Ένας νέος driver της Nvidia «ξεκλειδώνει» πρόσθετη απόδοση μέσω του GPU System Processor

Όπως έγινε πρόσφατα γνωστό μέσω ενός εγγράφου της Nvidia για το Linux, η γνωστή σχεδιάστρια ημιαγωγών ξεκλείδωσε «αθόρυβα» ένα χαρακτηριστικό των επαγγελματικών καρτών γραφικών της (και όχι μόνο όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω), το οποίο βρισκόταν «κλειδωμένο» και ανεκμετάλλευτο από τη γενιά Turing!

Γνωστό ως GSP ή GPU System

Processor, προωθεί λειτουργικότητα προγράμματος οδήγησης (driver) από την CPU στη GPU προς όφελος των επιδόσεων και της ενεργειακής αποδοτικότητας και «ξεκλειδώθηκε επίσημα» για χρήση μέσω των τελευταίων προγραμμάτων οδήγησης της Nvidia, από την έκδοση 510.39.01 ή μεταγενέστερη. Η υποστήριξη GPU κυμαίνεται από το Turing-based Tesla T4 και φτάνει τη σειρά Nvidia A, που περιλαμβάνει τις A100, A2 και A40 GPUs.

Το GSP είναι ένα πραγματικό κομμάτι πυριτίου στη GPU (όπως ο ελεγκτής NVENC) που λειτουργεί ως συν-επεξεργαστής. Η λειτουργία του είναι να «εκφορτώνει» διεργασίες initialization και management από την CPU απευθείας στην GPU, σε μια προσπάθεια να μειώσει συνολικά την υστέρηση του συστήματος και να βελτιώσει την απόδοση. Η Nvidia λέει ότι η λειτουργικότητα του GSP περιορίζεται επί του παρόντος ωστόσο αναμένεται να επεκταθεί στις μελλοντικές εκδόσεις των προγραμμάτων οδήγησης. Οπότε αναμένουμε από την Nvidia να να βασιστεί όλο και περισσότερο στον συγκεκριμένο συν-επεξεργαστή για να μειώσει το CPU-load. Ενδεχομένως, μελλοντικά θα μπορούσαμε να δούμε κάποια αξιοπρεπή οφέλη από άποψη απόδοσης τόσο κατά το gaming όσο και κατά τη χρήση GPU-intensive εφαρμογών όπου η CPU παίζει κρίσιμο ρόλο στην παροχή πληροφοριών στη GPU. Και αυτό ισχύει σήμερα περισσότερο από ποτέ με τα σύγχρονα παιχνίδια να αξιοποιούν όλο και περισσότερο την CPU χάρη στην ωριμότητα των low-level APIs.

Παρά το γεγονός ότι η Nvidia είπε ότι η δυνατότητα επί του παρόντος αφορά τις λύσεις Enterprise (προς το παρόν), έκανε γνωστό ότι η συγκεκριμένη δυνατότητα είναι ένα κρίσιμο στοιχείο των φορητών υπολογιστών Max-Q που θα κυκλοφορήσουν από το 2022 και μετά, αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση αντί για GPU System Processor η Nvidia αποκαλεί το μικρό αυτό κομμάτι πυριτίου Command Processor. Σύντομα θα μάθουμε περισσότερα για το χαρακτηριστικό από την Nvidia καθώς θα συνεχίσει να εξελίσσει τη λειτουργικότητα του κατά τη διάρκεια του 2022.

 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα