Η Google συμφωνεί να παρέχει σαφέστερες πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες που παρέχει στους χρήστες της ΕΕ

Η Google συμφώνησε να παρέχει σαφέστερες πληροφορίες στους χρήστες που περιηγούνται στο Google Store, στο Google Play Store, στα Google Hotels και στα Google

Flights στην Ευρώπη, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε δελτίο τύπου.

Σύντομα η εταιρεία θα εμφανίζει ξεκάθαρα αν ενεργεί ως μεσάζων ή αν πωλεί απευθείας προϊόντα και θα ενημερώνει καλύτερα τους καταναλωτές σχετικά με τις παραδόσεις, τις επιστροφές και τις επισκευές και άλλα σχετικά θέματα. Οι κινήσεις αυτές κρίνονται απαραίτητες προκειμένου η Google να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς της ΕΕ μετά από διάλογο με το Δίκτυο Συνεργασίας για την Προστασία των Καταναλωτών (CPC) που ξεκίνησε το 2021. 

Ο επίτροπος Δικαιοσύνης, κ. Ντιντιέ Ρεντέρς, δήλωσε:

«Ακόμη και σήμερα, σχεδόν τρία χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας COVID-19 και τα επακόλουθα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας, παρατηρείται ότι όλο και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται στο διαδίκτυο για να κάνουν κράτηση για τις διακοπές τους, να πραγματοποιήσουν αγορές ή να συμβουλευτούν αξιολογήσεις. Οι καταναλωτές της ΕΕ δικαιούνται σαφείς και πλήρεις πληροφορίες ώστε να μπορούν να κάνουν συνειδητές επιλογές. Οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Google αποτελούν ένα βήμα προόδου προς αυτή την κατεύθυνση. Καλούμε την Google να συμμορφωθεί πλήρως με τον κανονισμό για τον γεωγραφικό αποκλεισμό, ώστε να διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές μπορούν να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και να έχουν πρόσβαση στο ίδιο περιεχόμενο, οπουδήποτε κι αν βρίσκονται στην ΕΕ».

Οι υπηρεσίες Google Flights και Google Hotels θα καταστήσουν σύντομα σαφές στους καταναλωτές εάν πωλούν απευθείας ή απλώς ενεργούν ως μεσάζοντες για άλλες εταιρείες. Θα πρέπει επίσης να αναφέρουν τι χρησιμοποιήθηκε ως τιμή αναφοράς για τις εκπτώσεις και να διευκρινίσουν ότι οι αξιολογήσεις των Google Hotels δεν επαληθεύονται. Τέλος, πρέπει να συμμορφώνονται με τους ίδιους κανόνες διαφάνειας που ακολουθούνται από άλλες πλατφόρμες όπως η Expedia.com. 

Εν τω μεταξύ, το Google Store και το Google Play Store πρέπει να παρέχουν "σαφείς προσυμβατικές πληροφορίες" σχετικά με τις τιμές παράδοσης, το δικαίωμα υπαναχώρησης και τις επιλογές επισκευής ή αντικατάστασης. Πρέπει επίσης να διευκολύνουν την εύρεση πληροφοριών σχετικά με τους πωλητές, συμπεριλαμβανομένης της νόμιμης επωνυμίας και διεύθυνσής τους, μαζί με "άμεσες και αποτελεσματικές" μεθόδους επικοινωνίας, όπως ζωντανοί τηλεφωνικοί πράκτορες. 

Τέλος, πρέπει να δείξει στους χρήστες πώς να παρέχουν εκδόσεις διαφορετικών χωρών του Google Play Store ώστε να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς της ΕΕ για τον γεωγραφικό αποκλεισμό, επιτρέποντάς τους παράλληλα να χρησιμοποιούν πληρωμές από οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ. Με βάση ότι ισχύει τώρα, η Google περιορίζει τις αλλαγές στη χώρα διαμονής μία φορά το χρόνο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τους χρήστες να χάσουν περιεχόμενο ή οποιαδήποτε πίστωση. Η αλλαγή έχει σχεδιαστεί για να επιτρέψει στους καταναλωτές "να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και να έχουν πρόσβαση στο ίδιο περιεχόμενο, όπου κι αν βρίσκονται στην ΕΕ". Ούτε η Google ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχουν ακόμη δηλώσει πότε θα τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα