Ηλεκτρονικά απόβλητα: 5 δισεκατομμύρια τηλέφωνα θα πεταχτούν στα σκουπίδια το 2022

Φέτος, 5,3 δισεκατομμύρια κινητά τηλέφωνα θα πεταχτούν στα σκουπίδια, σύμφωνα με το διεθνές φόρουμ για τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (WEEE).

Η εκτίμησή του WEEE, βασίζεται σε στοιχεία για το παγκόσμιο εμπόριο και αναδεικνύει το αυξανόμενο περιβαλλοντικό πρόβλημα των "ηλεκτρονικών αποβλήτων".

Πολλοί άνθρωποι κρατούν τα παλιά τους τηλέφωνα, αντί να τα ανακυκλώνουν, σύμφωνα με έρευνα. Τα πολύτιμα ορυκτά που δεν εξάγονται από τα απόβλητα ηλεκτρονικών συσκευών, όπως ο χαλκός στα καλώδια ή το κοβάλτιο στις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, πρέπει να εξορύσσονται για την

παραγωγή νέων. «Οι άνθρωποι τείνουν να μην συνειδητοποιούν ότι όλα αυτά τα φαινομενικά ασήμαντα αντικείμενα έχουν μεγάλη αξία και ότι όλα μαζί σε παγκόσμιο επίπεδο αντιπροσωπεύουν τεράστιους όγκους ηλεκτρονικών αποβλήτων», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του WEEE, Pascal Leroy.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 16 δισεκατομμύρια κινητά τηλέφωνα παγκοσμίως - και στην Ευρώπη, σχεδόν το ένα τρίτο πλέον δεν χρησιμοποιείται. Η WEEE αναφέρει ότι η έρευνά της δείχνει ότι το σύνολο των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων -από πλυντήρια ρούχων και τοστιέρες έως υπολογιστές tablet και συσκευές GPS- θα αυξηθεί σε 74 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2030.

Νωρίτερα φέτος, το Royal Society of Chemistry ξεκίνησε εκστρατεία για την προώθηση της εξόρυξης ηλεκτρονικών αποβλήτων για την παραγωγή νέων προϊόντων, τονίζοντας ότι οι παγκόσμιες συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία, απειλούν τις αλυσίδες εφοδιασμού πολύτιμων μετάλλων.

Πολύτιμα στοιχεία που δεν εξάγονται από τα απόβλητα και πρέπει να εξορύσσονται - με μεγάλο περιβαλλοντικό κόστος

Η Magdalena Charytanowicz, της WEEE, δήλωσε: «Η WEEE είναι η μόνη που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. Οι συσκευές αυτές προσφέρουν πολλούς σημαντικούς πόρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή νέων ηλεκτρονικών συσκευών ή άλλου εξοπλισμού, όπως ανεμογεννήτριες, μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων ή ηλιακούς συλλέκτες - όλα κρίσιμα για την πράσινη, ψηφιακή μετάβαση σε κοινωνίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα».

Μόλις το 17% των ηλεκτρονικών αποβλήτων παγκοσμίως ανακυκλώνεται με τον κατάλληλο τρόπο - αλλά η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών των Ηνωμένων Εθνών έχει θέσει ως στόχο την αύξηση του ποσοστού αυτού στο 30% μέχρι το επόμενο έτος. Τονίζει ότι πρόκειται για ένα από τα «ταχύτερα αναπτυσσόμενα και πιο σύνθετα προβλήματα που έχουν σχέση με τα απόβλητα, που επηρεάζουν τόσο την ανθρώπινη υγεία όσο και το περιβάλλον, καθώς μπορεί να περιέχουν επιβλαβείς ουσίες».

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, περισσότερα από 20 εκατομμύρια αχρησιμοποίητα αλλά λειτουργικά ηλεκτρικά είδη, αξίας ενδεχομένως 5,63 δισ. λιρών, βρίσκονται σήμερα αποθηκευμένα εντός των σπιτιών, σύμφωνα με έρευνες του οργανισμού Material Focus. Υπολόγισε επίσης ότι το μέσο βρετανικό νοικοκυριό θα μπορούσε να προχωρήσει στην πώληση τέτοιων αντικειμένων που δεν χρησιμοποιεί και να εισπράξει περίπου 200 λίρες.

Η διαδικτυακή εκστρατεία της οργάνωσης παρέχει συμβουλές, μεταξύ άλλων για το πού θα βρείτε κέντρα ανακύκλωσης. Ο κ. Leroy δήλωσε ότι μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερα. «Η παροχή κουτιών συλλογής σε σούπερ μάρκετ, η παραλαβή μικρών χαλασμένων συσκευών κατά την παράδοση νέων και η προσφορά ταχυδρομικών θυρίδων για την επιστροφή μικρών ηλεκτρονικών αποβλήτων είναι μόνο μερικές από τις πρωτοβουλίες που έχουν υιοθετηθεί για να ενθαρρύνουν την επιστροφή αυτών των αντικειμένων», ανέφερε. 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα