Η Neuralink βρίσκεται αντιμέτωπη με ομοσπονδιακή έρευνα μετά από κατηγορίες για κακοποίηση ζώων

Η εταιρεία Neuralink του Elon Musk, που ειδικεύεται στη διασύνδεση του ανθρώπινου εγκεφάλου με υπολογιστή, βρίσκεται αντιμέτωπη με ομοσπονδιακή έρευνα του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ για πιθανές παραβιάσεις των διατάξεων περί καλής διαβίωσης των ζώων.

Σύμφωνα με μαρτυρίες νυν και πρώην υπαλλήλων, η εταιρεία κακοποίησε ζώα σε χειρουργεία που είχαν μετατραπεί σε… σφαγεία λόγω των

άπιαστων προθεσμιών και χρονοδιαγραμμάτων που είχε θέσει ο Elon Musk. Η ομοσπονδιακή έρευνα είναι το αποτέλεσμα ενός άρθρου του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters που δημοσιεύτηκε στις αρχές της εβδομάδας. Οι δημοσιογράφοι που πραγματοποίησαν την σχετική έρευνα εξέτασαν έγγραφα και αρχεία της Neuralink ενώ πήραν συνεντεύξεις από περισσότερους από 20 πρώην και νυν υπαλλήλους της εταιρείας του Elon Musk. Οι ισχυρισμοί κυμαίνονται από βιαστικές ή απρόσεκτες ερευνητικές δραστηριότητες που οδήγησαν στην ευθανασία περισσότερα ζώα από ότι ήταν απαραίτητο έως χειρουργικές επεμβάσεις… σφαγεία, που οδήγησαν πολλά ζώα σε περιττό πόνο και ταλαιπωρία πριν υποβληθούν στη διαδικασία της ευθανασίας.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Γενικός Επιθεωρητής του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ ξεκίνησε τις έρευνες για τη Neuralink τους τελευταίους μήνες μετά από αίτημα ενός ομοσπονδιακού εισαγγελέα. Η έρευνα επικεντρώνεται σε πιθανές παραβιάσεις της νομοθεσίας περί της ευημερίας των ζώων. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει την πλήρη έκταση της έρευνας ενώ ο γενικός επιθεωρητής του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών αρνήθηκε να σχολιάσει όσα ισχυρίζεται στο άρθρο του το ειδησεογραφικό πρακτορείο. Διάφορες εκθέσεις που κατατέθηκαν στις ρυθμιστικές αρχές δείχνουν πάντως ότι η Neuralink έχει περάσει τις προηγούμενες επιθεωρήσεις του Υπουργείου Γεωργίας.

Σε μία περίπτωση το 2021, σύμφωνα με την έρευνα του Reuters, σε 25 από τους 60 χοίρους που χρησιμοποιήθηκαν για μία μελέτη, οι επιστήμονες της Neuralink προχώρησαν στη χειρουργική εμφύτευση συσκευών με λανθασμένες διαστάσεις στο κεφάλι τους. Ήταν ένα ατύχημα που εσωτερικά έγγραφα και άτομα εξοικειωμένα με το θέμα υπέδειξαν ότι θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν οι ερευνητές είχαν αρκετό χρόνο για να προετοιμαστούν για το πείραμα. Σε δύο άλλα περιστατικά, οι ερευνητές της Neuralink εμφύτευσαν μία συσκευή σε σπόνδυλους των χοίρων που δεν έπρεπε και σε δύο μάλιστα ξεχωριστές χειρουργικές επεμβάσεις. Το λάθος θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν οι ερευνητές είχαν απλώς μετρήσει σωστά τους σπονδύλους πριν ξεκινήσουν τις χειρουργικές επεμβάσεις. Το γεγονός ότι το λάθος έγινε δύο φορές, φαίνεται να απογοήτευσε κάποιους ερευνητές της εταιρείας.

Σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα, ο κλινικός κτηνίατρος της Neuralink, Sam Baker, πρότεινε να γίνει ευθανασία σε έναν από τους χοίρους για να σταματήσει να υποφέρει. «Με βάση τις λίγες πιθανότητες πλήρους ανάκαμψης... και την τρέχουσα κακή ψυχολογική της κατάσταση, αποφασίστηκε ότι η ευθανασία ήταν η μόνη κατάλληλη δράση» έγραψε ο Sam Baker στους συναδέλφους του μια ημέρα μετά τη χειρουργική επέμβαση. Το Reuters σημείωσε ότι ο Sam Baker στο μήνυμα του είχε προσθέσει μία ραγισμένη καρδιά emoji.

Σύμφωνα με το Reuters, σε τέσσερις πειραματικές έρευνες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 86 χοίροι, παρουσιάστηκαν αλλοιωμένα και κατώτερα των προσδοκιών αποτελέσματα εξαιτίας ανθρώπινων λαθών. Τα λάθη είχαν ως αποτέλεσμα τα πειράματα να μην αποδώσουν στον βαθμό που έπρεπε με αποτέλεσμα να χρειαστεί σε ορισμένες περιπτώσεις να επαναληφθούν, απαιτώντας τη χρήση ακόμη περισσότερων ζώων. Τρία άτομα που μίλησαν σε εκπροσώπους του Reuters απέδωσαν τα λάθη σε ερευνητές που εργάζονταν «υπό ασφυκτική πίεση». Συνολικά, οι εργαζόμενοι κατηγόρησαν τον ίδιο τον Elon Musk για τα λάθη και τα ατυχήματα, καθώς όπως είπαν θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν οι ερευνητές δεν πιέζονταν για ταχύτερη πρόοδο με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και προθεσμίες.

Σε μία ηλεκτρονική επιστολή που έστειλε ο Elon Musk στους υπαλλήλους της εταιρείας, είχε συμπεριλάβει ένα άρθρο για τη σημαντική πρόοδο που είχε σημειώσει μία ανταγωνιστική εταιρεία χάρη σε ένα εμφύτευμα που επέτρεψε σε έναν άνθρωπο με παράλυση να περπατήσει. Δέκα λεπτά αργότερα, ο Elon Musk απέστειλε ένα ακόμη email λέγοντας: «Γενικά, απλώς δεν προχωράμε αρκετά γρήγορα. Και αυτό με κάνει έξω φρενών!» Τρία άτομα είπαν επίσης στο Reuters ότι ο Elon Musk έχει πει σε πολλές περιπτώσεις στο προσωπικό να προσποιούνται ότι υπάρχει μία βόμβα δεμένη στο κεφάλι τους ώστε να λειτουργεί ως κίνητρο για να εργαστούν ταχύτερα. Σε μία άλλη περίπτωση είπε ότι θα προκαλούσε «market failure» αν η εταιρεία δεν σημείωνε ταχύτερη πρόοδο, κάτι που οι εργαζόμενοι ερμήνευσαν ως απειλή ότι θα έκλεινε την εταιρεία.

Συνολικά, η Neuralink έχει σκοτώσει περίπου 1.500 ζώα από το 2018, συμπεριλαμβανομένων χοίρων και πιθήκων και περισσότερων από 280 προβάτων σύμφωνα με το Reuters. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επίσης επισημαίνει στο άρθρο του ότι η αντίπαλη εταιρεία Synchron έχει σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο χρησιμοποιώντας πολύ λιγότερα ζώα –περίπου 80 πρόβατα. Όπως και η Neuralink, έτσι και η εταιρεία Synchron ιδρύθηκε το 2016, χωρίς ωστόσο να βάλει τόσο υψηλούς στόχους για τη συσκευή της. Παρόλα αυτά, χάρη στη πρόοδο που σημείωσε, κατάφερε με τη συσκευή της να βοηθήσει παράλυτους ανθρώπους να γράφουν μηνύματα και να πληκτρολογούν με τη σκέψη τους. Άλλωστε, η εταιρεία έλαβε έγκριση για τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους το 2021. Ο Elon Musk δήλωσε πρόσφατα ότι ελπίζει η Neuralink να λάβει έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές ώστε να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Τον Φεβρουάριο, σε μία ανάρτηση στο επίσημο blog της, η εταιρεία υπερασπίστηκε τις έρευνες που διεξαγάγει πειραματιζόμενη με ζώα, δηλώνοντας: «Πάντα θα προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τα πρότυπα της βιομηχανίας και δεν θα σταματήσουμε ποτέ να αναρωτιόμαστε: «Μπορούμε να τα πάμε καλύτερα για τα ζώα;». Μην ξεχνάτε ότι είναι προνόμιο να εργάζεστε με ζώα στις έρευνες. Είναι ευθύνη μας ως φροντιστές να διασφαλίσουμε ότι η εμπειρία τους είναι όσο το δυνατόν ειρηνικότερη και ειλικρινά, όσο πιο χαρούμενη γίνεται».


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα