Υπνική άπνοια: Οι 2 κινήσεις που μειώνουν κατά 54% τον κίνδυνο
Δύο απλές αλλαγές στην καθημερινότητά μας μπορούν να μειώσουν έως και κατά 54% τον κίνδυνο υπνικής άπνοιας – Δείτε ποιες είναι και ξεκινήστε να τις εφαρμόζετε από σήμερα κιόλας!
Η αυξημένη φυσική δραστηριότητα και οι λιγότερες ώρες καθισιού μπροστά στην τηλεόραση κάθε μέρα συνδέονται με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης αποφρακτικής υπνικής άπνοιας, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο European Respiratory Journal. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη
Η υπνική άπνοια είναι μια κατάσταση κατά την οποία παρουσιάζονται επικίνδυνες διακοπές της απαπνοής στη διάρκεια της νύχτας. Κυρίαρχα συμπτώματα περιλαμβάνουν το ροχαλητό, τον διαταραγμένο ύπνο και το αίσθημα υπερβολικής κόπωσης. Οι σοβαρές επιπλοκές, που σχετίζονται με την κακή διαχείριση της ασθένειας, περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης, εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφράγματος, αρρυθμιών και διαβήτη τύπου 2. Εκτιμάται ότι περίπου 1 δις ενηλίκων 30-69 ετών πάσχουν από ήπια έως σοβαρή υπνική άπνοια παγκοσμίως.
Για να εξετάσει το αν η λιγότερη φυσική δραστηριότητα και το περισσότερο καθισιό αυξάνουν τον κίνδυνο υπνικής άπνοιας, ο επικεφαλής της μελέτης και επίκουρος καθηγητής στο Νοσοκομείο Brigham and Women και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard, Δρ. Tianyi Huang ανέλυσε δεδομένα υγείας περισσότερων από 138.000 Αμερικανών ανδρών και γυναικών, οι οποίοι δεν είχαν διαγνωσθεί κλινικά με υπνική άπνοια κατά την έναρξη της μελέτης. Μέχρι το τέλος της περιόδου παρακολούθησης των 10-18 ετών, 8.733 συμμετέχοντες διαγνώσθηκαν με την ασθένεια.
Κατά την ανάλυσή τους, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους άλλους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο υπνικής άπνοιας, μεταξύ των οποίων η ηλικία και ο Δείκτης Μάζας Σώματος των συμμετεχόντων, καθώς και το αν κάπνιζαν ή έπιναν αλκοόλ.
Όταν οι επιστήμονες συνέκριναν τους ανθρώπους που έκαναν δραστηριότητες ισάξιες με δύο ώρες περπάτημα με μέτριο βηματισμό την εβδομάδα με ανθρώπους των οποίων τα επίπεδα δραστηριότητας ήταν ισάξια με τρεις ώρες τρέξιμο την εβδομάδα, διαπίστωσαν ότι οι δεύτεροι είχαν 54% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης υπνικής άπνοιας.
Οι άνθρωποι που κάθονταν περισσότερες από τέσσερις ώρες ημερησίως μπροστά στην τηλεόραση είχαν 78% υψηλότερο κίνδυνο υπνικής άπνοιας από τους λιγότερο αδρανείς ανθρώπους, ενώ όσοι έκαναν μια πιο καθιστική εργασία είχαν 49% αυξημένο κίνδυνο συγκριτικά με τους ανθρώπους που ακολουθούσαν λιγότερο καθιστική ζωή.
Ωστόσο, τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι για τους ανθρώπους που αναγκάζονται να περνούν πολλές ώρες καθιστοί καθημερινά, όπως οι εργαζόμενοι σε θέσεις γραφείου, η αυξημένη σωματική δραστηριότητα κατά τον ελεύθερο χρόνο τους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υπνικής άπνοιας. Παρομοίως, όσοι δε μπορούν να ασκούνται πολύ λόγω σωματικών περιορισμών μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο μειώνοντας τις ώρες του καθισιού, είτε με το να είναι περισσότερο όρθιοι είτε κάνοντας πιο ήπιες δραστηριότητες συχνότερα.
«Παρατηρήσαμε μια σαφή σχέση ανάμεσα στα επίπεδα σωματικής άσκησης, καθιστικής συμπεριφοράς και κινδύνου υπνικής άπνοιας. Οι άνθρωποι που ακολουθούσαν τις τρέχουσες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που συνιστούν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας δραστηριότητας εβδομαδιαίως και που περνούσαν λιγότερες από τέσσερις ώρες καθιστοί παρακολουθώντας τηλεόραση, είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο υπνικής άπνοιας. Το σημαντικότερο είναι πως διαπιστώσαμε ότι οποιαδήποτε αύξηση στη φυσική δραστηριότητα ή/και μείωση στις ώρες του καθισιού μπορεί να έχει οφέλη που μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης υπνικής άπνοιας», αναφέρει ο Δρ. Huang και προσθέτει:
«Η διαφορά στον κίνδυνο αυτό ανάμεσα στην καθιστική εργασία και τον χρόνο που περνά κανείς καθιστός παρακολουθώντας τηλεόραση θα μπορούσε να εξηγηθεί από άλλες συμπεριφορές που σχετίζονται με αυτές τις δραστηριότητες. Για παράδειγμα, το τσιμπολόγημα διάφορων σνακ και η κατανάλωση σακχαρούχων ροφημάτων είναι πιο πιθανό να συνδυαστεί με την τηλεόραση παρά με την καθιστική εργασία, οδηγώντας έτσι στην απόκτηση πρόσθετου βάρους, που γνωρίζουμε πως αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την υπνική άπνοια».
Καταλήγοντας, οι επιστήμονες τονίζουν ότι η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα υγείας που ανέφεραν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες, πράγμα το οποίο μπορεί να τα καθιστά λιγότερο αξιόπιστα και σημειώνουν ότι οι μελλοντικές έρευνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν wearable συσκευές τεχνολογίας για την υγεία προκειμένου να βελτιώσουν την ακρίβεια των δεδομένων.
ygeiamou.gr
The post Υπνική άπνοια: Οι 2 κινήσεις που μειώνουν κατά 54% τον κίνδυνο appeared first on Newsitamea.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μετά τον καύσωνα - βίαιες καταιγίδες, οι περιοχές που θα πληγούν (Χάρτες)
- Σούπερ μάρκετ: Με αρνητικό self test ή PCR η είσοδος για τους ανεμβολίαστους
- Μίλτος Τεντόγλου – Το κορίτσι που του «σπάει τα νεύρα» και εκείνος ξεσπάει στους αγώνες
- Θεμιστοκλέους: Τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου η τρίτη δόση εμβολίου- Ποιοι θα την κάνουν
- Βάσω Λασκαράκη: Η χαλαρή πόζα στην παραλία και το χάδι στην κοιλίτσα
- Πέτρος Φιλιππίδης: Ποιον είδε στο πρώτο επισκεπτήριο στις φυλακές – Έρχεται αίτημα αποφυλάκισης
- Ήθελε να χαϊδέψει το λιοντάρι
- Μητροπολίτης Πατρών: Νοσηλεύεται με κορονοϊό. Είναι πλήρως εμβολιασμένος
- Ολυμπιακοί Αγώνες: Με τελικό για Εμμανουήλ Καραλή στο επί κοντώ οι ελληνικές συμμετοχές της 12ης ημέρας (03/08)
- Γιάννης Αντετοκούνμπο: Την Τρίτη στα Σεπόλια με το τρόπαιο, το ραντεβού στην παλιά του γειτονιά
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr
- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- Υπνική άπνοια: Οι 2 κινήσεις που μειώνουν κατά 54% τον κίνδυνο
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Να περιορίσουμε τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι ο χειρότερος καύσωνας από το 1987
- 6 καθημερινές συνήθειες που πρέπει να αντιγράψετε αν θέλετε να είστε υγιείς
- Τι είναι η θρομβοφιλία και πότε πρέπει να ξέρουμε εάν έχουμε προδιάθεση
- Κορoνοϊός: Η δίαιτα των 850 θερμίδων που μπορεί να καταπολεμήσει τα επίμονα συμπτώματα
- Κορονοϊός – SAGE: Η πιθανή νέα μετάλλαξη που θα σκοτώνει το 30% όσων μολύνονται
- Ταχίνι: Το σούπερ τρόφιμο για καρδιά, χοληστερίνη, διαβήτη, αντιγήρανση… καρκίνο
- Τα σχέδια της κυβέρνησης για να “στριμώξουν” τους ανεμβολίαστους: Ούτε για καφέ χωρίς εμβόλιο
- Έμεινε σπίτι 9 μήνες να σωθεί από την πανδημία – Βγήκε και την πάτησε φορτηγό ενώ έβαζε μάσκα – ΦΩΤΟ
- Nίκος και Γιώργος: Δύο αχώριστα αδέρφια, ο ένας με σύνδρομο Down – ΦΩΤΟ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θεοχάρης: Ξεκινάει μια χρυσή εποχή για τον τουρισμό στη χώρα μας
- Ρόδος: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις εξακολουθούν να δίνουν πυροσβέστες και εθελοντές
- Τι είπε στους αστυνομικούς ο συζυγοκτόνος της Δάφνης
- Φωτιά στη Ρόδο: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβέστες
- Καιρός - Καύσωνας: Ρεκόρ κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με 11.000 μεγαβάτ - Στα όρια το σύστημα
- Πατήσια: Η έκρηξη ισοπέδωσε το διαμέρισμα που σκοτώθηκαν γιαγιά και εγγονός - Βίντεο ντοκουμέντο
- «Βόμβα» Καπραβέλου στο Newsbomb.gr: Πάμε σε «κουτσουρεμένη» ανοσία - Δύσκολο το φθινόπωρο
- Λευκά δόντια: Οι τροφές που προτείνουν οι οδοντίατροι (εικόνες)
- Υπουργείο Δικαιοσύνης: Μέχρι 10 Αυγούστου οι αιτήσεις για 30 θέσεις εργασίας