Παύει η χρήση ελληνικών γραμμάτων για την ονομασία τυφώνων
"Αποπροσανατολίζουν και προκαλούν σύγχυση", σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό
Tα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ξανά ως ονόματα τροπικών κυκλώνων που σχηματίζονται στον Ατλαντικό, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ), μέσω ανάρτησης στο Twitter.
Ο ΠΜΟ προχώρησε παράλληλα στην απόσυρση των ονομάτων που χρησιμοποιήθηκαν για τρεις ιδιαιτέρως καταστροφικούς τυφώνες του 2020:
Οι αλφαβητικοί κατάλογοι από όπου αντλούνται τα ονόματα για τους τροπικούς κυκλώνες που σχηματίζονται στον Ατλαντικό επαναλαμβάνονται κάθε έξι χρόνια. Κάθε κατάλογος αποτελείται από 21 ονόματα, ενώ όσα ονόματα αποσύρονται, αντικαθίστανται από άλλα ονόματα που αρχίζουν με το ίδιο γράμμα. Κατά το παρελθόν, το ελληνικό αλφάβητο χρησιμοποιούταν σε περιπτώσεις όπου στη διάρκεια μίας περιόδου σχηματισμού τυφώνων καταγράφονταν περισσότερα τέτοια φαινόμενα από όσα ονόματα υπήρχαν στον κατάλογο. Κάτι τέτοιο έχει συμβεί μόλις δύο φορές, το 2005 και το 2020. Η περυσινή χρονιά αποδείχτηκε η πλέον ενεργή στην καταγεγραμμένη ιστορία. Το 2006, η επιτροπή "συμφώνησε πως δεν ήταν πρακτικό" να αποσυρθούν τα ελληνικά ονόματα, καθώς χρησιμοποιούνται σπάνια. Αν η επιτροπή είχε εμείνει σε εκείνη την απόφαση, τότε φέτος το Ήτα και Γιώτα θα είχαν παραμείνει στους επαναχρησιμοποιούμενους καταλόγους, όμως τα ονόματα "Ήτα 2020" και "Γιώτα 2020" προστέθηκαν στον κατάλογο των αποσυρμένων ονομάτων.
Οι τυφώνες Ήτα και Γιώτα υποχρέωσαν τον ΠΜΟ να αναθεωρήσει την παλαιότερη απόφασή του. Αθροιστικά, οι δύο αυτοί τυφώνες στοίχισαν τη ζωή σε 272 ανθρώπους και προκάλεσαν ζημιές ύψους 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάφορες χώρες της Κεντρικής Αμερικής. "Δεν υπήρχε επίσημο σχέδιο απόσυρσης των ελληνικών ονομάτων, όμως η χρήση των συγκεκριμένων ονομάτων στο μέλλον κρίθηκε απρεπής", αναφέρεται στην ανακοίνωση. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που αποσύρθηκαν ελληνικά γράμματα.
Ο ΠΜΟ παρέθεσε επιπλέον λόγους που οδήγησαν στην απόφαση της πλήρους εγκατάλειψης του ελληνικού αλφαβήτου. Η χρήση γραμμάτων του ελληνικού αλφαβήτου μεταφράστηκε σε πηχυαίους τίτλους το 2020, ακριβώς επειδή ήταν μια τόσο σπάνια περίπτωση, όμως παράλληλα αποπροσανατόλισε την προσοχή της κοινής γνώμης από τον πραγματικό αντίκτυπο εκείνων των τυφώνων, ανέφερε ο ΠΜΟ. Εκτός αυτού, η χρήση των γραμμάτων αυτών μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, όταν μεταφράζονται σε άλλες γλώσσες. Περιστατικά ασυνεννοησίας καταγράφηκαν επίσης εξαιτίας της χρήσης ομόηχων γραμμάτων, όπως το Ζήτα, το Ήτα και το Θήτα.
Έτσι, αποφασίστηκε η αντικατάσταση του ελληνικού αλφαβήτου από ένα συμπληρωματικό κατάλογο ονομάτων. Όπως συμβαίνει και με τους βασικούς καταλόγους, αυτός ο συμπληρωματικός κατάλογος θα βασίζεται στο σύγχρονο αγγλικό αλφάβητο, εξαιρώντας τα γράμματα Q, U, X, Y και Z. Στη σχετική ανακοίνωση, ο ΠΜΟ επισημαίνει πως τα ονόματα που αρχίζουν με τα συγκεκριμένα γράμματα "δεν είναι αρκετά κοινά ώστε να γίνονται εύκολα αντιληπτά στις τοπικές γλώσσες [των χωρών που πλήττονται από τυφώνες] και έτσι δεν θα ενσωματωθούν στους επαναχρησιμοποιούμενους καταλόγους".
Το όνομα Ντέξτερ (Dexter) θα αντικαταστήσει το Ντόριαν (Dorian). Ο Ντόριαν έπληξε τις Μπαχάμες, με τη μορφή ενός καταστροφικού τυφώνα Κατηγορίας 5, με αποτέλεσμα να προκαλέσει ζημιές στο 75% των κτιρίων στις βορειοανατολικές Μπαχάμες. Το όνομα Λία (Leah) θα αντικαταστήσει το Λόρα (Laura). Ο τυφώνας Λόρα προκάλεσε το θάνατο 47 ατόμων και άφησε πίσω του ζημιές άνω των 19 δισεκατομμυρίων, στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ισπανιόλα.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Τεχνολογία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Insomnia
- Τελευταία Νέα Insomnia
- Παύει η χρήση ελληνικών γραμμάτων για την ονομασία τυφώνων
- Το Facebook προσθέτει υποστήριξη για hardware κλειδιά ασφαλείας σε Android &iOS
- To "Λογισμικό Πλήρους Αυτοκίνησης" δεν σημαίνει πως τα Tesla είναι αυτόνομα, διευκρινίζει η εταιρία
- Honor CEO: Τα νέα Magic smartphones θα είναι καλύτερα από τις σειρές Mate και P της Huawei
- Φόβο επιχειρούν να σπείρουν συνομωσιολόγοι και ρατσιστές, στοχοποιώντας κεραίες κινητής τηλεφωνίας
- Η Sony δίνει δωρεάν το Horizon Zero Dawn κι άλλα 9 παιχνίδια
- Με την εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα ασχολείται πλέον ένας στους πέντε υπαλλήλους του Facebook
- Τα Παιδιά της Πίστας Podcast | 42 – Ένας καφές με τον Αντώνη Σκουλικάρη έχει πάντα ενδιαφέρον
- Υπηρεσία επί πληρωμή για μεγάλες εταιρίες ανακοίνωσε το Ίδρυμα Wikimedia
- Πάνω από 60 τίτλοι της EA Games έρχονται στο Xbox Game Pass για PC
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Τεχνολογία
- [Δωρεάν περιοδικό]: Κινητά Νέα (τεύχος 263 - Μάρτιος 2021)
- Just Cause Mobile: Νέο cinematic trailer για το δωρεάν action shooter
- POCO X3 Pro: Διέρρευσαν όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου value-for-money smartphone
- Ο Terry Bogard πρωταγωνιστεί στο νέο trailer του The King of Fighters XV
- Μεγάλος διαγωνισμός Caprice με δώρο κονσόλες PS5
- Βάλε ένα τεράστιο ρολόι στην επιφάνεια εργασίας
- Αποκτήστε ένα Alienware gaming laptop με τους επανασχεδιασμένους διακόπτες της Cherry MX
- Έρχεται και στο Nintendo Switch το Maneater
- Maneater: Τα σαγόνια του καρχαρία στο Switch
- Νέο gameplay trailer του Heavenly Bodies αποκαλύπτει δύο από τα σενάρια του παιχνιδιού