Ένας ψεύτικος δικηγόρος της Nintendo τρομάζει τους YouTubers, προκαλώντας προβλήματα

Ένας Γερμανός YouTuber κατάφερε να αντιμετωπίσει επιτυχώς έναν ψεύτικο δικηγόρο της Nintendo που στόχευε το κανάλι του με ψευδείς αξιώσεις πνευματικών δικαιωμάτων.

Μια περίπτωση ψευδών ειδοποιήσεων πνευματικών δικαιωμάτων στο YouTube έφερε στο φως σοβαρά κενά ασφαλείας της πλατφόρμας, όταν ο δημιουργός περιεχομένου Dominik "Domtendo" Neumayer βρέθηκε αντιμέτωπος με απειλές διαγραφής του καναλιού

του, που μετρά 1,5 εκατομμύρια συνδρομητές και 17 χρόνια παρουσίας.

Ο Neumayer, ειδικευμένος στη δημιουργία βίντεο "Let's Play" όπου παίκτες καταγράφουν την εμπειρία τους παίζοντας βιντεοπαιχνίδια, έλαβε ειδοποίηση για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων σχετικά με βίντεο του παιχνιδιού The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom. Τα βίντεο αφαιρέθηκαν και το κανάλι του έλαβε δύο προειδοποιήσεις, με την τρίτη να σημαίνει οριστική διαγραφή.

Κάποιος που αυτοαποκαλούνταν "Tatsumi Masaaki" και ισχυριζόταν πως εκπροσωπεί το νομικό τμήμα της Nintendo of America, έστελνε τις ειδοποιήσεις χρησιμοποιώντας μια διεύθυνση ProtonMail. Μετά από προσεκτική εξέταση, ο Neumayer εντόπισε ύποπτα στοιχεία στις επικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης προσωπικού email αντί εταιρικού.

Η κατάσταση κλιμακώθηκε όταν ο υποτιθέμενος εκπρόσωπος άρχισε να στέλνει απευθείας απειλητικά μηνύματα στον δημιουργό, απαιτώντας την αφαίρεση όλου του περιεχομένου που σχετίζεται με τη Nintendo και προειδοποιώντας για νομικές συνέπειες. Χρησιμοποίησε μάλιστα εξελιγμένες τεχνικές για να παραποιήσει διευθύνσεις email ώστε να φαίνονται πως προέρχονται από επίσημους λογαριασμούς της εταιρείας.

Σύμφωνα με στοιχεία του YouTube, το φαινόμενο των ψευδών καταγγελιών είναι εκτεταμένο, με πάνω από 6% των αιτημάτων αφαίρεσης περιεχομένου που υποβάλλονται μέσω της δημόσιας φόρμας να είναι πιθανώς ψευδή. Η πλατφόρμα δέχεται αιτήματα ακόμη και μέσω απλού email, χωρίς ουσιαστική επαλήθευση της ταυτότητας του αποστολέα.

Ο δράστης εκμεταλλεύτηκε τις αδυναμίες του συστήματος DMCA (Digital Millennium Copyright Act), που στοχεύει πρωτίστως στην προστασία των πλατφορμών και όχι των δημιουργών. Κατά την EFF (Electronic Frontier Foundation), ο νόμος δημιουργήθηκε ως συμβιβασμός μεταξύ των κατόχων πνευματικών δικαιωμάτων και των πλατφορμών, αφήνοντας τους δημιουργούς περιεχομένου ευάλωτους σε καταχρήσεις.

Άλλοι δημιουργοί όπως οι Waikuteru και Rimea αποκάλυψαν πως δέχθηκαν παρόμοιες απειλές. Υποστηρίζουν πως το YOUTUBE εφαρμόζει διαφορετική πολιτική ανάλογα με το μέγεθος του καναλιού, με τα μικρότερα κανάλια να μην μπορούν να αμφισβητήσουν αποτελεσματικά τις ειδοποιήσεις παραβίασης.

Μετά από επικοινωνία με τη Nintendo, η εταιρεία επιβεβαίωσε γραπτώς πως δεν σχετίζεται με τις ενέργειες και διερευνά το περιστατικό. Ωστόσο, ο δράστης συνέχισε τις απειλές, χρησιμοποιώντας όλο και πιο εξελιγμένες μεθόδους παραπλάνησης.

Εκπρόσωπος του YouTube, ο Jack Malon, επιβεβαίωσε την ύπαρξη ειδικών ομάδων για τον εντοπισμό και την πρόληψη καταχρήσεων, χωρίς όμως να παρέχει συγκεκριμένες πληροφορίες για τα μέτρα που θα ληφθούν ώστε να αποτραπούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Το περιστατικό ανέδειξε την επείγουσα ανάγκη αναθεώρησης του συστήματος προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων στις ψηφιακές πλατφόρμες. Η τρέχουσα κατάσταση αφήνει τους δημιουργούς έκθετους σε κακόβουλες ενέργειες, ενώ οι πλατφόρμες δεν φαίνεται να διαθέτουν αποτελεσματικούς μηχανισμούς επαλήθευσης των καταγγελιών.

Η υπόθεση έλαβε απρόσμενη τροπή όταν ο απατεώνας ξαφνικά ανακάλεσε όλους τους ισχυρισμούς του στις 18 Οκτωβρίου. Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, έστειλε νέα μηνύματα ισχυριζόμενος πως αν και ο ίδιος είχε "ανασταλεί" από την υποβολή καταγγελιών, συνάδελφοί του στη Nintendo θα συνέχιζαν τη διαδικασία.

Τεχνική ανάλυση των email αποκάλυψε τη χρήση δημόσια διαθέσιμων εργαλείων παραποίησης διευθύνσεων, επιβεβαιώνοντας τις υποψίες για απάτη. Ο Neumayer, για λόγους ασφαλείας, άλλαξε όλους τους κωδικούς του και επανεγκατέστησε το λειτουργικό του συστήματος, υποπτευόμενος πως ο δράστης είχε πρόσβαση στο προσωπικό του κανάλι Discord.

Η Corynne McSherry, νομική διευθύντρια του EFF, επισημαίνει πως το πρόβλημα πηγάζει από την ίδια τη δομή του DMCA. Ο νόμος δημιουργήθηκε ως συμβιβασμός για την προστασία των πλατφορμών από νομικές ευθύνες, με αποτέλεσμα να δίνουν προτεραιότητα στη γρήγορη αφαίρεση περιεχομένου παρά στην επαλήθευση των καταγγελιών.

Μικρότεροι δημιουργοί περιεχομένου όπως η Rimea εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την έλλειψη υποστήριξης από το YOUTUBE. "Η ιδέα ότι μήνες ανησυχίας προκλήθηκαν από έναν μεμονωμένο τρολ αντί μιας μεγάλης εταιρείας είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτή", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις από δημοσιογράφους, το YouTube δεν έχει διευκρινίσει γιατί αποδέχθηκε αρχικά καταγγελίες από μια διεύθυνση ProtonMail ως έγκυρες, ούτε έχει ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για την πρόληψη παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα