Η Google ενδέχεται να μειώσει τις αμοιβές του προσωπικού της που εργάζεται από το σπίτι

Οι εργαζόμενοι της εταιρείας στις Ηνωμένες Πολιτείες που εξέφρασαν την επιθυμία να εργάζονται από το σπίτι μονίμως ενδέχεται να δουν τους μισθούς τους να μειώνονται.

Ο γίγαντας της αναζήτησης στο Internet ανέπτυξε έναν ειδικό εργαλείο υπολογισμού της αμοιβής των εργαζομένων που τους επιτρέπει να βλέπουν πόσο θα επηρεαστεί ο μισθός τους αν επιλέξουν να εργάζονται υπό καθεστώς τηλεργασίας ή υβριδικής τηλεργασίας ή ακόμα και με βάση την περιοχή διαμονής. Ορισμένοι απομακρυσμένοι υπάλληλοι, ειδικά εκείνοι που μετακινούνται καλύπτοντας μεγάλη απόσταση για να φτάσουν στην εργασία τους ενδέχεται

να δουν την αμοιβή τους να αλλάζει. Η πολιτική της Google φαίνεται πως για αρχή θα επηρεάσει τους εργαζομένους της εταιρείας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ωστόσο για την ώρα δεν υπάρχουν σχέδια εφαρμογής του ίδιου μέτρου και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για πολλές επιχειρήσεις αποδείχτηκε ότι, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, η μόνιμη εργασία από το σπίτι είναι βιώσιμη.

Πολλές εταιρείες τώρα κοιτούν πως θα επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς και πως θα εργάζονται οι υπάλληλοι τους τώρα που η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες μάχονται ακόμα με την παραλλαγή Δ του νέου κορωνοϊού, ο οποίος από την εμφάνιση του έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 4,3 εκατομμύρια ανθρώπους. Τώρα, αρκετές εταιρείες της Silicon Valley ανυπομονούν να δουν τους υπαλλήλους τους να επιστρέψουν στα γραφεία τους ενώ άλλες πειραματίζονται με την μισθοδοσία. Πολλές μεγάλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Microsoft, Facebook και Twitter προσφέρουν μικρότερες αμοιβές σε υπαλλήλους που βρίσκονται σε περιοχές που είναι οικονομικότερες για να ζεις. Μικρότερες ωστόσο εταιρείες, όπως οι Reddit και Zillow δήλωσαν ότι το μέρος που ζουν οι υπάλληλοι τους είναι κάτι που δεν επηρεάζει τις αμοιβές ενώ παράλληλα βελτιώνει την διαφορετικότητα.  

Ένας εκπρόσωπος της Google δήλωσε: «Τα πακέτα αποζημιώσεως μας καθορίζονταν πάντα από την τοποθεσία και πληρώνουμε πάντα τις υψηλότερες αμοιβές στην τοπική αγορά με βάση το που εργάζεται ένας υπάλληλος. Το νέο εργαλείο μας Work Location Tool αναπτύχθηκε για να βοηθήσει τους υπαλλήλους να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με την πόλη ή την πολιτεία από την οποία εργάζονται και τις τυχόν επιπτώσεις στην αποζημίωση τους εφόσον επιλέξουν να μετεγκατασταθούν ή να εργαστούν εξ αποστάσεως».

Ένας υπάλληλος της Google που εργάζεται στο Σιάτλ και για να φτάσει στην δουλειά του απαιτούνται δύο ώρες διαδρομής, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters λέγοντας ότι βρίσκεται μπροστά από περικοπή μισθού που αγγίζει το 10% αν επιλέξει να εργαστεί μονίμως από το σπίτι. «Η μείωση στο μισθό μου είναι τόση όση η αύξηση που πήρα πρόσφατα με την προαγωγή μου. Δεν έκανα όλη αυτή τη σκληρή δουλειά για να πάρω προαγωγή για να δω στη συνέχεια τον μισθό μου να μειώνεται» δήλωσε στο Reuters.

Ο Jake Rosenfeld, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις δήλωσε ότι η κίνηση της Google «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» για ποιον θα είναι εντονότερες οι συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών. «Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η Google δεν χρειάζεται να κάνει κάτι τέτοιο» δήλωσε ο κ. Rosenfeld. «Η Google πλήρωσε εξ ορισμού το 100% του μισθού στους εργαζομένους της πριν (την ανακοίνωση του μέτρου). Οπότε δεν είναι ότι δεν έχει την πολυτέλεια να πληρώσει τους υπαλλήλους της που θα επιλέξουν να εργαστούν από το σπίτι με τον ίδιο μισθό που συνήθιζαν να λαμβάνουν».

Ένας υπάλληλος της Google στο Στάμφορντ του Κονέκτικατ που απέχει περίπου μία ώρα από τη Ν. Υόρκη με το τρένο θα αμείβεται με 15% μειωμένο μισθό αν επιλέξει να εργάζεται εξ αποστάσεως ενώ η μείωση στην αμοιβή όσων βρίσκονται στο Σιάτλ, στη Βοστώνη ή στο Σαν Φρανσίσκο κυμαίνονται μεταξύ 5% και 10%. Η Google ωστόσο δεν πρόκειται να αλλάξει τον μισθό όσων εργάζονται εξ αποστάσεως στην ίδια πόλη που βρίσκονται και τα γραφεία της εταιρείας.

«Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα θεμελιώδες τμήμα του εργατικού δικαίου είναι ότι οι εργοδότες δεν μπορούν να τροποποιήσουν πτυχές των συμβάσεων όπως τα ποσοστά αμοιβών χωρίς τη συγκατάθεση των εργαζομένων ή χωρίς να τερματίσουν τις υφιστάμενες συμβάσεις για να τις επαναδιαπραγματευθούν» δήλωσε η Emma Bartlett, συνεργάτης στο δικηγορικό γραφείο CM Murray για να συμπληρώσει: «Αν κοιτάξουμε την πλευρά των εργαζομένων, θα ήταν απογοητευτικό να πληρώνομαι λιγότερο για την ίδια δουλειά και αν κοιτάξουμε τα πράγματα από την μεριά της εργοδοσίας, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν δύο επίπεδα απασχόλησης, με εργαζόμενους που αναμένεται να βρίσκονται στο γραφείο και εκείνους που δεν θα βρίσκονται στο γραφείο. Αν κάποιοι προτιμούσαν να μείνουν στο σπίτι για λόγους που έχουν να κάνουν με τη φροντίδα των παιδιών και τις γυναίκες να εξακολουθούν να αναλαμβάνουν την κύρια ευθύνη για τη φροντίδα των παιδιών, τότε κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων. Μπορεί οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίζονται διαφορετικά από ορισμένες απόψεις» πρόσθεσε η Emma Bartlett « αλλά οι εταιρείες θα πρέπει να εργαστούν σκληρά για να βεβαιωθούν ότι οι εργαζόμενοι δεν αντιμετωπίζονται διαφορετικά από την άποψη της εκπαίδευσης, της προαγωγής και την πρόσβασης σε πελάτες».

Ορισμένες εταιρείες όπως η Cisco, έχουν θέσει σε εφαρμογή ένα υβριδικό σχέδιο εργασίας που δεν έχει «ψιλά γράμματα» στο πόσο συχνά οι υπάλληλοι της εταιρείας θα εργάζονται από το γραφείο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας, λιγότερο από το 25% του εργατικού δυναμικού της θα θέλει να βρίσκεται στο γραφείο για τρεις ή περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Παρόλα αυτά, υπάρχουν εταιρείες όπως η Goldman Suchs που θέλει τους υπαλλήλους της να επιστρέψουν στα γραφεία.

Η Rachel Suff, ανώτερος σύμβουλος στις εργασιακές σχέσεις στο Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι ««θα ήταν πολύ κοντόφθαλμο από πλευράς εργοδοτών να σκεφτούν την προσαρμογή των αμοιβών σε αυτό το πρώιμο σημείο της υβριδικής εργασίας, δεδομένου ότι υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που ακόμη πρέπει να διευθετηθούν και πολλοί άνθρωποι δεν έχουν καν επιστρέψει στον φυσικό χώρο εργασίας τους. Δεδομένης επίσης της “σφιχτής” αγοράς εργασίας, οι επιχειρήσεις οφείλουν να παραμείνουν ελκυστικές καθώς η μείωση των αμοιβών θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα εσφαλμένο οικονομικό μέτρο εφόσον απομακρύνει τους ταλαντούχους υπαλλήλους».


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα