Η εταιρεία CATL παρουσίασε μπαταρία για EVs που φορτίζει ταχύτατα και προσφέρει εμβέλεια 400 χλμ. με μόνο 10 λεπτά φόρτισης

Ο γίγαντας της κατασκευής μπαταριών CATL (και σημαντικός προμηθευτής της Tesla) αποκάλυψε σε μία εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα τη νέα του μπαταρία υπερταχείας φόρτισης «Shenxing Superfast Charging Battery».

Σύμφωνα με την CATL, η νέα μπαταρία LFP υπερταχείας φόρτισης είναι ικανή να προσφέρει πρόσθετη εμβέλεια έως και 400 χλμ.

με μία φόρτιση 10 λεπτών. Η νέα μπαταρία LFP υπερταχείας φόρτισης της CATL κάνει χρήση μίας ιδιόκτητης τεχνολογίας, η οποία συμπεριλαμβάνει τεχνολογία δακτυλίου ταχέων ιόντων, μιας νέας σύνθεσης υπεραγώγιμου ηλεκτρολύτη και ενός εξαιρετικά λεπτού και ασφαλέστερου διαχωριστή.

Η νέα μπαταρία LFP θα επιτρέπει στα οχήματα να έχουν εμβέλεια έως και 700 χλμ. περίπου με την κατασκευάστρια εταιρεία να ισχυρίζεται επίσης ότι η νέα καινοτομία της είναι μια «μπαταρία για όλους» και η πρώτη στον κόσμο που υποστηρίζει φόρτιση 4C. Για όσους δεν γνωρίζουν, το «C» αναφέρεται στον πολλαπλασιαστή φόρτισης της μπαταρίας και ως εκ τούτου, μία μπαταρία 4C μπορεί να φορτίσει σε ένα τέταρτο της ώρας. Όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή, η Shenxing Superfast Charging Battery είναι ικανή να προσθέσει περίπου 400 χιλιόμετρα εμβέλειας σε ένα όχημα με μία 10λεπτη φόρτιση.

Όσον αφορά στις μπαταρίες ιόντων λιθίου, υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι, όπως οι μπαταρίες σιδήρου φωσφορικού λιθίου (LiFePO4 ή LFP) και άλλες (τριμερείς κ.λπ.). Αν και οι μπαταρίες LFP είναι από τις πιο ανθεκτικές και συχνά οικονομικότερες, έχουν συνήθως χαμηλότερη ενεργειακή πυκνότητα και μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα με την απόδοση τους σε περιβάλλοντα όπου επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες. Η CATL πάντως υποστηρίζει ότι η νέα της μπαταρία δίνει λύση σε αυτά τα προβλήματα καθώς προσφέρει «την τέλεια ισορροπία μεταξύ μεγάλης εμβέλειας και εύκολης αναπλήρωσης».

Η νέα μπαταρία μπορεί να φορτίσει γρήγορα σε ένα ευρύ φάσμα θερμοκρασιών. Σύμφωνα με την CATL μπορεί να φορτίσει σε ποσοστό από 0% στο 80% σε 30 λεπτά ακόμα και σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός, ακόμα και στους -10℃. Εκτός από ταχεία φόρτιση, η νέα μπαταρία LFP της CATL προσφέρει σε ένα όχημα εμβέλεια άνω των 700 χιλιομέτρων με μία φόρτιση. Η εταιρεία επέλεξε το όνομα Shenxing για τη νέα της μπαταρία (μια αρχαία κινεζική φράση που εξυμνεί την ταχύτητα) καθώς όπως ισχυρίζεται, ο στόχος είναι η μπαταρία να προσφέρει «πραγματική αξία» στους απλούς ανθρώπους και θέλει να την φέρει όσο το δυνατόν ταχύτερα στην αγορά. Η μαζική παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους και τα νέα ηλεκτρικά οχήματα που θα την ενσωματώσουν αναμένονται στην αγορά μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024.

Η CATL δεν είναι άγνωστη στις καινοτομίες των μπαταριών. Το 2019 κυκλοφόρησε την πρώτη τεχνολογία Cell to Pack (CTP). Στη συνέχεια, το 2021, η CATL λάνσαρε την μπαταρία ιόντων νατρίου πρώτης γενιάς, ακολουθούμενη από την μπαταρία Qilin πέρυσι.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα