Υπερφόρτιση σιδήρου: Τι είναι και με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται

Η υπερφόρτιση σιδήρου είναι η συσσώρευση υπερβολικής ποσότητας σιδήρου στον οργανισμό.

Ακόμη και αν είναι ήπια, η υπερφόρτιση σιδήρου σε ζωτικά όργανα αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών στο

συκώτι,

εμφράγματος ή καρδιακής ανεπάρκειας,

διαβήτη,

οστεοαρθρίτιδας και οστεοπόρωσης,

μεταβολικού συνδρόμου,

υποθυρεοειδισμού και

υπογοναδισμού.

Η ανεπαρκής διαχείριση του σιδήρου από τον οργανισμό επιταχύνει και την εξέλιξη νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η

υπερφόρτιση μπορεί να είναι κληρονομική ή αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενων μεταγγίσεων αίματος, από τη χορήγηση σιδήρου σε ενέσιμη μορφή ή από την κατάχρηση συμπληρώματος σιδήρου (αντίθετα προς τις οδηγίες του γιατρού).

Τα συμπτώματα της υπερφόρτισης σιδήρου:Χρόνια κόπωσηΠόνος στις αρθρώσειςΠόνος στην περιοχή της κοιλιάςΜη φυσιολογικός καρδιακός παλμόςΑλλαγές στην απόχρωση του δέρματοςΓια τις γυναίκες, αμηνόρροια (απουσία περιόδου)Μειωμένη ερωτική διάθεσηΑπώλεια μαλλιώνΔιόγκωση του ήπατος ή του σπλήναΓια τους άνδρες, αδυναμία στύσηςΚαταθλιπτική διάθεση

O σίδηρος αποτελεί από τα βασικότερα ιχνοστοιχεία, καθώς είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη και για την οξυγόνωση του οργανισμού. Εάν και τον ακούμε συχνά, πολλές φορές δεν αναγνωρίζουμε την αξία του στην υγεία μας. Τι είναι λοιπόν ο σίδηρος, πως τα συμπληρώματα σιδήρου βοηθούν στην αντιμετώπιση της αναιμίας και πόσο σίδηρο χρειαζόμαστε καθημερινα;

Ιδιότητες σιδήρου

Συγκεντρωτικά ο σίδηρος συμμετέχει:

στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και αιμοσφαιρίνηςστη μεταφορά οξυγόνουστον φυσιολογικό μεταβολισμό και στην παραγωγή ενέργειαςστη μείωση της κόπωσης και εξάντλησης

Μια από τις σημαντικότερες ιδιότητες του σιδήρου είναι η συμμετοχή του στην οξυγόνωση των ιστών και των οργάνων. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται για τη σύνθεση της αιμογλοβίνης, μια πρωτεΐνη που εντοπίζεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια και μεταφέρει μόρια οξυγόνο από τους πνεύμονες σε όλο το σώμα, και της μυογλοβίνης, μια πρωτεΐνη η οποία παρέχει οξυγόνο στους μύες.

Επιπλέον συμμετέχει στην παραγωγή ορισμένων ορμονών καθώς και στην δημιουργία συνδετικού ιστού.

Σίδηρος- Αλληλεπιδράσεις και παρενέργειες

Ο σίδηρος μπορεί να είναι επιβλαβής αν ληφθεί σε μεγάλες δόσεις, για το λόγο αυτό χρειάζεται προσοχή, ιδιαίτερα στα παιδιά. Η συμπληρωματική λήψη σιδήρου σε δόσεις μεγαλύτερες των 20 mg/kg μπορεί να οδηγήσουν σε γαστρεντερικές διαταραχές, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, ναυτία, κοιλιακό άλγος και εμετό εάν δεν ληφθούν ταυτόχρονα με φαγητό, καθώς και να μειώσουν την απορρόφηση ψευδαργύρου.

Τα συμπληρώματα σιδήρου μπορούν να αλληλεπιδράσουν ή να επηρεάσουν την απορρόφηση και δράση ορισμένων φαρμάκων. Άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για τη θεραπεία της νόσου Πάρκινσον, για υποθυρεοειδισμό, για μείωση της στομαχικής οξύτητας ή που λαμβάνουν συμπληρώματα ασβεστίου θα πρέπει πρώτα να συμβουλεύονται τον ιατρό τους.

ΠΗΓΗ: giatros-in.gr

The post Υπερφόρτιση σιδήρου: Τι είναι και με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα