Ενέκριναν και πάλι οι μέτοχοι της Tesla το πακέτο ύψους 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως αμοιβή του Ίλον Μασκ

Δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες ενστάσεις που θα κριθούν από δικαστήριο, όμως.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Ίλον Μασκ, εξασφάλισε επαρκή αριθμό ψήφων από τους μετόχους της εταιρίας, ώστε να εγκριθεί το πακέτο αποζημίωσης που είχε συμφωνηθεί αρχικά το 2018. Παράλληλα, οι μέτοχοι ενέκριναν την απόφαση της εταιρίας να μεταφερθεί εκ νέου η έδρα της στο Τέξας, εγκαταλείποντας το Ντέλαγουερ, την πολιτεία όπου δικαστήριο είχε ακυρώσει αρχικά το πακέτο αποζημίωσης του Μασκ.

Μέτοχοι

που ήταν παρόντες στην ετήσια συνέλευση της εταιρίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της στο Τέξας, ξέσπασαν σε επευφημίες και χειροκρότησαν όρθιοι, όταν ο γενικός σύμβουλος της εταιρίας, Μπράντον Έρχαρτ, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας. Άγνωστο παραμένει το ποσοστό των μετόχων που ενέκρινε τις δύο προτάσεις.

Ο Μασκ, από την πλευρά του, έκανε λόγο για ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της εταιρίας.

Η έγκριση του πακέτου, που θα μπορούσε να φτάσει στα 56 δισεκατομμύρια δολάρια, αποτελώντας την υψηλότερη αποζημίωση διευθύνοντα συμβούλου στην ιστορία, δεν σημαίνει ότι ο Μασκ θα το εισπράξει απαραίτητα. Η δικαστής στο Ντέλαγουερ που ακύρωσε την αρχική απόφαση θα χρειαστεί να αποφανθεί εκ νέου.

Η απόφαση την οποία εξέδωσε η δικαστής, τον Ιανουάριο, προέκυψε μετά από πολυετή δικαστική διαμάχη. Ο Ρίτσαρντ Τορνέτα, μέτοχος της Tesla, προσέφυγε στη δικαιοσύνη το 2019, προκειμένου να ακυρωθεί το πακέτο αποζημίωσης του Μασκ, υποστηρίζοντας τότε ότι ο Μασκ δεν ασχολούταν σε διαρκή βάση μμε την εταιρία, ενώ εξασφάλιζε μια άδικα υψηλή αποζημίωση, χωρίς το Δ.Σ. της εταιρίας να απαιτεί να επικεντρωθεί ο Μασκ πλήρως στις δραστηριότητες της Tesla.

Η δικαστής Κάθλιν Μακόρμικ, που εξέτασε εκείνη την προσφυγή, κατέληξε να ακυρώσει το πακέτο αποζημίωσης, αποφαινόμενη ότι ήταν άδικο. Στην απόφασή της τότε ανέφερε ότι οι μέτοχοι δεν ήταν πλήρως ενήμεροι για τη διαδικασία, καθώς η Tesla δεν είχε ενημερώσει ως όφειλε για τον έλεγχο που άσκησε ο Μασκ στη διαμόρφωση του πακέτου αποζημίωσης.

Υποστηρικτές της Tesla και του Ίλον Μασκ κινητοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, με διαρκείς αναρτήσεις μέσω του Χ, καλώντας στην υπερψήφιση του πακέτου. Ο ίδιος ο Μασκ συμμετείχε σε αυτό το διάλογο.

Σε κάθε περίπτωση, παρατηρητές της αγοράς εκτιμούν ότι θα υπάρξουν και νέες προσφυγές και αυτή τη φορά, καθώς ο Μασκ εξακολουθεί να μοιράζει το χρόνο του σε διάφορες εταιρίες, ανάμεσά τους η xAI, η SpaceX και η Neuralink. Για την ακρίβεια, Tesla και Μασκ αποτέλεσαν στόχο δύο αγωγών αυτή την εβδομάδα: η μία κατατέθηκε από μετόχους που υποστηρίζουν ότι ο Μασκ κέρδισε δισεκατομμύρια πουλώντας μετοχές της Tesla το 2021 και το 2022 αξιοποιώντας εσωτερική πληροφόρηση, ενώ η δεύτερη αγωγή κατατέθηκε από άλλη ομάδα μετόχων της Tesla, εστιάζοντας στην ίδρυση της xAI, εταιρίας που ανταγωνίζεται στην Tesla στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης: στην αγωγή αυτή, υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό στερεί στελέχη και πόρους από την Tesla.

Η ανησυχία για το ενδεχόμενο να προκύψουν πάλι δικαστικά αναχώματα στην καταβολή του πακέτου των 56 δις στο Μασκ εξηγεί πιθανότατα και το γιατί η εταιρία πίεσε να υπερψηφιστεί η μεταφορά της έδρας της στο Τέξας, καθώς εκεί εκτιμά πως θα αντιμετωπίσει λιγότερες αντιδράσεις στα δικαστήρια.

Στη γενική συνέλευση, απορρίφθηκε μια σειρά προτάσεων που είχαν κατατεθεί από μετόχους, μεταξύ των οποίων η υιοθέτηση συλλογικών διαπραγματεύσεων και η κατάθεση εκθέσεων για τη βιωσιμότητα των πακέτων αποζημίωσης των υψηλόβαθμων στελεχών. Το Δ.Σ. πρότεινε στους μετόχους να καταψηφίσουν όλα αυτά τα μέτρα και, συνήθως, ό,τι προτείνει το Δ.Σ., αυτό ακολουθούν και οι μέτοχοι.

Όμως, εγκρίθηκαν δύο προτάσεις. Η πρώτη, περιορίζει τη θητεία των μελών του Δ.Σ. στο ένα έτος, ενώ η δεύτερη προβλέψει την ύπαρξη απλής πλειοψηφίας στα έγγραφα που διέπουν τη λειτουργία της Tesla.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα