Αντιμέτωπη με ποινική δίωξη θα μπορούσε να βρεθεί η Boeing

Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης θεωρεί ότι η εταιρία παραβίασε τους όρους της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί μετά τα δύο θανατηφόρα αεροπορικά δυστυχήματα στα οποία ενεπλάκησαν αεροσκάφη τύπου 737 Max.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η Boeing απειλείται με την άσκηση ποινικής δίωξης στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς

οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές ενημέρωσαν το Υπουργείο Δικαιοσύνης ότι η εταιρία είχε παραβιάσει το πλαίσιο της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί, μετά από τα δύο θανατηφόρα αεροπορικά δυστυχήματα το 2018 και 2019.

Η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης έχει πλέον περιθώριο ως τις 7 Ιουλίου προκειμένου να αποφασίσει αν θα κινήσει ποινικές διαδικασίες σε βάρος της Boeing, μετά τη σχετική εισήγηση των εισαγγελικών αρχών, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Reuters και CBS News.

Τον περασμένο μήνα, το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε δηλώσει ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Τέξας ότι η Boeing είχε παραβιάσει τους όρους συμφωνίας η οποία επετεύχθη το 2021, στο πλαίσιο της οποίας η εταιρία είχε αναλάβει να καταβάλει ποσό ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πρόστιμα και αποζημιώσεις, τόσο προς πελάτες της, όσο και τις οικογένειες των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στα δύο θανατηφόρα δυστυχήματα. Η Boeing απέτυχε να "σχεδιάζει, εφαρμόσει και επιβάλει πρόγραμμα συμμόρφωσης και αρχών προκειμένου να αποτρέπει και να εντοπίζει παραβιάσεις της κείμενης νομοθεσίας στο σύνολο των δραστηριοτήτων της", σύμφωνα με τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά 346 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα δύο αεροπορικά δυστυχήματα όπου ενεπλάκησαν αεροσκάφη τύπου 737 Max, το πρώτο της ινδονησιακής Lion Air και το δεύτερο των αιθιοπικών αερογραμμών, στα τέλη του 2018 και τις αρχές του 2019, αντίστοιχα. Τα δύο δυστυχήματα προκάλεσαν τη δεινότερη κρίση στην ιστορία της εταιρίας, οδηγώντας στην καθήλωση όλων των αεροσκαφών αυτού του τύπου, επί σχεδόν δύο χρόνια.

Τα δυστυχήματα προκλήθηκαν από ένα νέο σύστημα εξισορρόπησης του αεροσκάφους το οποίο -χωρίς να το γνωρίζουν οι πιλότοι- έστρεφε αυτόματα το ρύγχος του αεροσκάφους προς τα κάτω, προκειμένου να αντισταθμίζει την επίδραση των νέων, μεγαλύτερων κινητήρων που είχαν τοποθετηθεί πιο μπροστά στα φτερά των 737. Το λεγόμενο MCAS, όμως, αποδείχτηκε ευάλωτο, καθώς βασιζόταν μόνο σε έναν αισθητήρα, ο οποίος σε περίπτωση δυσλειτουργίας καθιστούσε το 737 Max εξόχως προβληματικό στον έλεγχό του.

Η συμφωνία του 2021 κανονικά έπρεπε να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο, εξέλιξη που θα απάλλασσε την εταιρία από μια παράμετρο αβεβαιότητας. Όμως, η Boeing βρίσκεται εκ νέου αντιμέτωπη με ελέγχους σχετικά με τις διαδικασίες κατασκευής που ακολουθεί καθώς, δύο μόλις ημέρες πριν την εκπνοή της συμφωνίας, μη χρησιμοποιούμενη έξοδος κινδύνου σε αεροσκάφος ίδιου τύπου, αυτή τη φορά της Alaska Airlines, αποσπάστηκε από την άτρακτο του αεροσκάφους, λίγο μετά την απογείωση.

Σύμφωνα με το Reuters, δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση για την άσκηση ποινικής δίωξης. Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι η Boeing θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με νέες κατηγορίες, πέρα από τα όσα προέβλεπε η τήρηση της συμφωνίας του 2021. Στο πλαίσιο εκείνης της συμφωνίας, το υπουργείο δικαιοσύνης είχε την επιλογή να επεκτείνει τη διάρκειά της κατά ένα έτος ή να προτείνει νέους, αυστηρότερους όρους.

Τυχόν νέες κατηγορίες θα μπορούσαν να ρίξουν βαριά σκιά στους τελευταίους μήνες της θητείας του Ντέιβ Καλχούν, του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρίας που πρόκειται να αποχωρήσει αργότερα μέσα στη χρονιά. Στη διάρκεια κατάθεσή του στην αμερικανική Γερουσία την περασμένη εβδομάδα, ο Καλχούν αναγνώρισε πως "κάτι πήγε στραβά στην εταιρία", καθώς εργαζόμενοι της Boeing που είχαν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με προβλήματα ασφαλείας στα εργοστάσια της εταιρίας τελικά βρέθηκαν αντιμέτωποι με αντίποινα.

Τόσο η Boeing, όσο και το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν θέλησαν να προβούν σε κάποιο σχόλιο.

 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα