Καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της εξαγοράς της ARM από την Nvidia ύψους 40 δισ. δολαρίων

Η Αρχή Ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου θέλει να ξεκινήσει έρευνα δεύτερης φάσης προκειμένου να δώσει την έγκρισή για την ολοκλήρωση εξαγοράς ύψους 40 δισ. δολαρίων.

Είχαν προηγηθεί αντίστοιχα εμπόδια από τη βρετανική κυβέρνηση τον περασμένο Απρίλιο. Ο CEO της Nvidia προειδοποίησε πως η ολοκλήρωση της εξαγοράς της Arm θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από ότι αρχικά πίστευε η εταιρεία

(ίσως συνολικά ξεπεράσει τους 18 μήνες) αλλά αυτό δεν θα αποτελέσει πρόβλημα. Βέβαια, αν και αυτή η δήλωση δεν ακούγεται «μεγάλη υπόθεση», η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου (CMA) συνέστησε την έρευνα δεύτερης φάσης (Phase 2) επειδή ανησυχεί ότι η Nvidia θα κινητοποιηθεί για να «περιορίσει την καινοτομία».

Ο διευθύνων σύμβουλος της CMA, Andrea Coscelli, δήλωσε σε δελτίο τύπου:

Ανησυχούμε ότι ο έλεγχος της Arm από την Nvidia θα μπορούσε να δημιουργήσει πραγματικά προβλήματα για τους αντίπαλους της Nvidia, περιορίζοντας την πρόσβασή τους σε βασικές τεχνολογίες και τελικά καταπνίγοντας την καινοτομία σε μια σειρά σημαντικών και αναπτυσσόμενων αγορών. Αυτό θα μπορούσε να καταλήξει με τους καταναλωτές να χάνουν νέα προϊόντα ή να ανεβαίνουν οι τιμές. Η CMA πιστεύει ότι κατά την συγχώνευση θα πρέπει να δημιουργηθούν κίνητρα για να αλλάξει το επιχειρηματικό μοντέλο της Arm που ενδέχεται να ευνοεί την Nvidia.

Ενώ η πλήρης έκθεση της CMA δεν είναι ακόμη διαθέσιμη, προσφέρει μια συνοπτική περίληψη που εξηγεί μερικούς από τους λόγους ανησυχίας:

1.7 - Η CMA διαπίστωσε σημαντικές ανησυχίες ανταγωνισμού ως αποτέλεσμα της επίδρασης αυτού του αποκλεισμού στην προμήθεια CPU, διασύνδεσης προϊόντων, GPU και SoC σε διάφορες παγκόσμιες αγορές, σε datacenters, στο Internet of Things, στην αυτοκινητοβιομηχανία και στις gaming κονσόλες.1.8 - Η CMA διαπίστωσε ότι οι στρατηγικές αποκλεισμού που προσδιορίστηκαν θα αλληλοενισχύονταν και θα οδηγούσαν ατομικά και αθροιστικά, σε μια ρεαλιστική προοπτική ουσιαστικής μείωσης του ανταγωνισμού (SLC), και κατά συνέπεια σε αποπνικτική καινοτομία και πιο ακριβά ή χαμηλότερης ποιότητας προϊόντα.

Ενώ η CMA σημειώνει ότι η Nvidia προσφέρθηκε να «εξασφαλίσει ένα ανοικτό καθεστώς αδειοδότησης, βασισμένο στην ίση πρόσβαση και διαλειτουργικότητα», η ρυθμιστική αρχή θεωρεί πως αυτό δεν είναι αρκετό. Ακόμη κι αν η Nvidia συμφωνούσε να ξεπουλήσει κάποια πνευματική ιδιοκτησία της Arm, αυτό δεν θα ήταν αρκετό χωρίς μια βαθύτερη έρευνα, δεδομένου του πόσο πολύπλοκες μπορεί να είναι οι ρυθμίσεις αδειοδότησης.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι ανησυχεί επίσης για τις επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια και διέταξε την CMA να τις ερευνήσει, αλλά η συνοπτική περίληψη δεν αναφέρει κάποιο συμπέρασμα για αυτές. Αν είχε υπάρξει, ίσως να είχαν ωθήσει την CMA να περάσει σε έρευνα δεύτερης φάσης, αλλά όπως φαίνεται αυτή μπορεί να ξεκινήσει ανεξάρτητα από τα συμπεράσματα. Η έρευνα παραπέμπεται τώρα στον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου για να αποφασίσει εάν η συγχώνευση πρέπει να παραπεμφθεί για διεξοδική έρευνα Φάσης 2 για λόγους ανταγωνισμού και εθνικής ασφάλειας, ή εάν πρέπει να περάσει πίσω στην CMA για να διερευνήσει αποκλειστικά τι συμβαίνει από άποψη ανταγωνισμού.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι η μόνη ρυθμιστική αρχή που ενδιαφέρεται για αυτήν την συμφωνία και η Nvidia έχει προς το παρόν προθεσμία έως το 2022 για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση της εξαγοράς στις ρυθμιστικές αρχές.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα