Η JPMorgan καταθέτει αγωγές ύψους 916 εκατομμυρίων ευρώ κατά της Viva Wallet

20:54 8/1/2025 - Πηγή: Insomnia

Η JPMorgan International Finance Limited (JPMIFL) κατέθεσε αγωγή ύψους 916 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα κατά του διευθύνοντος συμβούλου της Viva Wallet, Χάρη Καρώνη, και τριών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που διορίστηκαν από την WeRealize.com Limited (WRL).

Η αγωγή, που κατατέθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2025, αφορά καταγγελίες

για παράνομες ενέργειες που φέρεται να υπονόμευσαν τη θέση της JPMIFL ως μετόχου στη Viva. Εκπρόσωπος της αμερικανικής τράπεζας ανέφερε ότι η WRL παραβιάζει συστηματικά τη συμφωνία από το 2022, βλάπτοντας τόσο τη Viva όσο και το επενδυτικό προφίλ της Ελλάδας.

Παράλληλα με την ελληνική αγωγή, η JPMIFL προχώρησε σε νομικές ενέργειες και στη Βρετανία κατά της WRL, κατηγορώντας την για παραβίαση της Συμφωνίας Μετόχων. Η δικαστική διαμάχη επεκτείνεται σε δύο χώρες, αναδεικνύοντας την πολυπλοκότητα της υπόθεσης.

Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν μη νόμιμο διορισμό διευθυντών, μεταφορά περιουσιακών στοιχείων χωρίς έγκριση, απόκρυψη πληροφοριών και παράκαμψη δικαιωμάτων συναίνεσης της JPM σε κρίσιμες επιχειρηματικές αποφάσεις.

Στην αγωγή στη Βρετανία, η JPMIFL καταγγέλλει παράνομες τροποποιήσεις του καταστατικού της Viva και σχεδιαζόμενες κινήσεις που παραβιάζουν τραπεζικές κανονιστικές απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένης της επανένταξης θυγατρικής και προτεινόμενης εξαγοράς εταιρείας τεχνολογίας.

Απαντώντας στις κατηγορίες μέσω του Bloomberg, ο Χάρης Καρώνης χαρακτήρισε τις νομικές ενέργειες ως αντίποινα σε προηγούμενες δικαστικές κινήσεις κατά της JPM εντός του 2024. Υποστήριξε ότι πρόκειται για συντονισμένη προσπάθεια υποτίμησης της Viva και παρεμπόδισης της διεθνούς επέκτασής της.

Νομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η υπόθεση αναδεικνύει τις προκλήσεις στις διεθνείς επενδυτικές συμφωνίες και τη λεπτή ισορροπία μεταξύ εταιρικού ελέγχου και μετοχικών δικαιωμάτων.

Στη βρετανική δικαιοσύνη, η JPMIFL ζητά ασφαλιστικά μέτρα για την επιβολή της συμφωνίας μετόχων, ενώ στην Ελλάδα διεκδικεί αποζημίωση ισόποση με την αρχική της επένδυση.

Η υπόθεση έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, καθώς εγείρει ερωτήματα για την προστασία των δικαιωμάτων μειοψηφίας σε διασυνοριακές επενδύσεις. Σύμφωνα με το δικαστικό χρονοδιάγραμμα, η πρώτη ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση στην Ελλάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2025.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα