Βλέννα στα κόπρανα: Με ποιες παθήσεις συνδέεται; Πότε πρέπει να ανησυχούμε;
Η βλέννα στα κόπρανα είναι η παχύρευστη ουσία που αποβάλλεται από τον πεπτικό σωλήνα.
Η παραγωγή βλέννας είναι μια φυσιολογική διαδικασία που διευκολύνει την αποβολή των περιττωμάτων. Όταν όμως παράγεται σε μεγάλες ποσότητες και συνοδεύεται από διάρροια, δυσκοιλιότητα, πόνο ή αίμα μπορεί να δηλώνει μια εντερική νόσο, όπως μόλυνση ή φλεγμονή.
Η εκροή βλέννας από τον πρωκτό είναι ένα σύμπτωμα που συχνά οδηγεί τον πάσχοντα στον ιατρό.
Η βλέννα μπορεί ή όχι να συνοδεύεται από κάψιμο, κνησμό ή πόνο. Κατά την εξέταση της περιοχής μπορεί να εντοπιστεί
Τα νοσήματα που προκαλούν εκροή βλέννας είναι πολλά. Μπορεί να είναι αφροδίσια, κοινά μικρόβια και λοιμογόνα, συρίγγια ή αποστήματα, φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, καρκινώματα, αιμορροΐδες, σύνδρομα δυσανεξίας σε τρόφιμα, δερματικά νοσήματα.
Αυξημένες ποσότητες βλέννας στα κόπρανα μπορεί επίσης να συνδέονται με καρκίνους του παχέος εντέρου ή του ορθού.
Αν η βλέννα στα κόπρανά σας είναι επίμονη, ειδικά αν συνοδεύεται από άλλες αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου ή πυρετό, θα επιδεινωθεί ή σας προκαλεί ανησυχία, ζητήστε αμέσως ιατρική φροντίδα.
Αιτίες της βλέννας στην κινητικότητα του εντέρου!Μερικές από τις πιθανές αιτίες της βλέννας στα κόπρανα είναι εδώ:
Πολύ συχνά, αν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή στη λειτουργία του πεπτικού σωλήνα μπορεί να προκαλέσει διάρροια με βλέννα στα κόπρανα. Η ανώμαλη βλέννα στα κόπρανα είναι ένα θέμα ανησυχίας και χρειάζεται ιατρική βοήθεια.
Ιατρικές παθήσεις όπως τα πρωκτικά δάκρυα, η σχισμή, τα συρίγγια και κάθε απόστημα στον πεπτικό σωλήνα μπορεί να προκαλέσει βλέννα στα κόπρανα.
Λοίμωξη που προκαλείται από βακτήρια, ιούς ή άλλα παράσιτα μπορεί να επηρεάσει την κανονική λειτουργία του πεπτικού συστήματος που προκαλεί βλέννα στα κόπρανα.
Χρόνια προβλήματα όπως η κοιλιοκάκη, η ευαισθησία στη γλουτένη και η δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να επηρεάσουν τα τοιχώματα του εντέρου που προκαλούν βλέννα στο έντερο.
Φλεγμονή στο κόλον ή εκκολπωματίτιδα μπορεί να επηρεάσει την κανονική υφή των κοπράνων που προκαλεί διάρροια με βλέννα.
Η τροφική αλλεργία, η τροφική δηλητηρίαση και η κατάποση τοξικών ουσιών μπορεί να προκαλέσουν τέτοιες συνθήκες. Η δυσανεξία στη λακτόζη, φρουκτόζη ή η κακή απορρόφηση είναι μερικά είδη τροφικής αλλεργίας.
Οποιοσδήποτε τύπος καρκίνου του στομάχου, του ήπατος, του εντέρου ή του κόλου μπορεί να προκαλέσουν κηλίδες αίματος στο έντερο.
Σοβαρές απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις, όπως απόφραξη του εντέρου και συστροφή του παχέος εντέρου μπορεί επίσης να προκληθούν. Αυτό συνοδεύεται με έντονο πόνο στο στομάχι.
Βλέννα στα κόπρανα (σε περίσσεια) μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές όπως αναιμία ή αφυδάτωση που δικαιολογούν νοσηλεία. Σε περίπτωση μόλυνσης, μπορεί να εξαπλωθεί στα κοντινά όργανα προκαλώντας μεγαλύτερη ζημιά.
Οι αιμορροΐδες στον πρωκτό μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα επίμονου κνησμού του πρωκτού, δυσκοιλιότητας, κηλίδων αίματος στα κόπρανα με μικρή βλέννα. Σε σοβαρές περιπτώσεις μαλακός βλεννογόνος μπορεί να αναδυθεί έξω από τον πρωκτό.
Προβλήματα με παράσιτα, όπως τα σκουλήκια του εντέρου μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική διαρροή βλέννας στα κόπρανα. Μπορεί επίσης να προκαλέσουν συμπτώματα περίσσειας του σχηματισμού αερίου, διάρροια και πληρότητα του στομάχου.
Οι πολύποδες είναι μικρά εξογκώματα στο παχύ έντερο τα οποία μερικά μπορούν να γίνουν κακοήθεις. Οι πολύποδες στο παχύ έντερο μπορεί να προκαλέσουν βλέννα στα κόπρανα με άλλα συμπτώματα.
Για μερικούς ανθρώπους η βλέννα μπορεί να εμφανιστεί στο έντερο κατά τη διάρκεια της δυσκοιλιότητας. Μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη νερού στο κόλον, σε παρενέργεια φαρμάκων ή σε ψυχολογικές συνθήκες, όπως άγχος ή κατάθλιψη. Αυτά είναι που προκαλούνται από παράγοντες που προκαλούν δυσκοιλιότητα.
Η απόφραξη του εντέρου μπορεί επίσης να προκαλέσει βλέννα σε στερεά κόπρανα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα κακά βακτηρίδια μπορούν να επιζήσουν σε βάρος των καλών βακτηρίων στο έντερο που οδηγούνται σε υπερανάπτυξη βακτηρίων. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκληθεί από χρόνιο διαβήτη ή συστηματική σκλήρυνση η οποία μπορεί επίσης να προκαλέσει διαρροή βλέννας σε φυσιολογικά κόπρανα.
Οποιοδήποτε πρόβλημα στο πάγκρεας μπορεί να επηρεάσει τη φυσιολογική κινητικότητα του εντέρου που προκαλεί βλέννα στο έντερο.
Ασθένειες όπως η κυστική ίνωση μπορούν να παράγουν μεγάλες ποσότητες βλέννας από το σάλιο ή τον ιδρώτα ή από τους εντερικούς αδένες. Μεγάλοι όγκοι βλέννας αποβάλλονται μαζί με βλέννα σε τέτοιες περιπτώσεις.
Η θεραπεία!
Η θεραπεία βασίζεται στην διάγνωση και την αιτία της. Οι περισσότερες από τις ιατρικές παθήσεις μπορεί να διαχειρίζονται μέσω φαρμάκων και θεραπεία υποστήριξης. Είναι απαραίτητο να μάθετε το βασικό πρόβλημα πριν δώσετε οποιαδήποτε θεραπεία. Η πρωκτική σχισμή, τα συρίγγια και οι αιμορροΐδες μπορεί να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με φάρμακα και μικρές αλλαγές στη διατροφή. Η προσθήκη περισσότερων ινών θα βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων. Για τα άτομα με τροφική δυσανεξία και αλλεργίες είναι συνετό να μείνετε μακριά από τέτοια είδη τροφίμων για να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιπλοκή. Μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για μερικές παθήσεις όπως πολύποδες ή όγκους στο έντερο.
Αν συμβεί αυτό να πάω στο νοσοκομείο;Μερικές περιπτώσεις είναι τέτοιες ώστε η βαρύτητα τους και τα συμπτώματα να απαιτούν ιατρική υποστήριξη. Όμως τις περισσότερες φορές, παραμονή στο σπίτι, ελαφρά δίαιτα και υποστηρικτική θεραπεία με υγρά, αντιπυρετικά και ανάπαυση, αποδεικνύεται αρκετή.
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Αν και το ευερέθιστο έντερο δεν είναι κολίτιδα, μπορεί να αυξήσει την παρουσία βλέννας στα κόπρανα και να ανησυχήσει τον πάσχοντα. Αυτό γίνεται πιο συχνά στην μορφή ευερέθιστου εντέρου που παρουσιάζεται με ευκοιλιότητα παρά στην μορφή που εκφράζεται με δυσκοιλιότητα. Μερικές φορές, ειδικά όταν η βλέννα συνυπάρχει με σπαστικό πόνο, μπορεί να δημιουργήσει διαγνωστικό πρόβλημα. Η απουσία πυρετού και το ιστορικό ανάλογων κρίσεων στο παρελθόν διευκολύνουν την διάγνωση. Όμως μην ξεχνάτε ότι η ασφαλής διάγνωση του συνδρόμου απαιτεί αποκλεισμό άλλων αιτίων και αυτό ίσως να απαιτεί ενδοσκοπικό έλεγχο.
Βλέννα και χημειοθεραπεία
Η αποβολή βλέννας και συνήθως σε μεγάλη ποσότητα σε άτομα που λόγω κάποιου καρκίνου υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, οφείλεται στο ότι αναπτύσσεται βλεννογονίτις. Αυτό σημαίνει ότι η εσωτερική επένδυση του πεπτικού, έχει υποστεί διαβρωτική βλάβη. Σε τέτοιες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί εισαγωγή σε νοσοκομείο.
Φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου (πχ. νόσος Crohn) μπορεί να παρουσιάσουν αρκετή βλέννα. Δεν είναι πολύ σύνηθες αλλά σε μια τέτοια υποψία θα χρειαστεί ενδοσκοπικός έλεγχος και ίσως βιοψία.
Βλέννα λόγω διαιτητικών αιτίων
Σε τροφικές αλλεργίες, σε ανεπάρκεια λακτάσης (που προκαλεί δυσανεξία λακτόζης) ή σε κοιλιοκάκη. Στην κοιλιοκάκη ο οργανισμός δεν ανέχεται την γλουτένη, δηλαδή πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη. Αντιδρώντας παράγει αντισώματα και σαν αποτέλεσμα έχουμε βλεννογονίτιδα, δηλαδή καταστροφή του εσωτερικού τοιχώματος του λεπτού εντέρου.
Εν συντομία
Σποραδικές εμφανίσεις βλέννας συνήθως δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία. Μεγαλύτερη ποσότητα και για μεγάλο διάστημα απαιτεί ιατρική εκτίμηση. Η ποικιλία αιτίων που ενδεχομένως ευθύνονται, απαιτεί διαφορική διάγνωση και ενίοτε εξετάσεις.
.
The post Βλέννα στα κόπρανα: Με ποιες παθήσεις συνδέεται; Πότε πρέπει να ανησυχούμε; appeared first on Newsitamea.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κορονοϊός: Ανατρέπονται όλα! «Έτσι μεταδόθηκε ο φονικός ιός στον άνθρωπο»
- Τα σενάρια για επιστροφή στα σχολεία – Ποιοι μαθητές γυρίζουν πρώτοι και πότε
- Εικόνες σοκ σε μαντρί στις Φέρες στον Έβρο: Νεκρά πρόβατα και αρνιά
- Υπ.Οικ. «αδειάζει» Σταϊκούρα σε... 24 ώρες!
- «Βόμβα» Τραμπ – Ερευνούμε αν ο κοροναϊός προήλθε από εργαστήριο της Ουχάν
- Νατάσσα Θεοδωρίδου για Γιώργο Θεοφάνους: «Το θεωρώ άτυχη στιγμή ενός ανθρώπου»
- «Εφιάλτης» διαρκείας με τον κοροναϊό: Πότε θα χτυπήσει το δεύτερο «κύμα» – Πώς προετοιμάζονται οι επιστήμονες
- Ο κορωνοϊός τσακίζει την τουρκική οικονομία - Εξάγει κρίση στο Αιγαίο ο Ερντογάν
- Τι απάντησε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ όταν ρωτήθηκε αν οι Beatles είναι καλύτεροι από τους Rolling Stones;
- Πασχαλινό ωράριο: Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα τροφίμων έως το Μεγάλο Σάββατο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr
- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- Βλέννα στα κόπρανα: Με ποιες παθήσεις συνδέεται; Πότε πρέπει να ανησυχούμε;
- Τι πρέπει να προσέχουμε στη διατροφή μας την Μεγάλη Eβδομάδα
- «Ο κορονοϊός ξεκίνησε από εργαστήριο στη Γουχάν» ; – Τραμπ: Το ψάχνουμε
- «Είμαι εργαζόμενη μητέρα 3 παιδιών κι αυτές είναι οι συμβουλές μου για την καραντίνα»
- Κορονοϊός: Πόσο επικίνδυνο είναι το μπάνιο στη θάλασσα και τι θα κάνουμε το καλοκαίρι στις παραλίες
- Μεγάλη Πέμπτη:Ο Μυστικός Δείπνος-12 ευαγγέλια σήμερα 16 Απριλίου-ΒΙΝΤΕΟ
- Αυτά είναι τα 9 επιδόματα που θα καταβάλει ο ΟΠΕΚΑ στις 30 Απριλίου
- Κοροναϊός : Όσοι νοσούν εμφανίζουν απώλεια όσφρησης και γεύσης
- Πειραιάς: Πέταξε την τηλεόραση από το μπαλκόνι στον δρόμο γιατί κουράστηκε να ακούει όλη μέρα για κορωνοϊό-ΒΙΝΤΕΟ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αμερικανοί επιστήμονες αποκατέστησαν την όραση σε τυφλά πειραματόζωα
- 27 Απριλίου και 4 Μαΐου: Οι ημερομηνίες ορόσημο για τη χαλάρωση των μέτρων
- Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων: Σταδιακή και δύσκολη η διαδικασία άρσης των περιοριστικών μέτρων
- Σφοδρές επικρίσεις στον Τραμπ για τις επιταγές με το όνομα του
- Ηλεκτρονικά, μέσω του συστήματος «ΙΡΙΔΑ», η διακίνηση εγγράφων μεταξύ υπ. Εσωτερικών-Αποκεντρωμένων Διοικήσεων-ΟΤΑ
- Τσίπρας – συνέντευξη στο Κόντρα: “Δεν έχει το δικαίωμα ο Μητσοτάκης να σφυράει κλέφτικα”
- Tο θαύμα της ζωής εν μέσω πανδημίας
- Πασχαλινό ωράριο: Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα τροφίμων έως το Μεγάλο Σάββατο
- Κορονοϊός: Ένα αόρατο όπλο στα χέρια του Isis
- Προσφυγόπουλα από τα ελληνικά νησιά στο Λουξεμβούργο