DeepCool CL500 Review: Η μορφή ακολουθεί τη λειτουργία

Υπάρχουν ορισμένοι -λίγοι ενδεχομένως- χρήστες και gamers που δεν επιθυμούν να αγοράσουν ένα κουτί που… «ουρλιάζει gaming» από μακριά. Σε αυτούς τους χρήστες απευθύνεται και η DeepCool με το κουτί CL500.

Η εταιρεία άλλωστε φαίνεται να είναι οπαδός του κινήματος του «λειτουργισμού*» (τουλάχιστον όσον αφορά την σχεδίαση του συγκεκριμένου κουτιού). Άλλωστε, χρησιμοποιεί το σύνθημα «η μορφή ακολουθεί τη λειτουργία» (form follows function) για να το προωθήσει και πράγματι, το CL500 απέχει παρασάγγας από αυτό που ονομάζουμε

«εξωτικό», «πομπώδες» ή «φλύαρο». 

Αντιθέτως, είναι χαρακτηριστικά «δωρικό» και οι γρίλιες στην πρόσοψη ή στο άνω τμήμα του κουτιού φαίνεται να αποτελούν το βασικό στοιχείο του σχεδιασμού που μοιάζει να ακροβατεί ανάμεσα στο «βιομηχανικό» και το «ρετροφουτουριστικό». Στη πραγματικότητα ωστόσο, το CL500 φαίνεται να δανείζεται στοιχεία από τον σχεδιασμό μίας τυπικής ψύκτρας επιτρέποντας στον αέρα να περάσει με άνεση ανάμεσα στα «πτερύγια». 

Υποδοχές και θύρες

Στο πάνω μέρος του κουτιού βρίσκονται τα πλήκτρα power on/off και reset, δύο υποδοχές USB 3.0 Type-A και μία υποδοχή USB 3.0 Type-C, μία υποδοχή 3,5 χιλ. για ακουστικά/ μικρόφωνο καθώς και μία μικρή ενδεικτική «λυχνία» (LED). 

Το μεγαλύτερο πλήκτρο πίσω από όλα τα παραπάνω χρησιμεύει για την αφαίρεση του άνω τμήματος του κουτιού ώστε να υπάρχει ευκολότερη πρόσβαση στους ανεμιστήρες ή στο ψυγείο της υδρόψυξης. 

   

«Πλαϊνά» και φίλτρα

Χάρη στον ιδιαίτερο σχεδιασμό του, το CL500 επιτρέπει στον αέρα να περάσει με άνεση στο εσωτερικό του για την ψύξη των υποσυστημάτων του υπολογιστή. 
Και τα δύο πλαϊνά τμήματα του υπολογιστή (side panels) στερούνται οπών ή ανοιγμάτων (το δεξί πλαϊνό είναι μεταλλικό ενώ το αριστερό, όπως κοιτάτε το κουτί, είναι γυάλινο με την εταιρεία να χρησιμοποιεί «tempered glass») ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να αποτελεί μειονέκτημα καθώς τόσο η πρόσοψη όσο και το άνω τμήμα του κουτιού επιτρέπουν στον αέρα να εισέλθει στο εσωτερικό ανεμπόδιστα.  

Η εταιρεία έχει προσαρμόσει «φίλτρα» τόσο στην πρόσοψη όσο και στο άνω τμήμα πίσω από τις γρίλιες ωστόσο αμφιβάλλουμε ότι μπορούν να συγκρατήσουν τη σκόνη από το να εισέλθει στο εσωτερικό του υπολογιστή καθώς διαθέτουν σχετικά «χοντρό» πλέγμα (ενδεχομένως επαρκούν για μεγαλύτερα σωματίδια ή το χνούδι). Καθώς τα «φίλτρα» επιπλέον είναι «κολλημένα» (αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να αφαιρεθούν για να πλυθούν) θα χρειαστεί ενδεχομένως να προμηθευτείτε πρόσθετα φίλτρα και να τα προσαρμόσετε από μόνοι σας (εφόσον η σκόνη αποτελεί σημαντικό ζήτημα για εσάς).

Τα δύο πλαϊνά τμήματα δεν προσαρμόζονται στο κουτί με τυπικές βίδες ή χειρόβιδες παρά με μαγνήτες -αρκετά ισχυρούς ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να πέσουν- και αυτό δίνει πόντους στην κατασκευή στον τομέα της ευκολίας πρόσβασης στο εσωτερικό. Όσο και αν επιχειρήσαμε να πετύχουμε κάτι τέτοιο -μετακινώντας ή «χτυπώντας» το κουτί άτσαλα- τα πλαϊνά τμήματα παρέμειναν στη θέση τους.

Ελεγκτής ανεμιστήρων

Το κουτί CL500 της DeepCool έρχεται με διάφορα χαρακτηριστικά και δυνατότητες που θα σας βοηθήσουν να «στήσετε» τον υπολογιστή εύκολα και γρήγορα. Στο εσωτερικό του κουτιού, πέρα από άλλες ευκολίες και χαρακτηριστικά στα οποία θα αναφερθούμε παρακάτω, θα βρείτε έναν ενσωματωμένο ελεγκτή ανεμιστήρων (PWM) που υποστηρίζει έως τέσσερις ανεμιστήρες (το κουτί δεν διέθετε ενσωματωμένους ανεμιστήρες για λόγους μείωσης του κόστους, ωστόσο διέθετε έναν ανεμιστήρα 120 χιλ. στο πίσω μέρος). 

Χάρη στον PWM Fan Controller, θα μπορείτε να ελέγχετε τον ρυθμό περιστροφής των ανεμιστήρων ενώ επιπλέον θα σας βοηθήσει να «συμμαζέψετε» κατά κάποιο τρόπο και τα καλώδια. Πίσω από την πρόσοψη, μπορείτε να εγκαταστήσετε έως και τρεις ανεμιστήρες 120 χιλ. 

Υποστήριξη κάρτας γραφικών

Πρόκειται για ένα αρκετά ευρύχωρο κουτί, που θα σας επιτρέψει να εγκαταστήσετε ένα mainboard τύπου mATX ή ATX, ψύκτρες με μέγιστο ύψος 16,5 εκ. και κάρτες γραφικών μήκους έως και 33 εκ. 

Όσον αφορά τις κάρτες γραφικών και τις κάρτες επέκτασης, μπορείτε να εγκαταστήσετε έως και επτά συνολικά συμπεριλαμβανομένης και της κάρτας γραφικών. Αν έχετε επενδύσει σε κάποιο από τα σημερινά «τέρατα», που διαθέτουν αρκετά ογκώδη και βαριά συστήματα ψύξης, θα εκτιμήσετε τον ειδικό βραχίονα στήριξης που βρίσκεται στο εσωτερικό του κουτιού, και ο οποίος θα αναλάβει να μειώσει την πίεση από το βάρος στην υποδοχή PCIe του mainboard.

Υποδοχές/ θέσεις για μέσα αποθήκευσης

Συνολικά μπορείτε να εγκαταστήσετε έως και τέσσερις σκληρούς δίσκους ή SSDs (Solid State Drives) στο κουτί. Υπάρχουν δύο θέσεις για σκληρούς δίσκους 3,5” στον κάτω «θάλαμο» που βρίσκεται και το τροφοδοτικό και δύο θέσεις για SSDs 2,5” (ή σκληρούς δίσκους ενδεχομένως) πίσω από τη βάση του mainboard. 

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα NVMe M.2 PCIe SSDs κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, δεν φαίνεται να αποτελεί ζήτημα ο μικρός αριθμός θέσεων για αποθηκευτικά μέσα που ακολουθούν το πρότυπο SATA

Ξεχωριστός «κλωβός» για το τροφοδοτικό

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα σημερινά κουτιά υπολογιστών, υπάρχει ξεχωριστό τμήμα (κλωβός) για το τροφοδοτικό, στο κάτω μέρος του κουτιού. Η λογική για την απομόνωση του είναι απλή: η θερμοκρασίες στο εσωτερικό του τροφοδοτικού και η λειτουργία του ανεμιστήρα του δεν επηρεάζουν την γενικότερη «θερμική συμπεριφορά» του συστήματος ή το αντίθετο ενώ επιπλέον η διαχείριση των καλωδίων είναι απλούστερη (ειδικά για όσους ενδιαφέρονται για ένα «καθαρό» από καλώδια σύστημα). 

Όσον αφορά τα καλώδια, οι ύπαρξη των οπών με τα γκρόμετς καθώς και οι ταινίες βέλκρο στο πίσω μέρος βοηθούν σημαντικά τη διαχείριση τους, για ένα όσο το δυνατόν πιο «καθαρό εσωτερικό». 

Τελικές σκέψεις

Δεν υπήρξαν παρά ελάχιστα πράγματα που δεν μας άρεσαν στο συγκεκριμένο κουτί και το βασικότερο όλων ήταν τα μη αποσπώμενα «φίλτρα», τα οποία θέλουν και ενίσχυση προκειμένου να εμποδίσουν την είσοδο της σκόνης στο εσωτερικό. Κατά τα άλλα, είναι ένα αρκετά καλοφτιαγμένο κουτί, με αρκετές ευκολίες -αν και όχι τόσες πολλές όσες θα θέλαμε- και αρκετό χώρο για να εγκαταστήσετε μεγάλη κάρτα γραφικών, κάποια ογκώδη ψύκτρα ή κάποιο σύστημα υδρόψυξης με ψυγείο 240 ή 360 χιλ. 

Η υποδοχή USB Type-C στο I/O panel, ο βραχίονας στήριξης για την κάρτα γραφικών ή τα πλαϊνά τμήματα με τους μαγνήτες αναμφισβήτητα δίνουν «πόντους» στην κατασκευή της DeepCool.

 

Διαβάστε ολόκληρο το review

 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα