Έρευνα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων σχεδόν 640.000 Αλβανών πολιτών

Η Εισαγγελία στα Τίρανα διερευνά αυτή τη περίοδο τη διαρροή δημοσιονομικών και οικονομικών στοιχείων 637.138 ατόμων που εργάζονται στην Αλβανία, συμπεριλαμβανομένων Αλβανών πολιτών, αλλοδαπών κατοίκων και άλλων πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αναφέρουν ότι ένα αρχείο Excel που περιέχει τα δεδομένα 637.138 ατόμων κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, κυρίως μέσω της εφαρμογής WhatsApp. Αν και περιέχει προσωπικά δεδομένα, το αρχείο δυστυχώς αναρτήθηκε

και σε πολλές ιστοσελίδες με ειδησεογραφικό περιεχόμενο. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιογραφικές πηγές, στην λίστα που διέρρευσε περιέχονται προσωπικά δεδομένα ακόμα και του Πρωθυπουργού, Έντι Ράμα και του Προέδρου της χώρας ίλιρ Μέτα. 

Το αρχείο περιέχει ονόματα, αριθμούς ταυτότητας, μηνιαία εισοδήματα, θέσεις απασχόλησης και ονόματα εργοδοτών για εκατοντάδες χιλιάδες άτομα. Εικάζεται, ότι το αρχείο διέρρευσε από την Αλβανική Φορολογική Υπηρεσία, που αποτελεί την υπηρεσία εσόδων της Αλβανίας. Η Εισαγγελία σκοπεύει να διερευνήσει τη γνησιότητα των στοιχείων που διέρρευσαν καθώς και την πηγή τους.

Σύμφωνα με ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, οι Εισαγγελικές αρχές, στο πλαίσιο της έρευνας, προχώρησαν στην κατάσχεση των διακομιστών πολλών Αλβανικών δημόσιων υπηρεσιών, όπως της εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων.

Ο Έντι Ράμα, Πρωθυπουργός της χώρας, διαβεβαίωσε με σχετική δήλωση του ότι η διαρροή δεν αποτελεί προϊόν κάποιας «κυβερνοεπίθεσης» και ότι οργανώθηκε εκ των έσω και από άτομα που είχαν πρόσβαση στις συγκεκριμένες βάσεις δεδομένων. Ο κ. Έντι Ράμα δεσμεύτηκε να διερευνηθεί εξονυχιστικά η υπόθεση για να ανακαλυφθούν οι ένοχοι. «Ο στόχος τους (εκείνων που προχώρησαν στη διαρροή) ήταν να προκαλέσουν σύγχυση και αποσταθεροποίηση» δήλωσε ο κ. Έντι Ράμα.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα στη χρονιά που μία μεγάλη παραβίαση ή διαρροή δεδομένων συμβαίνει στην Αλβανία. Τον Απρίλιο, προσωπικά δεδομένα περίπου 910.000 Αλβανών διέρρευσαν δημοσίως. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, τα στοιχεία των πολιτών φαίνεται να προέρχονται από το Μητρώο Πολιτών, και χρησιμοποιήθηκαν από το Σοσιαλιστικό Κόμμα για να χρησιμοποιηθούν στην προεκλογική εκστρατεία. Τα συγκεκριμένα δεδομένα περιελάμβαναν τον αριθμό ταυτότητας, το όνομα, το πατρώνυμο, το επώνυμο, την ημερομηνία γέννησης, το εκλογικό κέντρο που ψηφίζει ο πολίτης, τον τόπο γέννησης, τον ταχυδρομικό κώδικα, τον αριθμό λίστας, τον αριθμό τηλεφώνου, τον τόπο γέννησης, τον εργοδότη ενώ υπήρχε και σημείωση για το αν είναι πιθανό να ψηφίσουν για το Σοσιαλιστικό Κόμμα.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα