Nέα συμφωνία Ε.Ε και Η.Π.Α για την αποθήκευση δεδομένων ευρωπαίων χρηστών σε αμερικανικούς servers

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ κατέληξαν σε μια νέα συμφωνία για τη μεταφορά δεδομένων, η οποία θα μπορούσε να βάλει τέλος σε χρόνια νομικής αβεβαιότητας για εταιρείες τεχνολογίας όπως το Facebook και η Google.

Η συμφωνία, με την ονομασία “Πλαίσιο προστασίας δεδομένων ΕΕ-ΗΠΑ”, εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη Δευτέρα και αναγνωρίζει τις ΗΠΑ

ως χώρα με επαρκή προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων, συγκρίσιμο με εκείνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συμφωνία αντικαθιστά την προηγούμενη, γνωστή ως Privacy Shield, η οποία ακυρώθηκε από το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ το 2020 λόγω ανησυχιών σχετικά με τις πρακτικές παρακολούθησης των ΗΠΑ. Η νέα συμφωνία αποσκοπεί στην αντιμετώπιση αυτών των ανησυχιών, περιορίζοντας την πρόσβαση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών στα προσωπικά δεδομένα των Ευρωπαίων και δημιουργώντας ένα νέο ανεξάρτητο δικαστήριο, το Δικαστήριο Ελέγχου της Προστασίας Δεδομένων (DPRC), για την εξέταση καταγγελιών από Ευρωπαίους. 

Το νέο πλαίσιο εισάγει σημαντικές βελτιώσεις σε σύγκριση με τον μηχανισμό που υπήρχε στο πλαίσιο της ασπίδας προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Για παράδειγμα, εάν το DPRC διαπιστώσει ότι τα δεδομένα συλλέχθηκαν κατά παράβαση των νέων διασφαλίσεων, θα είναι σε θέση να διατάξει τη διαγραφή των δεδομένων. Οι νέες διασφαλίσεις στον τομέα της πρόσβασης της κυβέρνησης σε δεδομένα θα συμπληρώσουν τις υποχρεώσεις που θα πρέπει να τηρούν οι αμερικανικές εταιρείες που εισάγουν δεδομένα από την ΕΕ.

Η πρόεδρος, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σχετικά: «Το νέο πλαίσιο ΕΕ-ΗΠΑ για την προστασία των δεδομένων θα εξασφαλίσει ασφαλείς ροές δεδομένων για τους Ευρωπαίους και θα προσφέρει ασφάλεια δικαίου στις εταιρείες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Μετά την κατ' αρχήν συμφωνία που επετεύχθη πέρυσι με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, οι ΗΠΑ υλοποίησαν πρωτοφανείς δεσμεύσεις για τη θέσπιση του νέου πλαισίου. Σήμερα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για να παράσχουμε στους πολίτες την εμπιστοσύνη ότι τα δεδομένα τους είναι ασφαλή, να εμβαθύνουμε τους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ και, ταυτόχρονα, να επιβεβαιώσουμε εκ νέου τις κοινές μας αξίες. Αποδεικνύεται ότι, μέσω της συνεργασίας, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και τα πλέον περίπλοκα ζητήματα.»

Οι εταιρείες των ΗΠΑ θα είναι σε θέση να προσχωρήσουν στο πλαίσιο ΕΕ-ΗΠΑ για την προστασία των δεδομένων, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να συμμορφώνονται με ένα λεπτομερές σύνολο υποχρεώσεων για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, για παράδειγμα με την απαίτηση διαγραφής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα όταν δεν είναι πλέον αναγκαία για τον σκοπό για τον οποίο συλλέχθηκαν, καθώς και να διασφαλίσουν τη συνέχεια της προστασίας όταν τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα κοινοποιούνται σε τρίτους.

Οι πολίτες της ΕΕ θα επωφεληθούν από διάφορες δυνατότητες προσφυγής σε περίπτωση που τα δεδομένα τους αποτελέσουν αντικείμενο εσφαλμένης διαχείρισης από εταιρείες των ΗΠΑ. Αυτό περιλαμβάνει δωρεάν ανεξάρτητους μηχανισμούς επίλυσης διαφορών και ειδική ομάδα διαιτησίας.

Η λειτουργία του πλαισίου προστασίας δεδομένων ΕΕ-ΗΠΑ θα υπόκειται σε περιοδικές επανεξετάσεις, οι οποίες θα διενεργούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από κοινού με εκπροσώπους των ευρωπαϊκών αρχών προστασίας δεδομένων και των αρμόδιων αρχών των ΗΠΑ.

Η πρώτη επανεξέταση θα πραγματοποιηθεί εντός ενός έτους από την έναρξη ισχύος της απόφασης επάρκειας, προκειμένου να επαληθευτεί ότι όλα τα σχετικά στοιχεία έχουν εφαρμοστεί πλήρως στο νομικό πλαίσιο των ΗΠΑ και λειτουργούν αποτελεσματικά στην πράξη.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα