Έκθεση αναφέρει ότι το AI θα μπορούσε να αντικαταστήσει 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας

22:16 3/4/2023 - Πηγή: Insomnia

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα μπορούσε να αντικαταστήσει το ισοδύναμο 300 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, αναφέρει έκθεση της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs.

Θα μπορούσε να αντικαταστήσει το ένα τέταρτο των εργασιακών καθηκόντων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αλλά μπορεί επίσης να σημαίνει

νέες θέσεις εργασίας και έκρηξη της παραγωγικότητας. Και θα μπορούσε τελικά να αυξήσει τη συνολική ετήσια αξία των αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται παγκοσμίως κατά 7%.

Η ίδια έκθεση αναφέρει ακόμα ότι η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη, ικανή να δημιουργεί περιεχόμενο που δεν διακρίνεται από την ανθρώπινη εργασία, αποτελεί "σημαντική πρόοδο". Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επιθυμεί να προωθήσει τις επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη στη χώρα, οι οποίες, όπως λέει, "θα αυξήσουν τελικά την παραγωγικότητα σε ολόκληρη την οικονομία", προσπαθώντας να καθησυχάσει το κοινό σχετικά με τον αντίκτυπό της σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

«Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη συμπληρώνει τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν τον διαταράσσει - κάνει τις δουλειές μας καλύτερες, αντί να μας τις αφαιρεί», δήλωσε στη Sun η υπουργός Τεχνολογίας, Michelle Donelan.

Η έκθεση της Goldman Sachs σημειώνει ότι ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης θα διαφέρει σε διάφορους τομείς. Το 46% των εργασιών σε διοικητικές θέσεις και το 44% στα νομικά επαγγέλματα θα μπορούσαν να αυτοματοποιηθούν, αλλά μόνο το 6% στις κατασκευές και το 4% στη συντήρηση, αναφέρει.

Το BBC News έχει αναφερθεί στο παρελθόν στις ανησυχίες ορισμένων καλλιτεχνών ότι οι υπηρεσίες δημιουργικών εικόνων ΑΙ θα μπορούσαν να βλάψουν τις προοπτικές απασχόλησής τους. «Το μόνο πράγμα για το οποίο είμαι σίγουρος είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε πόσες θέσεις εργασίας θα αντικατασταθούν από τη γεννητική τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε στο BBC News ο Carl Benedikt Frey, διευθυντής του Future of-work στο Oxford Martin School του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

«Αυτό που κάνει το ChatGPT, για παράδειγμα, είναι να επιτρέπει σε περισσότερους ανθρώπους με μέτριες δεξιότητες γραφής να παράγουν δοκίμια και άρθρα. Επομένως, οι δημοσιογράφοι θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο ανταγωνισμό, ο οποίος θα οδηγήσει σε μείωση των μισθών, εκτός αν δούμε μια πολύ σημαντική αύξηση της ζήτησης για τέτοιου είδους εργασία.

Σκεφτείτε την εισαγωγή της τεχνολογίας GPS και πλατφόρμες όπως η Uber. Ξαφνικά, η γνώση όλων των δρόμων του Λονδίνου είχε πολύ μικρότερη αξία και έτσι οι υφιστάμενοι οδηγοί αντιμετώπισαν μεγάλες μειώσεις μισθών ως απάντηση, περίπου 10% σύμφωνα με την έρευνά μας. Το αποτέλεσμα ήταν χαμηλότεροι μισθοί, όχι λιγότεροι οδηγοί. Τα επόμενα χρόνια, η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη είναι πιθανό να έχει παρόμοια αποτελέσματα σε ένα ευρύτερο σύνολο δημιουργικών εργασιών».

Σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται η έκθεση, το 60% των εργαζομένων ασκεί επαγγέλματα που δεν υπήρχαν το 1940. Ωστόσο, άλλες έρευνες δείχνουν ότι η τεχνολογική αλλαγή από τη δεκαετία του 1980 έχει εκτοπίσει εργαζόμενους ταχύτερα από ό,τι έχει δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Και αν η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη είναι όπως οι προηγούμενες εξελίξεις της τεχνολογίας της πληροφορίας, καταλήγει η έκθεση, θα μπορούσε να μειώσει την απασχόληση βραχυπρόθεσμα. Ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης, ωστόσο, ήταν εξαιρετικά αβέβαιος, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του (think tank) Resolution Foundation Torsten Bell στο BBC News, «οπότε όλες οι σταθερές προβλέψεις θα πρέπει να λαμβάνονται με κάποια επιφύλαξη».

«Δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί η τεχνολογία ή πώς οι επιχειρήσεις θα την ενσωματώσουν στον τρόπο εργασίας τους», πρόσθεσε.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν θα αλλάξει τον τρόπο που εργαζόμαστε, όμως θα πρέπει να εστιάσουμε επίσης στα πιθανά κέρδη για το βιοτικό επίπεδο από την εργασία υψηλότερης παραγωγικότητας και τις φθηνότερες υπηρεσίες, καθώς και στον κίνδυνο να μείνουμε πίσω, αν άλλες επιχειρήσεις και οικονομίες προσαρμοστούν καλύτερα στην τεχνολογική αλλαγή».


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα