Μία εικόνα του die του «Phoenix 2» υποδεικνύει ότι πρόκειται για τον πρώτο «hybrid» επεξεργαστή της AMD

Αν και η AMD επί του παρόντος τηρεί σιγήν ιχθύος- όσον αφορά στα μελλοντικά σχέδια των επεξεργαστών της- μία φωτογραφία από το μονολιθικό die της νέας APU (Accelerated Processing Unit) με το κωδικό όνομα «Phoenix 2» φαίνεται να δείχνει πως δεν θα αργήσει να αποκαλύψει τους πρώτους της υβριδικούς επεξεργαστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο die που θα κατασκευάζεται στα  4nm θα αποτελέσει τη βάση για τη

lower-end σειρά επεξεργαστών Ryzen 7040 της εταιρείας για φορητούς υπολογιστές. Οι πρώτες πληροφορίες για την APU με το κωδικό όνομα «Phoenix 2» διέρρευσαν τον περασμένο Ιούλιο. Τότε, έγινε γνωστό ότι διαθέτει μικρότερο σε διαστάσεις die από εκείνο της σειράς «Phoenix» και ότι περιλαμβάνει 6 πυρήνες και μία μικρότερη iGPU με 4 υπολογιστικές μονάδες RDNA3 (το die «Phoenix» έχει 8 πυρήνες όσον αφορά την CPU και 12 υπολογιστικές μονάδες όσον αφορά την iGPU). Η απουσία των 2 πυρήνων από την μονάδα επεξεργασίας γενικής χρήσης και των 8 υπολογιστικών μονάδων όσον αφορά στα γραφικά οδήγησε ορισμένους στο συμπέρασμα ότι αυτός ήταν ο βασικός λόγος που το μέγεθος του die μειώθηκε δραστικά από τα 178 mm² στα 137 mm². Από ότι φαίνεται ωστόσο, η Phoenix 2 APU «κρύβει» πολλά περισσότερα. 

Μια φωτογραφία του die της Phoenix 2 APU έκανε πρόσφατα την εμφάνιση της στην Κινέζικη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης QQ και αποκαλύπτει δύο διαφορετικούς τύπους πυρήνων για την κεντρική μονάδα επεξεργασίας. Υπάρχουν συνολικά 6 πυρήνες, αλλά 2 από αυτούς φαίνονται αρκετά μεγαλύτεροι από τους άλλους 4. Από ότι φαίνεται λοιπόν, οι μεγαλύτεροι πυρήνες είναι αρχιτεκτονικής «Zen 4» ενώ οι μικρότεροι είναι τύπου «Zen 4c».

Οι πυρήνες Zen 4c διατηρούν τους ίδιους μηχανισμούς με τους Zen 4, ωστόσο η εταιρεία έχει προχωρήσει σε αναδιάταξη ορισμένων στοιχείων στο εσωτερικό ώστε το die του επεξεργαστή να καταλαμβάνει μικρότερο εμβαδόν. Το αντιστάθμισμα είναι οι πυρήνες Zen 4c να λειτουργούν σε χαμηλότερες τάσεις και ταχύτητες ρολογιού από τους κανονικούς πυρήνες Zen 4. Στις ίδιες ταχύτητες ρολογιού, και οι δύο τύποι πυρήνα παρουσιάσουν πανομοιότυπο IPC. Οι δύο τύποι πυρήνα επίσης έχουν πανομοιότυπο ISA οπότε τυχόν νήματα λογισμικού που μετακινούνται μεταξύ των πυρήνων δεν θα βρεθούν αντιμέτωπα με σφάλματα runtime. Σε αντίθεση με την Intel που παρουσίασε το χαρακτηριστικό  Intel Thread Director με τους υβριδικούς επεξεργαστές της, η AMD δεν χρειάζεται να καταφύγει σε μία hardware-based λύση καθώς μπορεί να αξιοποιήσει μια λιγότερο εξελιγμένη τεχνική που βασίζεται στο λογισμικό για να διασφαλιστεί ότι ο κατάλληλος τύπος πυρήνα αναλαμβάνει τον σωστό φόρτο εργασίας ώστε να αποτραπεί η ανεπιθύμητη μετανάστευση μεταξύ των δύο τύπων πυρήνων που θα είχε ως αποτέλεσμα την υστέρηση και την μείωση της απόδοσης. Επίσης, σε αντίθεση με τον Intel Thread Director, η λύση της AMD μπορεί να ενημερώνεται διαρκώς.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα