Δωρεάν δορυφορικό SOS για όλους τους χρήστες smartphone υπόσχεται η Starlink και ο Elon Musk

Δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μέσω δορυφόρου για όλους τους χρήστες smartphone παγκοσμίως υπόσχεται η Starlink, θυγατρική της SpaceX.

Ο Elon Musk, ιδρυτής της SpaceX, ανακοίνωσε μέσω του X (πρώην Twitter) ότι η εταιρεία σχεδιάζει να επεκτείνει την υπηρεσία Direct to Cell, η οποία αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την T-Mobile, ώστε να καλύψει χρήστες παγκοσμίως χωρίς χρέωση.

Η

κίνηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την προσέγγιση άλλων κατασκευαστών smartphone, όπως η Apple και η Google, οι οποίες προσφέρουν παρόμοιες υπηρεσίες ως premium χαρακτηριστικά, σε ελάχιστες χώρες. Ο Musk τόνισε τη σημασία της δωρεάν πρόσβασης, δηλώνοντας: «Δεν μπορούμε να έχουμε μια κατάσταση όπου κάποιος πεθαίνει επειδή ξέχασε ή δεν μπόρεσε να πληρώσει για αυτό».

Η τεχνολογία δορυφορικής συνδεσιμότητας για smartphones αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές όπου η κάλυψη κινητής τηλεφωνίας είναι περιορισμένη ή ανύπαρκτη. Η Starlink, με περισσότερους από 6.000 δορυφόρους σε τροχιά, διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο που μπορεί να προσφέρει αυτή την υπηρεσία σε παγκόσμια κλίμακα.

Ωστόσο, η υλοποίηση αυτής της υπηρεσίας αντιμετωπίζει προκλήσεις. Η SpaceX και η T-Mobile έχουν ζητήσει από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) των ΗΠΑ να επιταχύνει τις εγκρίσεις αδειών για την παροχή δορυφορικών υπηρεσιών SOS σε όλους τους χρήστες στις ΗΠΑ, ανεξάρτητα από τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας τους. Για την παγκόσμια εφαρμογή, η Starlink θα χρειαστεί εγκρίσεις από κάθε χώρα ξεχωριστά.

Σε πολλές χώρες, τα δορυφορικά τηλέφωνα απαγορεύονται ή η αγορά τους αποθαρρύνεται λόγω δυσκολίας στην παρακολούθησή τους, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για παράνομες δραστηριότητες. Ωστόσο, η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης SOS διαφέρει από τις συμβατικές κλήσεις ή τα μηνύματα, καθώς συνδέει τους χρήστες μόνο με υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης όπως η αστυνομία, η πυροσβεστική και τα ασθενοφόρα. Αυτή η διάκριση αναμένεται να διευκολύνει τη διαδικασία έγκρισης.

Η προσέγγιση της Starlink διαφέρει σημαντικά από αυτή των κατασκευαστών smartphone. Ενώ η Apple έγινε η πρώτη εταιρεία που πρόσφερε δορυφορική συνδεσιμότητα σε smartphones το 2023, ακολουθούμενη από τη Google με τη σειρά Pixel 9, αυτές οι υπηρεσίες προσφέρονται ως πρόσθετα χαρακτηριστικά με πιθανή μελλοντική χρέωση. Παρόμοια προσπάθεια της Qualcomm, τα chipset της οποίας βρίσκονται στα περισσότερα android smartphones της αγοράς, δεν προχώρησε, με το όλο project να εγκαταλείπεται. Αντίθετα, η Starlink στοχεύει να καταστήσει αυτή την υπηρεσία δωρεάν και καθολικά διαθέσιμη.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα