H AMD αποκάλυψε ότι οι επεξεργαστές EPYC Zen 4, Genoa και Bergamo έρχονται με έως 96 και 128 πυρήνες

Από τότε που ανακοίνωσε τη νέα αρχιτεκτονική της, φιλοδοξία της AMD ήταν να εισέλθει δυναμικά και στην αγορά των κέντρων δεδομένων, ανταγωνιζόμενη επάξια βεβαίως τον ηγέτη στην κατηγορία, την Intel.

Με το λανσάρισμα της σειράς επεξεργαστών 3ης γενιάς EPYC, η AMD είδε το μερίδιο της στην αγορά των επιχειρήσεων να μεγαλώνει σταδιακά και

βεβαίως τα έσοδα της να αυξάνονται. Τώρα, με την 4η γενιά EPYC, η εταιρεία φιλοδοξεί να αυξήσει ακόμα περισσότερο την επιρροή της στον χώρο εκμεταλλευόμενη την εξαιρετικά ευέλικτη αρχιτεκτονική της.

Πριν καιρό, η AMD είχε αποκαλύψει ότι η 4η γενιά EPYC, γνωστή και με την κωδική ονομασία Genoa θα κυκλοφορούσε το 2022 με πυρήνες αρχιτεκτονικής Zen 4 κατασκευασμένους από την TSMC σε κλίμακα 5nm. Στην εκδήλωση Data Center, η δημοφιλής εταιρεία ανακοίνωσε ότι επεκτείνει την οικογένεια Zen 4 με μία ακόμα οικογένεια επεξεργαστών που είναι βελτιστοποιημένοι για cloud και έχει το κωδικό όνομα Bergamo.

Η AMD, στην εκδήλωση Data Center αποκάλυψε το roadmap για την 4η γενιά επεξεργαστών EPYC, η οποία αποτελείται από δύο τμήματα: τους επεξεργαστές Genoa που θα διαθέτουν έως 96 πυρήνες Zen 4 και τους επεξεργαστές Bergamo που θα διαθέτουν έως 128 πυρήνες Zen 4c. Η εταιρεία μάλιστα δεν επιβεβαίωσε μόνο τον αριθμό των πυρήνων των νέων της επεξεργαστών αλλά έκανε γνωστό ότι οι επεξεργαστές Bergamo θα διαθέτουν πυρήνες διαφορετικού τύπου: Zen 4c. Το «c» στην συγκεκριμένη περίπτωση υποδεικνύει ότι είναι «cloud optimized». Αν και οι δύο τύποι πυρήνων είναι στην ουσία πανομοιότυποι (από άποψη λειτουργικότητας), στην περίπτωση του Zen 4c χρησιμοποιείται διαφορετική «μάσκα» (στην κατασκευαστική μέθοδο), η οποία επιτρέπει μεγαλύτερη πυκνότητα σε συνδυασμό με διαφορετικό λόγο ισχύος/ απόδοσης στην καμπύλη τάσης-συχνότητας καθώς και διαφορετικές συχνότητες λειτουργίας (ενδεχομένως χαμηλότερες). Είναι πολύ πιθανό, οι πυρήνες τύπου Zen 4c να είναι μικρότεροι σε μέγεθος για να είναι δυνατόν να «χωρέσουν» 128 από αυτούς στην συσκευασία ενός επεξεργαστή.

Η AMD επίσης επιβεβαίωσε ότι οι δύο οικογένειες επεξεργαστών, Genoa και Bergamo θα είναι socket compatible με τα πρώτα μοντέλα Genoa να διατίθενται μέσα στο 2022 και τα μοντέλα Bergamo να διατίθενται στα τέλη του 2022, αρχές 2023. Οι επεξεργαστές θα προσφέρουν υποστήριξη DDR5, PCIe 5.0, CLX 1.1, RAS και στην Security Suite της AMD.

Όσον αφορά την κατασκευαστική μέθοδο, η AMD έκανε γνωστό ότι το chiplet τύπου Zen 4c θα κατασκευαστεί με μία παραλλαγή HPC της κατασκευαστικής μεθόδου N5 της TSMC. Ο στόχος είναι η επίτευξη μεγαλύτερης πυκνότητας στις λογικές μονάδες και στην λανθάνουσα μνήμη (cache) αν και σε βάρος των συχνοτήτων λειτουργίας. Η AMD υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη κατασκευαστική μέθοδος θα επιτρέψει 2x πυκνότητα, 2x αποδοτικότητα και μεγαλύτερη από 1.25x απόδοση σε σύγκριση με την τυπική κατασκευαστική μέθοδο N7.

 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα