Υπολογισμός ωορρηξίας: Πόσες μέρες διαρκεί, ποια είναι τα συμπτώματα και πότε είσαι πιο γόνιμη
Απαντήσεις σε πολύ βασικά ερωτήματα για τον υπολογισμό της ωορρηξίας.
Η ωορρηξία συμβαίνει συνηθέστερα μία φορά το μήνα, στα μισά του εμμηνορροϊκού κύκλου, αλλά ο χρόνος μπορεί να ποικίλει, ανάλογα με τη διάρκεια και την κανονικότητα του κύκλου. Πρόκειται για την απελευθέρωση ενός ώριμου ωραίου από μία ωοθήκη και συμβαίνει μία φορά σε κάθε εμμηνορροϊκό κύκλο. Μετά την απελευθέρωσή του, το ωάριο κατευθύνεται προς τη μήτρα.
Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου του κύκλου, το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας είναι έτοιμο να λάβει σπέρμα για γονιμοποίηση και αν αυτό δεν πραγματοποιηθεί,
Ο μέσος εμμηνορροϊκός κύκλος διαρκεί περίπου 28 ημέρες. Ωστόσο, κάθε άτομο είναι διαφορετικό και οι κύκλοι ενδέχεται να διαφέρουν από 21–35 ημέρες. Η ωορρηξία εμφανίζεται συνήθως στα μισά του εμμηνορροϊκού κύκλου, αλλά αυτό μπορεί να διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα και από μήνα σε μήνα. Μετά την ωορρηξία, η γυναίκα συνήθως αδιαθετεί εντός 14-16 ημερών, εκτός εάν είναι έγκυος ή έχει μια κατάσταση υγείας που επηρεάζει την περίοδό της.
Ο εμμηνορροϊκός κύκλος είναι ο μηνιαίος ορμονικός κύκλος που υφίσταται το σώμα καθώς προετοιμάζεται για την πιθανότητα εγκυμοσύνης. Κάθε μήνα, πραγματοποιείται ωορρηξία – μια ωοθήκη απελευθερώνει ένα ωάριο, το οποίο ταξιδεύει προς τη μήτρα, όπου μπορεί να γονιμοποιηθεί. Εάν δεν γονιμοποιηθεί, το τοίχωμα της μήτρας αρχίζει να ρίχνει την επένδυσή του και το σώμα το απελευθερώνει ως περίοδο.
Κάθε νέος εμμηνορροϊκός κύκλος ξεκινά την πρώτη ημέρα μιας περιόδου. Η παρακολούθηση αυτών των πρώτων ημερών μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση της μέσης διάρκειας του κύκλου του και συνεπώς το τυπικό του μέσο σημείο, τότε δηλαδή που είναι πιθανό να συμβαίνει η ωορρηξία.
Συμπτώματα ωορρηξίαςΗ αναγνώριση των ενδείξεων ωορρηξίας μπορεί να βοηθήσει μια γυναίκα να παρακολουθήσει τη γονιμότητά της.
Πέντε από αυτές είναι:Αλλαγές στο τραχηλικό υγρό
Κατά την ωορρηξία ή όταν αυτή πλησιάζει, το σώμα παράγει περισσότερα οιστρογόνα, προκαλώντας την αύξηση της έκκρισης υγρών του τραχήλου της μήτρας. Όταν μια γυναίκα είναι γόνιμη, οι εκκρίσεις του κόλπου μπορεί να είναι:
Καθαρέςυγρέςπιο ολισθηρέςελαστικέςΑυτός ο τύπος κολπικού υγρού βοηθά το σπέρμα να κολυμπήσει στη μήτρα και τις σάλπιγγες για να γονιμοποιήσει το ωάριο.
Για τον έλεγχο του τραχήλου της μήτρας:
Πλύνετε καλά τα χέρια με σαπούνι και νερό.Εισάγετε ένα δάχτυλο στον κόλπο κοντά στον τράχηλο.Βγάλτε λίγο υγρό.Ελέγξτε το για τα παραπάνω χαρακτηριστικά.Εάν το υγρό είναι ινώδες, η γυναίκα μπορεί να βρίσκεται κοντά στην ωορρηξία. Μετά την ωορρηξία, υπάρχει λιγότερο και πιο πυκνό τραχηλικό υγρό.
Αλλαγές στη βασική θερμοκρασία του σώματοςΗ βασική θερμοκρασία σώματος είναι η θερμοκρασία του σώματος σε κατάσταση ηρεμίας και υπολογίζεται με ακρίβεια όταν το άτομο έχει μόλις ξυπνήσει. Κατά την ωορρηξία, αυτή η θερμοκρασία μπορεί να αυξηθεί ελαφρώς, λόγω της έκκρισης προγεστερόνης. Ακόμη, μικρή αύξηση μετά την ωορρηξία μπορεί να προκληθεί και στη στοματική θερμοκρασία, την οποία για να μετρήσει κανείς χρειάζεται ένα ειδικό εργαλείο. Οι γυναίκες βρίσκονται στις πιο γόνιμες μέρες τους 2-3 ημέρες πριν η θερμοκρασία σώματός τους βρεθεί στο υψηλότερο σημείο και 12-24 ώρες μετά την ωορρηξία. Ακόμη, μια γυναίκα μπορεί να ελέγξει τη γονιμότητά της με τεστ που μετρούν τα επίπεδα της ωχρινοτρόπου ορμόνης στα ούρα.
Επίσης, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι άλλοι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τη θερμοκρασία σώματος ενός ατόμου, όπως:
κατανάλωση αλκοόλκάπνισμαέλλειψη ύπνουπυρετόςαυξημένη σεξουαλική επιθυμίαΜερικές γυναίκες παρουσιάζουν αυξημένη λίμπιντο κατά την ωορρηξία λόγω της αύξησης των οιστρογόνων και της παραγωγή ωχρινοτρόπου ορμόνης. Η αυξημένη σεξουαλική επιθυμία μπορεί να διαρκέσει για περίπου 6 ημέρες.
Ευαισθησία στο στήθοςΟ πόνος ή η ευαισθησία του μαστού ή των θηλών μπορεί να είναι ήπιας έως σοβαρής μορφής κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας ή όταν αυτή πλησιάζει.
Τα υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων και ωχρινοτρόπου ορμόνης μπορούν να προκαλέσουν πόνο στο στήθος σε μερικές γυναίκες λίγο πριν την ωορρηξία. Ωστόσο, μετά την ωορρηξία, η μείωση των οιστρογόνων και η αύξηση της προγεστερόνης μπορούν επίσης να προκαλέσουν ευαισθησία στο στήθος και τη θηλή.
Πόνος ωορρηξίαςΜερικές γυναίκες αισθάνονται πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς, στη μία πλευρά, κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Ο πόνος αυτός, γνωστός ως Mittelschmerz, σταματά συνήθως μέσα σε 3-12 ώρες.
Πώς η ωορρηξία επηρεάζει τη γονιμότηταΗ παρακολούθηση του «γόνιμου παραθύρου» (ημέρες που είναι πιθανή η επίτευξη εγκυμοσύνης) και της ωορρηξίας μπορεί να βοηθήσει μια γυναίκα να καταλάβει πότε μπορεί να μείνει έγκυος. Η διάρκεια μπορεί να ποικίλει, ανάλογα με τη διάρκεια του κύκλου. Μια αριθμομηχανή ωορρηξίας θα βοηθούσε στον προσδιορισμό της.
Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να συλλάβουν εάν έχουν σεξουαλική επαφή από πέντε ημέρες πριν από την ωορρηξία έως μία ημέρα μετά. Γενικά, όσο πιο κοντά στην ωορρηξία, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες σύλληψης. Μόλις η ωοθήκη απελευθερώσει ένα ωάριο, αν δεν γονιμοποιηθεί διαλύεται εντός 24 ωρών.
Για όσες παρακολουθούν τη γονιμότητά τους στο σπίτι, τα τεστ ούρων ωχρινοτρόπου ορμόνης τείνουν να είναι η πιο αξιόπιστη μέθοδος. Αν και οι εφαρμογές γονιμότητας αυξάνονται σε δημοτικότητα, βασίζονται σε έναν αλγόριθμο και δεν είναι πάντα ακριβείς.
Προκειμένου να αποφύγουν μια εγκυμοσύνη, πολλοί επιλέγουν να μη κάνουν σεξ κατά τη διάρκεια των γόνιμων ημερών, αλλά αυτή η μέθοδος δεν είναι αξιόπιστη. Όποιο ζευγάρι θέλει να την αποφύγει, πρέπει να συζητήσει άλλους τρόπους με έναν επαγγελματία υγείας.
Επικοινωνία με έναν γιατρόΜερικές φορές, τα συμπτώματα της ωορρηξίας μπορούν να προκύψουν από ένα πρόβλημα υγείας. Για παράδειγμα, η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλεί πόνο ανάλογο της ωορρηξίας. Οπότε τυχόν προβλήματα που προκύπτουν συχνά στη μέση ενός κύκλου, θα ήταν καλό να αναφερθούν σε έναν γιατρό.
Λήψη άμεσης ιατρικής περίθαλψης χρειάζεται αν κάποια γυναίκα έχει:
Έντονο πόνο που διαρκεί αρκετές ημέρεςΠόνος που δυσκολεύει τις καθημερινές δραστηριότητεςΚολπική αιμορραγίαΠυρετό
www.shape.gr
The post Υπολογισμός ωορρηξίας: Πόσες μέρες διαρκεί, ποια είναι τα συμπτώματα και πότε είσαι πιο γόνιμη appeared first on Newsitamea.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο κοροναϊός τελικά είναι «μια γριπούλα». Δείτε τι έδειξε σχετική έρευνα
- Τι πρέπει να ελέγχεις στη λεκάνη;- Μήπως επιπλέουν τα κόπρανά σου;
- Ο Μόσιαλος τα έβαλε με τον Κούβελα για τα μονοκλωνικά αντισώματα. Πληρωμένη απάντηση από τον Κούβελα
- Η «γκάφα» υφυπουργού του Βελγίου: Δημοσίευσε στο twitter τις τιμές των εμβολίων-Πόσο κοστίζουν
- Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Με κλωτσιές και μπουνιές σκότωσαν τον 87χρονο o 14χρονος και η 12χρονη
- Κατασκοπεία - Ρόδος: Συνελήφθη ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου
- «Ιστορική χιονόπτωση» στις ΗΠΑ: Πρωτόγνωρη κακοκαιρία προκάλεσε χάος
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμή σήμερα σε 650.000 αγρότες
- Σάκης Αρναούτογλου: Γιατί είναι «γρίφος» ο καιρός για τα Χριστούγεννα
- Περίεργη μετακόμιση δημόσιας υπηρεσίας στην Θεσσαλονίκη με οσμή σκανδάλου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Newsitamea.gr
- Τι πρέπει να ελέγχεις στη λεκάνη;- Μήπως επιπλέουν τα κόπρανά σου;
- Τα 29′ που χαρίζουν καθαρό μυαλό και καλύτερη συγκέντρωση
- Σας λείπει σίδηρος; 4 (Τέσσερις) κινήσεις που αυξάνουν την απορρόφησή του
- Υπολογισμός ωορρηξίας: Πόσες μέρες διαρκεί, ποια είναι τα συμπτώματα και πότε είσαι πιο γόνιμη
- Κορονοϊός: ΟΧΙ, το να φοράς χρησιμοποιημένη μάσκα ΔΕΝ είναι “χειρότερο από το να μην φοράς καθόλου μάσκα”
- Τελευταία Νέα Newsitamea.gr
- Υπολογισμός ωορρηξίας: Πόσες μέρες διαρκεί, ποια είναι τα συμπτώματα και πότε είσαι πιο γόνιμη
- Κορονοϊός: ΟΧΙ, το να φοράς χρησιμοποιημένη μάσκα ΔΕΝ είναι “χειρότερο από το να μην φοράς καθόλου μάσκα”
- Τι πρέπει να ελέγχεις στη λεκάνη;- Μήπως επιπλέουν τα κόπρανά σου;
- Τα 29′ που χαρίζουν καθαρό μυαλό και καλύτερη συγκέντρωση
- Σας λείπει σίδηρος; 4 (Τέσσερις) κινήσεις που αυξάνουν την απορρόφησή του
- Δισκοπάθεια ή δισκοκήλη: Τι είναι-7 ανησυχητικά συμπτώματα-Ποιες οι αιτίες-Πως θεραπεύεται
- 17χρονος δεν μπορούσε να βρει εργασία λόγω αυτισμού και έτσι έφτιαξε δική του εταιρεία-ΦΩΤΟ
- Άγιος Σεβαστιανός : Εορτάζει σήμερα 18 Δεκεμβρίου-Ποιος ήταν-ΒΙΝΤΕΟ
- 5 ύποπτα σημάδια ότι ο σύντροφός σας είναι συναισθηματικά ψυχοπαθής-ΦΩΤΟ
- 10 μέρες μετά το εξιτήριο 1 στους 7 ασθενείς με COVID-19 εισήλθε ξανά στο νοσοκομείο ή πέθανε
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δώρο Χριστουγέννων: Ξεκινά στις 21 Δεκεμβρίου η καταβολή του
- Κέρκυρα: Δικογραφία και πρόστιμο €61.800 για την κακοποίηση των σκύλων του
- Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου λένε οι εργαζόμενοι
- 2020: Η χρονιά που άλλαξε ο κόσμος (video)
- ΟΠΑΠ Game Time από τον …πάγκο με την Έλενα Παπαδοπούλου
- «Click στη φύση!» - Μεγάλος φωτογραφικός διαγωνισμός για την ανάδειξη των περιοχών Natura 2000
- Κατασκοπεία: Συνελήφθη ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο
- Βόλος: Δωρεάν διανομή κρέατος σε άπορες οικογένειες για τις γιορτές
- Με μαθητικές ζωγραφιές επιβραβεύει η κυβέρνηση γιατρούς και νοσηλευτές – Όχι με χρήματα
- Χανιά | Παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς προγραμματίζει το Σωματείο Επισιτισμού