H Αdobe ζητά την αφαίρεση "πειρατικού" αντιγράφου του Acrobat Reader 1.0 από το 1993

To πρόγραμμα, 27 ετών, τρέχει σε MS-DOS

H Αdobe συχνά αποστέλει προειδοποιήσεις με τις οποίες ζητά την αφαίρεση πειρατικών αντιγράφων διαφόρων εκδόσεων του γνωστότερου λογισμικού της, όμως η εταιρία όπως αποδεικνύεται δεν περιορίζεται στις πιο πρόσφατες κυκλοφορίες. Ο Μίκο Χαϊπόνεν, ερευνητής της F-Secure, βρέθηκε αντιμέτωπος με τη διαγραφή μιας ανάρτησής του στο Twitter, καθώς περιείχε σύνδεσμο προς "μη εξουσιοδοτημένο" αντίγραφο του Acrobat Reader

1.0 για το MS-DOS, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από 27 χρόνια.

Η ψηφιακή επανάσταση επέφερε θεαματικές αλλαγές στον κόσμο, στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Ο Παγκόσμιος Ιστός άρχιζε να κάνει αισθητή την παρουσία του, την ώρα που εταιρίες υλικού και λογισμικού συνέχιζαν να καινοτομούν με ταχείς ρυθμούς.

Στις εταιρίες αυτές περιλαμβανόταν και η Adobe, η οποία παρουσίασε μια νέα μορφή αρχείου, το 1993. Το λεγόμενο Portable Document Format, ή PDF για συντομία, υιοθετήθηκε ευρέως στα χρόνια που ακολούθησαν και πλέον χρησιμοποιείται από δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Πλέον, υπάρχουν πολλά δημοφιλή προγράμματα ανάγνωσης αρχείων PDF, όμως το αρχικό πρόγραμμα της ίδιας της Adobe, το "Αcrobat Reader" παραμένει για πολλούς η πρώτη επιλογή. Προφανώς, η Adobe δεν θέλει να αντιγράφεται παράνομα το λογισμικό της, επομένως η εταιρία καταφεύγει στην αποστολή προειδοποιήσεων, προκειμένου να αφαιρεθούν τυχόν παράνομα αντίγραφα που εντοπίζει.

Κι ενώ η τακτική αυτή είναι απολύτως κατανοητή, όταν αναφερόμαστε σε πιο πρόσφατες εκδόσεις, ο Μίκο Χαϊπόνεν διαπίστωσε πως οι προσπάθειες της Adobe να περιφρουρήσει την πνευματική της ιδιοκτησία έχουν κατά πολύ ευρύτερο πλαίσιο. 

Σε πρόσφατη ανάρτησή του στο Twitter, o Χαϊπόνεν ανέφερε πως η Adobe ζήτησε την αφαίρεση παλαιότερης ανάρτησης, στην οποία είχε συμπεριλάβει σύνδεσμο προς ένα παλιό αντίγραφο του Acrobat Reader για το MS-DOS. Η συγκεκριμένη έκδοση του προγράμματος κυκλοφόρησε πριν από 27 χρόνια, λίγο καιρό μετά την εφεύρεση του PDF.

Ο Χαϊπόνεν είχε προχωρήσει στην επίμαχη ανάρτηση πριν από πέντε χρόνια, χωρίς να προκύψει κανένα ζήτημα. Το μήνυμα αντιγράφηκε πριν από λίγες εβδομάδες, από το δικό του Twitter bot, το οποίο προχωρά στην αναδημοσίευση όλων των αρχικών μηνυμάτων του μετά από πέντε χρόνια. 

"Έστειλαν την προειδοποίηση στο bot μου (@mikko_2016) μόλις αναδημοσίευσε την ανάρτηση, στην 5η επέτειο [της αρχικής δημοσίευσης]. Το αρχικό μήνυμα είναι στη θέση του", επισημαίνει ο Χαϊπόνεν.

Κι ενώ το αρχικό μήνυμα παραμένει άθικτο, το Twitter έσπευσε να αφαιρέσει την αναδημοσίευση. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά ο λογαριασμός του bot κλειδώθηκε, κίνηση η οποία αποτελεί πάγια τακτική πλέον.

Παρατηρώντας προσεκτικότερα την ενημέρωση από το Twitter, διαπιστώνει κανείς πως το αίτημα αφαίρεσης στάλθηκε από την Incopro, συνεργαζόμενη εταιρία με την Adobe, για την αντιμετώπιση φαινομένων πειρατείας. Δεν περιλαμβάνει περισσότερες πληροφορίες για τους λόγους της αφαίρεσης, πέρα από την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Η όλη υπόθεση αποκτά ακόμη πιο περίεργες διαστάσεις αν μελετήσει κανείς το πλήρες κείμενο της προειδοποίησης, το οποίο αναρτήθηκε στη βάση δεδομένων Lumen. Προκύπτει πως η συγκεκριμένη ανάρτηση συμπεριλαμβάνεται μαζί με άλλους συνδέσμους που οδηγούν σε αντίγραφα πιο πρόσφατου λογισμικού που "παραβαίνει" τους όρους χρήσης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως στοχοποιήθηκε και η αρχική ανάρτηση του Χαϊπόνεν, αν και έμμεσα. Η προειδοποίηση περιλαμβάνει και το μήνυμα με το οποίο ο Χαϊπόνεν εκφράζει την απορία του, και εξακολουθεί να παραπέμπει στην ανάρτηση του 2016, οπότε είναι προφανές ότι το Twitter αποφάσισε να μην παρέμβει σε αυτή την περίπτωση.

Ένα ερώτημα είναι κατά πόσο το αίτημα αφαίρεσης της επίμαχης ανάρτησης έγινε συνειδητά. Κατά καιρούς προκύπτουν διάφορα περίεργα αιτήματα αφαίρεσης προβληματικών αναρτήσεων, τα οποία συχνά προκύπτουν μέσα από αυτοματοποιημένα φίλτρα. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει συμβεί και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Εφόσον έτσι συνέβη, αποδεικνύεται πως η διαδικασία αφαίρεσης μηνυμάτων κάθε άλλο παρά τέλεια είναι.

Σε κάθε περίπτωση, αν η Adobe πράγματι ενοχλείται από το γεγονός πως ένα αντίγραφο του Acrobat Reader από 27 χρόνια πριν διαμοιράζεται μέσω μιας τρίτης ιστοσελίδας, θα ήταν αποτελεσματικότερο να στραφεί εναντίον την ιστοσελίδας όπου είναι αναρτημένο το αντίγραφο. Όχι εναντίον του ανθρώπου που παραθέτει ένα σύνδεσμο προς την ιστοσελίδα, μέσω μιας ανάρτησης στο Twitter.

Ο ίδιος ο Χαϊπόνεν δεν δείχνει ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος από τις ενέργειες της Adobe. Επισημαίνει πως το συγκεκριμένο λογισμικό είναι παμπάλαιο, ενώ δηλώνει πως θα διατηρήσει την αρχική ανάρτηση, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως θα κληθεί να αντιμετωπίσει την Adobe.

"Αυτό [το λογισμικό] είναι μια [ψηφιακή] αντίκα. Η θέση του είναι σε κάποιο μουσείο, όχι σε ένα αίτημα προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας", δηλώνει ο Χαϊπόνεν στο TorrentFreak. "Η αρχική ανάρτηση θα παραμείνει ως έχει. Είναι απλά ένας σύνδεσμος προς μια ιστοσελίδα άλλου. Αν χρειαστεί, θα αναμετρηθώ με την Adobe".

 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα