Με λεία $3,38 εκατομμυρίων «την έκαναν» οι scammers του κρυπτονομίσματος Squid Game

Το κρυπτονόμισμα που είχε την ονομασία SQUID (από τη δημοφιλή σειρά Squid Game), το οποίο έσπευσαν να αγοράσουν τόσο λάτρεις της δυστοπικής σειράς του Netflix όσο και ερασιτέχνες κερδοσκόποι -με αποτέλεσμα να καταγράψει αύξηση 83.000% μέσα σε λίγες ημέρες- αποδείχτηκε μία καλοστημένη απάτη.

Η απάτη ήταν προφανής, επειδή οι επενδυτές μπορούσαν να αγοράσουν το κρυπτονόμισμα αλλά δεν μπορούσαν να το πουλήσουν, αλλά οι περισσότεροι -μεταξύ των οποίων και ειδησεογραφικές ιστοσελίδες ή τηλεοπτικά κανάλια που αντί να προειδοποιήσουν

τον κόσμο, ενίσχυαν το «hype» για το κρυπτονόμισμα- δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν την απάτη. Τελικά, το κρυπτονόμισμα έφτασε σε αξία τα $2.861 προτού οι εμπνευστές του «τραβήξουν το χαλί» για να καταρρεύσει στα… $0 σύμφωνα με την ιστοσελίδα CoinMarketCap. Αυτού του τύπου οι κλοπές ή απάτες, ονομάζονται από τους επενδυτές κρυπτονομισμάτων «rug pull» (τράβηγμα χαλιού) και συμβαίνουν όταν οι δημιουργοί του κρυπτονομίσματος εξαργυρώνουν τα νομίσματα τους σε πραγματικά χρήματα, ουσιαστικά εξαντλώντας τη δεξαμενή ρευστότητας από το ανταλλακτήριο.

Το κρυπτονόμισμα SQUID έκανε την εμφάνιση του την περασμένη εβδομάδα με σηκωμένες αρκετές «κόκκινες σημαίες», δηλαδή αρκετές ενδείξεις ότι επρόκειτο για απάτη, μεταξύ των οποίων ήταν μία καινούρια ιστοσελίδα με πολλά ορθογραφικά και συντακτικά λάθη, το ότι δεν επιτρέπονταν τα σχόλια στο κανάλι του SQUID στο Telegram όπως και ότι δεν επιτρέπονταν οι απαντήσεις σε αναρτήσεις στον λογαριασμό Twitter εκείνων που είχαν δημιουργήσει το κρυπτονόμισμα. Όμως η πειστικότερη ένδειξη ήταν ότι όσοι αγόραζαν το κρυπτονόμισμα αδυνατούσαν να το πουλήσουν.

Όλες ωστόσο οι παραπάνω ενδείξεις, δεν φαίνεται να σταμάτησαν πολύ δημοφιλείς ιστοσελίδες και τηλεοπτικά κανάλια να «διαφημίζουν» το κρυπτονόμισμα και να ενισχύουν το hype γύρω από αυτό με επικεφαλίδες και τίτλους ότι το νέο κρυπτονόμισμα Squid Game έχει αυξήσει την αξία του κατά 83.000% μέσα σε λίγες ημέρες. Και αυτό είναι μόλις ένα παράδειγμα που οι απατεώνες-scammers εκμεταλλεύονται την ποπ κουλτούρα για να τραβήξουν την προσοχή των media προς όφελος τους. Το ίδιο συνέβη -δηλαδή έχουμε να κάνουμε με μία ακόμη περίπτωση rug-pull- και με το Mando, στις αρχές της χρονιάς, ένα κρυπτονόμισμα που χρησιμοποιούσε εικόνες από την τηλεοπτική σειρά Mandalorian που παίζεται στο Disney+ χωρίς βεβαίως την άδεια της Disney.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα