Η Nvidia στο στόχαστρο της Κίνας για αντιμονοπωλιακή έρευνα

Η Nvidia βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας από τις κινεζικές αρχές σχετικά με πιθανές παραβιάσεις αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας, η Nvidia έχει προσελκύσει την προσοχή των κινεζικών ρυθμιστικών αρχών σχετικά με την εξαγορά της Mellanox, μια υπόθεση που έρχεται εν μέσω των εντεινόμενων εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ

και Κίνας. Όπως αναφέρει το PCMag, η εταιρεία έχει ήδη λάβει υπό όρους έγκριση για την εξαγορά, με την προϋπόθεση να ακολουθήσει αυστηρές αντιμονοπωλιακές κατευθυντήριες γραμμές.

Η εξαγορά της ισραηλινο-αμερικανικής εταιρείας δικτύωσης Mellanox, αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ολοκληρώθηκε το 2020. Η Mellanox αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των διακομιστών τεχνητής νοημοσύνης της Nvidia, επιτρέποντας τη διασύνδεση πολλαπλών GPU εντός ενός συστήματος DGX μέσω InfiniBand και Ethernet switches.

Η κινεζική κυβέρνηση έθεσε συγκεκριμένους όρους για την έγκριση, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης της Nvidia να μην χρησιμοποιήσει αυτή τη συνεργασία για διακρίσεις εις βάρος εγχώριων εταιρειών. Επιπλέον, η Nvidia οφείλει να ενημερώνει τους ανταγωνιστές της για επερχόμενα προϊόντα εντός 90 ημερών.

Η έρευνα έρχεται σε μια περίοδο όπου οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει νέες κυρώσεις σε 140 κινεζικές εταιρείες, απαγορεύοντάς τους την εισαγωγή μνήμης υψηλού εύρους ζώνης (HBM) και άλλων εργαλείων κατασκευής τσιπ. Ως απάντηση, η Κίνα φαίνεται να υιοθετεί στρατηγική αντιμετώπισης των αμερικανικών κυρώσεων, με αναφορές για μείωση τιμών 20% σε εγχώρια προϊόντα.

Σε δήλωσή της στο PCMag, η Nvidia τόνισε ότι "κερδίζει με την αξία της, όπως αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα των δοκιμών και την αξία για τους πελάτες", προσθέτοντας ότι "οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν όποια λύση είναι καλύτερη για αυτούς". Μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης, η μετοχή της Nvidia (NASDAQ: NVDA) σημείωσε πτώση 2% στις προσυνεδριακές συναλλαγές.

Οι ρυθμιστικές αρχές αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη σοβαρότητα τέτοιου είδους υποθέσεις, όπως αποδεικνύεται από την περίπτωση της Google, η οποία βρίσκεται υπό πίεση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και ενδέχεται να αναγκαστεί να πουλήσει το Google Chrome έναντι 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω καταγγελιών για μονοπωλιακές πρακτικές.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα