Η Meta λέει πως πρόκειται να χάσει ακόμα περισσότερα χρήματα το 2023 για το metaverse

Κάθε χρόνος που περνά, αποδεικνύεται όλο και περισσότερο «δαπανηρός» για τη Meta και το όραμα του metaverse. Η μητρική εταιρεία του Facebook στην τελευταία της έκθεση για τα οικονομικά της αποτελέσματα, έκανε γνωστό ότι το τμήμα Reality Labs, χάνει περισσότερα χρήματα από ποτέ.   

Το τμήμα Reality Labs, είναι εκείνο που επιβλέπει τα έργα εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας της εταιρείας, έχασε $3,7 δισεκατομμύρια το 3ο τρίμηνο

του 2022, σημειώνοντας άλμα όσον αφορά τις απώλειες, οι οποίες είχαν φτάσει τα $2,6 δισεκατομμύρια πριν από ένα χρόνο και τα $2,8 δισεκατομμύρια το προηγούμενο τρίμηνο. Μέχρι στιγμής, η Reality Labs έχει χάσει περισσότερα από $9 δισεκατομμύρια το 2022, με τον απερχόμενο CFO της εταιρείας, Dave Whener, να δηλώνει ότι η εικόνα είναι απίθανο να αντιστραφεί σύντομα. «Σύμφωνα με εκτιμήσεις μας, οι λειτουργικές ζημίες της Reality Labs το 2023 αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά από έτος σε έτος».

Η Meta έκανε γνωστό στις αρχές της χρονιάς ότι οι απώλειες της Reality Labs το περασμένο έτος (2021) έφτασαν τα $10 δισεκατομμύρια. Η εταιρεία επιβεβαίωσε επίσης ότι η «επόμενη γενιά του consumer headset Quest» πρόκειται να κυκλοφορήσει προς τα τέλη της νέας χρονιάς (πρόκειται για μία προφανής αναφορά στο Meta Quest 3).

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Meta, Mark Zuckerberg δήλωσε ότι η επένδυση στην «επόμενη υπολογιστική πλατφόρμα» παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για την εταιρεία. «Πρόκειται για ένα τεράστιο εγχείρημα και συχνά απαιτούνται μερικές εκδόσεις κάθε προϊόντος προτού γίνει mainstream» είπε ο Mark Zuckerberg και συμπλήρωσε. «Πιστεύω όμως ότι η δουλειά που κάνουμε εδώ θα είναι ιστορικής σημασίας και θα δημιουργήσει τα θεμέλια για έναν εντελώς νέο τρόπο με τον οποίο θα αλληλοεπιδρούμε μεταξύ μας και θα έχουμε τη τεχνολογία στη ζωή μας».

Ταυτόχρονα, προειδοποίησε ότι η εταιρεία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει «βραχυπρόθεσμες προκλήσεις στα έσοδα». Η εταιρεία ανέφερε έσοδα $28 δισεκατομμυρίων για το τρίμηνο, τα οποία ήταν σε συμφωνία με τις εκτιμήσεις και τις προσδοκίες των αναλυτών ωστόσο «βρίσκονται ακόμα πίσω από εκεί που πιστεύω ότι θα έπρεπε να είμαστε» όπως είπε ο Mark Zuckerberg.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Meta επιβεβαίωσε επίσης ότι η εταιρεία θα εξακολουθήσει να μειώνει τον ρυθμό των προσλήψεων -ή και θα προχωρήσει σε απολύσεις- καθώς παραμένει αντιμέτωπη με τη συγκεκριμένη επιβράδυνση στην ανάπτυξη των εσόδων της. «Ορισμένες ομάδες θα αναπτυχθούν σημαντικά, αλλά οι περισσότερες άλλες ομάδες θα παραμείνουν σταθερές ή θα συρρικνωθούν την επόμενη χρονιά. Συνολικά, αναμένουμε να τελειώσουμε το 2023 είτε στο ίδιο περίπου μέγεθος (όσον αφορά των αριθμό των υπαλλήλων) είτε ως ελαφρώς μικρότερος οργανισμός από αυτόν που είμαστε σήμερα».

Από την άλλη πλευρά, η «οικογένεια εφαρμογών» της Meta συνέχισε να γνωρίζει ανάπτυξη, με τον Mark Zuckerberg να αναφέρεται σε νέα ορόσημα τόσο για το Instagram όσο και για το WhatsApp: το Instagram πλέον μετρά 2 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαίως ενώ το WhatsApp έχει πλέον 2 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες καθημερινά. «Υπήρξαν πολλές εικασίες σχετικά με τη συμμετοχή και το engagement στις εφαρμογές μας και αυτό που βλέπουμε είναι ακόμα πιο θετικό».

Ο Mark Zuckerberg μίλησε επίσης και για την επιθυμία του να μετατρέψει τις υπηρεσίες της εταιρείας σε μία «μηχανή ανακάλυψης» (discovery engine) όπου τα feeds των χρηστών θα καθοδηγούνται περισσότερο από συστάσεις (recommendations), οι οποίες, όπως είπε, θα μπορούσαν να βοηθήσουν την εταιρεία να ανταγωνιστεί καλύτερα το TikTok.

Τέλος, είπε ότι οι δαπανηρές επενδύσεις της Meta στο metaverse κάποια στιγμή θα αποδώσουν ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα συνεχιζόμενα προβλήματα με τα έσοδα από τις διαφημίσεις της εταιρείας εξαιτίας των αλλαγών που πραγματοποίησε η Apple (π.χ. με το do not track). Οι επενδυτές πάντως εξακολουθούν να είναι δύσπιστοι ως προς την έμφαση που δίνει ο Mark Zuckerberg στο metaverse, με έναν μεγαλομέτοχο να λέει στις αρχές της περασμένης εβδομάδας ότι η εταιρεία «έχει χάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών».

Αυτός ο σκεπτικισμός ήταν επίσης παρών κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της Meta με μετόχους, επενδυτές και αναλυτές για τα κέρδη του 3ου τριμήνου. «Κατά την άποψη μου, συνοψίζοντας το πως αισθάνονται σήμερα οι επενδυτές, είναι ότι απλώς υπάρχουν πάρα πολλά πειραματικά στοιχήματα έναντι των αποδεδειγμένων στοιχημάτων… Νομίζω ότι όλοι θέλουν να ακούσουν γιατί πιστεύετε ότι αυτό θα αποδώσει» ρώτησε ένας αναλυτής. «Υπάρχει μία διαφορά ανάμεσα στο να είναι κάτι πειραματικό και στο να μην ξέρεις πως θα καταλήξει» απάντησε ο Mark Zuckerberg. «Το έργο του metaverse είναι ένα μακροπρόθεσμο σύνολο προσπαθειών πάνω στις οποίες εργαζόμαστε. Αλλά, δεν ξέρω, νομίζω ότι και αυτό θα καταλήξει τελικά να λειτουργεί.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα