, εάν είναι ασυμπτωματικοί. Οι ίδιες οδηγίες ισχύουν και για το υγειονομικό προσωπικό.
“Αυτά τα άτομα, έχουν απειροελάχιστες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό, ακόμη και εάν έχουν μολυνθεί”, σημειώνει ο Καθηγητής και εξηγεί:
“Όσοι έχουν ξεπεράσει την Covid-19 ακόμη και εάν επαναμολυνθούν -πράγμα σπάνιο- είναι πολύ δύσκολο να είναι μεταδοτικοί. Είχαμε αμφιβολίες πριν από λίγο καιρό, γιατί είναι μια πολύ δυναμική κατάσταση και συνεχώς μαθαίνουμε πράγματα για τον ιό. Τώρα, όμως, ξέρουμε. Ακόμη περισσότερο, οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις. Είναι σχεδόν μηδαμινή η πιθανότητα.
Αν νοσήσω όντας εμβολιασμένος η νόσησή μου θα είναι εντελώς βραχεία και είναι πάρα πολύ απίθανο να είμαι μεταδοτικός. Γιατί η συγκέντρωση που έχει ο ιός μέσα μου είναι ελάχιστη”, τονίζει ο κ. Βασιλακόπουλος.
Ωστόσο, υπογραμμίζει πως αν υπάρχουν συμπτώματα -ακόμη και οι εμβολιασμένοι- τότε θα πρέπει να μείνουν στο σπίτι για μία εβδομάδα, μέχρι την αποδρομή οποιουδήποτε συμπτώματος.
Τι γίνεται με όσους είχαν νοσήσει από Covid-19 πριν από ένα χρόνοΌλα τα παραπάνω ισχύουν φυσικά για όσους νόσησαν από κορονοϊό το τελευταίο 6μηνο, καθώς αυτό θεωρείται ασφαλές διάστημα για την παρουσία αντισωμάτων στον οργανισμό.
Όσο για το τι θα ισχύσει με τον εμβολιασμό όσων είχαν νοσήσει πιο πριν, δηλαδή το περασμένο καλοκαίρι αλλά και κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, κανείς δεν γνωρίζει καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες, σημειώνει ο γιατρός.
“Αν κάποιος είχε νοσήσει με το πρώτο κύμα πέρυσι, δεν υπάρχει σχετική μελέτη τι γίνεται με τον εμβολιασμό. Αλλά η επιστημονική γνώση λέει ότι είναι τελείως διαφορετικό να έχω νοσήσει πέρυσι κι αλλιώς πριν από 2 ή 3 μήνες. Δεν γνωρίζουμε αν επαρκεί μία δόση ή χρειάζονται δύο.
Αυτοί είναι πολύ πιθανόν να χρειαστεί να κάνουν δύο δόσεις”, τονίζει ο ίδιος και συμπληρώνει πως ακόμη και σ’ αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν τα κύτταρα μνήμης που “θυμούνται” τον κορονοϊό και προσφέρουν προστασία, αλλά τα αντισώματα θα έχουν σίγουρα εξασθενήσει.
“Άρα δεν ξέρουμε πως θα ανταποκριθεί ο οργανισμός τους αν εμβολιαστούν σήμερα μόνο με μία δόση”, καταλήγει ο Καθηγητής κ. Βασιλακόπουλος.
ΠΗΓΗ – Iatropedia.gr
The post Βασιλακόπουλος: Τι θα γίνει με τον εμβολιασμό όσων πέρασαν κορονοϊό – Ο κίνδυνος επαναμόλυνσης και η μεταδοτικότητα τους appeared first on Newsitamea.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Την επόμενη μέρα κανείς άλλος πια δεν αρρώσταινε από χολέρα!»
- Νέο περιστατικό θρόμβωσης σε 48χρονη μετά το εμβόλιο Johnson & Johnson
- Κύπρος: Πέθανε 39χρονη Βρετανίδα μετά από θρομβοεμβολικό επεισόδιο - Είχε εμβολιαστεί
- Εύβοια: Πυροβόλησε τον γείτονά του και περίμενε να τον συλλάβουν
- ΦΠΑ 24% σε όλες τις αγορές από το εξωτερικό
- Κοινωνικός Τουρισμός 2021 - ΟΑΕΔ: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις
- Συντάξεις: Ποιοι συνταξιούχοι και πότε θα δουν αυξήσεις - Αναλυτικά παραδείγματα με τα ποσά
- Κύπρος: Απεβίωσε 39χρονη Βρετανίδα μετά από θρομβοεμβολικό επεισόδιο – Διερευνάται ο συσχετισμός με τον εμβολιασμό της
- Επιβάτης της πτήσης Ryanair στην ΕΡΤ: «Μάς συνόδευαν μαχητικά και υπήρχαν πράκτορες. Ήταν σαν σκηνικό από ταινία»
- Self test: Τι ισχύει από Δευτέρα (24/5) για τους εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα και δημοσίου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr
- Κορωνοϊός: Είναι Covid ή παρενέργειες από το εμβόλιο; Πώς θα καταλάβετε τη διαφορά
- Κορονοϊός: Το εμβόλιο που προστατεύει από σοβαρή λοίμωξη – Δεν είναι αυτό που φαντάζεστε!
- Ούρα: Δείτε ποια προβλήματα υγείας επηρεάζουν το χρώμα τους
- Βασιλακόπουλος: Τι θα γίνει με τον εμβολιασμό όσων πέρασαν κορονοϊό – Ο κίνδυνος επαναμόλυνσης και η μεταδοτικότητα τους
- Σακούλες κάτω από τα μάτια: Πώς θα τις εξαφανίσετε – Τι πρέπει να κάνετε
- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- Βασιλακόπουλος: Τι θα γίνει με τον εμβολιασμό όσων πέρασαν κορονοϊό – Ο κίνδυνος επαναμόλυνσης και η μεταδοτικότητα τους
- Κορωνοϊός: Είναι Covid ή παρενέργειες από το εμβόλιο; Πώς θα καταλάβετε τη διαφορά
- Ούρα: Δείτε ποια προβλήματα υγείας επηρεάζουν το χρώμα τους
- Σακούλες κάτω από τα μάτια: Πώς θα τις εξαφανίσετε – Τι πρέπει να κάνετε
- Κορονοϊός: Το εμβόλιο που προστατεύει από σοβαρή λοίμωξη – Δεν είναι αυτό που φαντάζεστε!
- Χαράλαμπος Γώγος : Πολύ πιθανό νέο κύμα τον Σεπτέμβριο- Σπάνιες οι παρενέργειες του εμβολίου-ΒΙΝΤΕΟ
- Όγκος στον εγκέφαλο: 6 σημεία-κλειδιά που πρέπει να γνωρίζετε πριν να είναι αργά
- Ανεβασμένη πίεση: 5 «ύπουλες» ΚΑΙ άγνωστες αιτίες που πιθανώς αγνοείτε
- Διατροφή: Θρόμβος στο πόδι – 5 τροφές που τον προλαμβάνουν
- Παιδίατρος Γ. Χαρίτος: «Δηλώνω αντίθετος στον εμβολιασμό των παιδιών»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Απειλές από τον πατρινό Γ. Ασημακόπουλο για αποχώρηση και επίθεση σε Τριαντάφυλλο-BINTEO
- Πάτρα: Πήγαν να κάψουν ένα ολόκληρο χωριό πανηγυρίζοντας γκολ - 29 συλλήψεις
- Συντάξεις: Ποιοι συνταξιούχοι και πότε θα δουν αυξήσεις - Αναλυτικά παραδείγματα με τα ποσά
- Κορονοϊός - Γεωργαντάς: Βρέθηκαν πάνω από 23.000 κρούσματα από τους ελέγχους των self test
- Έσμιξαν πάλι James, Νίκος και Άννα Μαρία: Το γαλακτομπούρεκο και το γνωστό σύνθημα για Παππά
- Survivor spoiler (24/05): Ο... θάνατος σου η ζωή μου - Νεύρα, φωνές και όλα άνω - κάτω
- Επιστρέφει το όνομα GTV στη γκάμα της Alfa Romeo;
- Στην περιοχή των 35.671 δολαρίων το Bitcoin
- Μητσοτάκης στους FT: Οι Ευρωπαίοι να συμφωνήσουν σε αυστηρές συνέπειες για τη Λευκορωσία