Ο CEO του TikTok λέει ότι ακόμα και η πώληση του app, δεν πρόκειται να κάμψει τις ανησυχίες των ΗΠΑ

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του μέσου κοινωνικής δικτύωσης TikTok, Shou Zi Chew, δήλωσε πρόσφατα ότι ακόμα και αν η μητρική εταιρεία, ByteDance πουλούσε το app, από μόνη της αυτή η κίνηση δεν θα ήταν αρκετή για να κατευνάσει τις ανησυχίες περί εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Shou Zi Chew προχώρησε σε αυτόν τον ισχυρισμό μετά από αναφορές (οι οποίες επιβεβαιώθηκαν από το ίδιο το TikTok) ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε

από το TikTok να αποσπαστεί από τη ByteDance (ουσιαστικά θα πρέπει η ByteDance να πουλήσει το μερίδιο που κατέχει στην εταιρεία) καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα βρισκόταν αντιμέτωπο με την απαγόρευση της χρήσης του στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Ο διαχωρισμός (από τη ByteDance) δεν πρόκειται να δώσει λύση στο πρόβλημα: η αλλαγή στην ιδιοκτησία δεν πρόκειται να σταματήσει ενδεχόμενους νέους περιορισμούς στις ροές δεδομένων ή στην πρόσβαση» δήλωσε εκπρόσωπος του TikTok μετά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του TikTok υποστηρίζει ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και άλλες χώρες θα εξακολουθούσαν να έχουν προβλήματα με τον τρόπο που η εφαρμογή χειρίζεται τα δεδομένα των χρηστών της ακόμα και αν είχε διαφορετικό ιδιοκτήτη. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και σε άλλες χώρες, έχουν εκφράσει φόβους ότι η Κίνα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε δεδομένα που συνδέονται με κατοίκους τους. Ο κ. Shou Zi Chew δήλωσε πρόσφατα στην εφημερίδα Wall Street Journal ότι δεν πρόκειται η εταιρεία του να προσφέρει μεγαλύτερη προστασία στα δεδομένα των χρηστών πέρα από τις δυνατότητες που παρέχει τώρα ή πέρα από τα έργα στα οποία εργάζεται επί του παρόντος για να τις βελτιώσει, ακόμα και αν η ByteDance με έδρα το Πεκίνο πουλήσει την εταιρεία. Η TikTok υποσχέθηκε να προστατεύει τα δεδομένα των Αμερικανών χρηστών από τα… «αδιάκριτα μάτια» των Κινέζων, δρομολογώντας τα δεδομένα μέσω εγχώρια εγκατεστημένων διακομιστών της Oracle και εφαρμόζοντας πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας, όπως η επίβλεψη των αλγορίθμων της εφαρμογής από τρίτους.

Το TikTok έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια στο σχέδιο «Project Texas» όπως το ονομάζει. Η εταιρεία εργάζεται πάνω στο συγκεκριμένο πρότζεκτ τα τελευταία δύο χρόνια σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των Αμερικανών για την εθνική ασφάλεια μετά την απόπειρα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, να αναγκάσει την ByteDance να πουλήσει το TikTok. Η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα ένα παρόμοιο έργο για τα δεδομένα των Ευρωπαίων χρηστών του.

Ορισμένοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η ByteDance μπορεί να αναγκαστεί να μοιραστεί δεδομένα με την Κινεζική κυβέρνηση ή ότι η Κίνα μπορεί να απαιτήσει αλλαγές στο περιεχόμενο που δείχνουν οι αλγόριθμοι του TikTok στους Αμερικανούς χρήστες του. Η TikTok ισχυρίζεται ότι αν Κινέζοι αξιωματούχοι ζητούσαν τη βοήθεια της για να κατασκοπεύσουν άτομα, δεν θα τους παρείχε τα δεδομένα που χρειάζονταν και επανέλαβε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει τέτοιο αίτημα. Εν τω μεταξύ, ένας πρώην υπάλληλος της ομάδας εμπιστοσύνης και ασφάλειας του TikTok ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν σημαντικά ελαττώματα στο Project Texas και πως θεωρητικά, η πρόσβαση στα δεδομένα των Αμερικανών χρηστών θα εξακολουθούσε να είναι δυνατή από την Κίνα, εφόσον το TikTok συνδέεται με την Κινεζική ειδησεογραφική εφαρμογή Toutiao της ByteDance (το συγκεκριμένο άτομο πάντως, αποχώρησε από το TikTok αρκετούς μήνες πριν οριστικοποιηθεί το Project Texas οπότε και ενδέχεται να μην γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες για τη λειτουργία του).

«Η ιδέα πίσω από το Project Texas είναι ότι δεν θα έχει σημασία τι ορίζει η Κινέζικη νομοθεσία ή οποιαδήποτε νομοθεσία, επειδή παίρνουμε τα δεδομένα των Αμερικανών χρηστών και τα καθιστούμε απρόσιτα» δήλωσε ο Shou Zi Chew στην εφημερίδα Wall Street Journal και συμπλήρωσε: «Μιλάτε για πραγματικές ανησυχίες. Νομίζω ότι αυτές είναι οι πραγματικές λύσεις». Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας δεν έχει ξεκαθαρίσει αν η ByteDance θα ήταν ανοικτή στην ιδέα να πουλήσει το μερίδιό της στο TikTok. Επίσης, έχει απορρίψει το ενδεχόμενο να εισαχθεί το TikTok στο χρηματιστήριο ως δημόσια εισηγμένη εταιρεία σύντομα, ωστόσο δήλωσε ότι αυτό είναι κάτι που βρίσκεται ακόμα υπό εξέταση τόσο από το TikTok όσο και από την ByteDance. Την επόμενη εβδομάδα, ο Shou Zi Chew πρόκειται να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής. Εκεί, πρόκειται να συζητήσει τους δεσμούς του TikTok με την Κίνα καθώς και ζητήματα όπως το απόρρητο και ο αντίκτυπος της εφαρμογής στα παιδιά. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και δεκάδες κυβερνητικοί και πολιτειακή οργανισμοί έχουν απαγορεύσει στους υπαλλήλους τους να έχουν εγκατεστημένη ή να χρησιμοποιούν το TikTok στις ομοσπονδιακές ή κρατικές συσκευές τους. Ο Καναδάς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν θεσπίσει επίσης παρόμοιες απαγορεύσεις τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ένα παρόμοιο μέτρο πρόσφατα.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα