Η Microsoft παρουσιάζει τον επαναστατικό κβαντικό επεξεργαστή Majorana 1

Η Microsoft ανακοίνωσε μια σημαντική ανακάλυψη στους κβαντικούς υπολογιστές με τον νέο επεξεργαστή Majorana 1, που υπόσχεται να φέρει επανάσταση στην κβαντική υπολογιστική.

Η Microsoft αποκάλυψε μια πρωτοποριακή εξέλιξη στον τομέα της κβαντικής υπολογιστικής, παρουσιάζοντας τον επεξεργαστή Majorana 1, το αποτέλεσμα 17 ετών έρευνας. Σύμφωνα με την εταιρεία,

ο νέος επεξεργαστής βασίζεται σε μια εντελώς νέα αρχιτεκτονική και υλικό που θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά το μέλλον των κβαντικών υπολογιστών.

Όπως αναφέρεται στην επιστημονική δημοσίευση στο περιοδικό Nature, η Microsoft έχει αναπτύξει αυτό που ονομάζει "πρώτο τοποαγωγό στον κόσμο", ένα νέο υλικό που μπορεί να ελέγχει τα σωματίδια Majorana για τη δημιουργία πιο αξιόπιστων κβαντικών bits (qubits).

Ο Zulfi Alam, εταιρικός αντιπρόεδρος κβαντικής τεχνολογίας στη Microsoft, τονίζει ότι "η ηγεσία μας εργάζεται σε αυτό το πρόγραμμα τα τελευταία 17 χρόνια. Είναι το μακροβιότερο ερευνητικό πρόγραμμα στην εταιρεία."

Η τεχνολογική καινοτομία έγκειται στη δυνατότητα του Majorana 1 να φιλοξενήσει έως και ένα εκατομμύριο qubits σε ένα μόνο τσιπ, που δεν είναι πολύ μεγαλύτερο από τους συμβατικούς επεξεργαστές των σημερινών υπολογιστών. Το νέο υλικό, που αποτελείται από αρσενικούχο ίνδιο και αλουμίνιο, έχει ήδη επιτρέψει την τοποθέτηση οκτώ τοπολογικών qubits σε ένα τσιπ.

Ο Chetan Nayak, τεχνικός σύμβουλος της Microsoft, εξηγεί ότι η ομάδα προσέγγισε το πρόβλημα με στόχο την εφεύρεση του "τρανζίστορ της κβαντικής εποχής", οδηγώντας στην ανάπτυξη αυτής της νέας αρχιτεκτονικής.

Η σημασία αυτής της ανακάλυψης αναγνωρίστηκε και από τη DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), η οποία επέλεξε τη Microsoft ως μία από τις δύο εταιρείες που θα προχωρήσουν στην τελική φάση του προγράμματος US2QC για την ανάπτυξη κβαντικών υπολογιστών μεγάλης κλίμακας.

Η επίτευξη ενός κβαντικού υπολογιστή με ένα εκατομμύριο qubits θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές ανακαλύψεις στην ιατρική και την επιστήμη των υλικών, προσφέροντας ακριβέστερες προσομοιώσεις και βαθύτερη κατανόηση του φυσικού κόσμου.

 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα