Huawei @MWC 2024: το 5.5G και οι εφαρμογές που θα αλλάξουν την καθημερινότητα μας

18:32 8/3/2024 - Πηγή: Insomnia

Στο MWC Barcelona υπάρχουν κάποια μεγάλα booths. Και υπάρχει και το booth της Huawei, το οποίο, μακράν του δεύτερου, είναι το μεγαλύτερο που υπάρχει μέσα στο Fira Gran Via.

Ο κινεζικός κολοσσός έκανε και φέτος αισθητή -και με το παραπάνω- την παρουσία του στο μεγάλο ραντεβού του κλάδου των ψηφιακών τεχνολογιών, παρουσιάζοντας ουκ ολίγες καινοτόμες εφαρμογές και υπηρεσίες.

Η ανακοίνωση που ξεχώρισε από πλευράς

Huawei στο πλαίσιο του φετινού MWC ήταν αυτή για το 5.5G, την επόμενη «έκδοση» των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς που έρχεται να προσφέρει πραγματικές ταχύτητες λήψης δεδομένων της τάξεως των 10 Gbps και latency μερικών χιλιοστών του δευτερολέπτου. Το 5.5G θα το δούμε να αξιοποιείται εμπορικά μέσα στο 2024. Η Huawei έχει ήδη συνεργαστεί με παρόχους για την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας και τις δοκιμές 5.5G σε περισσότερες από 20 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Η Μέση Ανατολή έχει συναινέσει στην ανάπτυξη 5.5G, με τα έξι μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) να έχουν ολοκληρώσει δοκιμές δικτύου 5.5G 10 Gbps και την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών όπως το RedCap και Passive IoT. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Χονγκ Κονγκ όπου οι πάροχοι ολοκλήρωσαν τις δοκιμές δικτύων 5.5G 10 Gbps στη ζώνη C και το mmWave και άρχισαν να παρέχουν υπηρεσίες 5.5G FWA. Στην Ευρώπη, οι πάροχοι της Φιλανδίας έχουν ολοκληρώσει την ανάπτυξη της τεχνολογίας 5.5G σε εμπορικά δίκτυα, επιτυγχάνοντας ταχύτητες μεγαλύτερες από 10 Gbps και δοκίμασαν επιτυχώς τεχνολογίες Passive IoT. Στη Γερμανία, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι που εκπέμπουν στη ζώνη των 6 GHz έχουν επίσης επιτύχει ταχύτητες μετάδοσης 12 Gbps χρησιμοποιώντας τεχνικές mulit-carrier.

Οι υποδομές, βέβαια, δεν είναι αρκετές από μόνες του καθώς χρειάζονται και οι εφαρμογές που θα τις αξιοποιήσουν. Στο booth της η Huawei παρουσίαζε μία σειρά από τέτοιου είδους υπηρεσίες και εφαρμογές. Όπως, για παράδειγμα, μία λύση για να μπορεί ένας δημοσιογράφος ή ένας παραγωγός ζωντανού περιεχομένου να έχει αποκλειστική πρόσβαση σε ένα «κομμάτι» του δικτύου προκειμένου να μην αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα στη ζωντανή μετάδοση video περιεχομένου το λεγόμενο end-to-end slicing. Ή το demo της εμπειρίας να κάνεις συνέντευξη με ένα AI avatar – δημοσιογράφο! Ή η παρουσίαση μίας εφαρμογής που μέσω GenAI μπορούσε να «μπει» ο επισκέπτης σε μία ζωγραφιά.

Τα αυτόνομα οχήματα και οι λύσεις για έξυπνα οχήματα που αισθάνονται (sensing) την κυκλοφοριακή κατάσταση είχαν την τιμητική τους στο booth της Huawei με τις εφαρμογές να είναι επίσης εξαιρετικά ευρείς. Όπως, μεγάλο ενδιαφέρον προσέλκυσε και το AI chatbot (ΑΙ Customer Care)  που δημιουργεί νέα δεδομένα στο χώρο της εξυπηρέτησης πελατών, καθώς φθάνει σε σημείο να κατανοεί τη διάθεση του καταναλωτή και να προσαρμόζεται αντίστοιχα σε αυτήν και να προτείνει λύσεις εξατομικευμένες για το προφίλ του καλούντος

Δεν έλλειψαν οι παγκόσμιες πρωτιές στο τεχνολογικό κομμάτι με υπερσύχγρονες κεραίες όπως η 128T MetaAAU με το μεγαλύτερο αριθμό στοιχείων (Extra Large Antenna Array) και ΑΙ αλγορίθμους για τη βελτιστοποίηση της κάλυψης (iBeam), ενεργές αντέννες που συνδιάζουν διαφορετικές συχνότητες για επίτευξη μέγιστης ταχύτητας (64T MetaAAU - Dual-band) σε συνδιασμό με τις λύσεις τις Huawei για έξυπνο δίκτυο κορμού με APIs για δημιουργία νέων εφαρμογών και υπηρεσιών.

Στο αχανές booth της Huawei υπήρχαν λύσεις για υποδομές Cloud ώστε οι πάροχοι να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες ή να προσφέρουν ανταγωνιστικά Public Cloud υπηρεσίες.  Ξεχωριστή θέση κατείχαν οι λύσεις αποθήκευσης (storage) ανάλογα με τις απαιτήσεις όπως βιομηχανικές λύσεις (all flash storage), μαζικής αποθήκευσης και επεξεργασίας πολλών μικρών αρχείων που είναι απαραίτητοι για το training των αλγορίθμων ΑΙ, μέχρι απλή αρχειοθέτησης.

Εκτεταμένη ήταν παρουσίαση πράσινων λύσεων, από τη βέλτιστη διαχείριση των δικτύων με έξυπνη διαχείριση ανάλογα με τη κίνηση (0 bit -0 watt)  μέχρι την μετατροπή των σταθμών βάσεων σε πλήρως αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα  που όχι μόνο εξασφαλίζουν ενέργεια για τα δίκτυα κινητής, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στα κυρίως δίκτυα παροχής ενέργειας ως εικονικοί πάροχοι ηλεκτρισμού (Virtual Power Plants)

Τέλος, είδαμε και ένα demo για τη νέα γενιά του FTTR  ή fiber to the room, όπου οι ταχύτητες φθάνουν πλέον τα 10 Gbps. Όπως προκύπτει από την επωνυμία με το FTTR, η οπτική ίνα δεν φθάνει μέχρι το σπίτι αλλά μέχρι το κάθε δωμάτιο!

Προφανώς, οι δυνατότητες διευρύνονται σε μεγάλο βαθμό προκειμένου να αξιοποιηθούν καινοτόμες εφαρμογές, όπως πολλές από αυτές που είδαμε στο booth της Huawei.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα