"Πρέπει να κάνουμε την Apple να πονέσει" φέρεται να είπε ο Zάκερμπεργκ στο προσωπικό του Facebook

Το σχόλιο ήρθε ως αντίδραση στις επικρίσεις της Apple για τις πρακτικές συγκέντρωσης δεδομένων που έχει υιοθετήσει το Facebook

Στην επιφάνεια ήρθε και πάλι η φημολογούμενη προσωπική διάσταση της δημόσιας αντιπαράθεσης μεταξύ του διευθύνοντα συμβούλου του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ και του ομολόγου του της Apple, Τιμ

Κουκ καθώς, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, o Zάκερμπεργκ είχε προβεί σε οργίλα σχόλια ήδη από το 2018.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, καθώς σοβούσε ήδη η αντιπαράθεση, με κεντρικό άξονα τις πρακτικές συλλογής δεδομένων που είχε υιοθετήσει το Facebook, ο Τιμ Κουκ παραχώρησε συνέντευξη η οποία μεταδόθηκε από μεγάλο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο. Στη διάρκεια εκείνης της συνέντευξης, ο Κουκ ισχυρίστηκε ότι η Apple δεν θα περιερχόταν ποτέ στην ίδια θέση με την εταιρία πίσω από το πασίγνωστο κοινωνικό δίκτυο.

Άτομα που είναι σε θέση να γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις ανέφεραν πως τα σχόλια του Ζάκερμπεγκ, τα οποία έγιναν κατ΄ιδίαν, ήταν αισθητά αιχμηρότερα από τη δημόσια τοποθέτησή του, σύμφωνα με την οποία η στάση του Κουκ ήταν "εξόχως επιπόλαιη και αναντίστοιχη με την αλήθεια". Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πηγές, ο επικεφαλής του Facebook είπε στους συνεργάτες του πως "πρέπει να κάνουμε την Apple να πονέσει", αντιδρώντας στην άδικη, όπως τη θεωρούσε ο ίδιος, αντιμετώπιση της εταιρίας του από τον τεχνολογικό κολοσσό.

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο αντρών απέκτησαν δημόσια διάσταση το 2014, όταν ο Κουκ επέκρινε το επιχειρηματικό μοντέλο του Facebook.

Στο διάστημα που μεσολάβησε, ο Κουκ εξέφρασε κατά καιρούς την ενόχλησή του απέναντι σε επιχειρηματικά μοντέλα τα οποία απέδιδαν απόλυτη προτεραιότητα στην ενασχόληση των χρηστών με την εκάστοτε πλατφόρμα, συλλέγοντας δεδομένα από τους χρήστες, προκειμένου να τους προβάλλουν στοχευμένες διαφημίσεις. Παρότι ο Κουκ δεν είχε κατονομάσει αρχικά το Facebook, τα σχόλιά του συνιστούσαν μια ελάχιστα συγκαλυμμένη νύξη σε βάρος της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσηθς, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ.

Εντωμεταξύ, η αναβάθμιση του iOS θα διευκολύνει τους χρήστες να αρνούνται την καταγραφή των δεδομένων τους, προκειμένου να διευκολύνεται η προβολή διαφημίσεων προσαρμοσμένων στις διαδικτυακές τους συνήθειες, όπως επισήμανε σε πρόσφατο ρεπορτάζ της η Deutsche Welle.  

To Facebook επιχειρεί να προλάβει τις εξελίξεις, ζητώντας από τους χρήστες την άδεια να καταγράφει τα δεδομένα τους, ώστε να μπορεί να τους προβάλει στοχευμένες διαφημίσεις. Ρεπορτάζ του Insider αναφέρει πως το αίτημα θα έχει τη μορφή αναδυόμενου παραθύρου, με το κείμενο να ενημερώνει τους χρήστες πως η αποδοχή της καταγραφής θα μεταφράζεδται σε "διαφημίσεις περισσότερο εξατομικευμένες" ενώ παράλληλα θα "στηρίζει επιχειρήσεις που βασίζονται στις διαφημίσεις προκειμένου να προσεγγίσουν πελάτες".

Στον αντίποδα, το Facebook θεωρεί πως η Apple προκρίνει τις δικές της υπηρεσίες και διαμορφώνει τις πολιτικές της κατά τρόπο που ευνοούν την ίδια. Σύμφωνα με την εταιρία, ο ορισμός που δίνει η Apple στην "παρακολούθηση" (tracking) είναι πως τα δεδομένα πρέπει να διέρχονται από τις υποδομές ενός τρίτου προκειμένου να θεωρείται ως παρακολούθηση. Άποψη του Facebook είναι πως, εξ ορισμού, αυτό περιλαμβάνει κάθε εφαρμογή, ιστοσελίδα και επιχείρηση, εξαιρώντας μόνο την ίδια την Apple, ιδιοκτήτρια του λειτουργικού συστήματος.

Επιπλέον, το Facebook θεωρεί πως η Apple έχει παραχωρήσει ειδικά προνόμια στο δικό της σύστημα μέτρησης της απήχησης των διαφημίσεων και παραπλανά τους χρήστες σχετικά με τις δικές της πρακτικές συλλογής δεδομένων, καθώς δεν γνωστοποιεί στους όρους περί προστασίας της ιδιωτικότητας των εφαρμογών τους ότι συνδέουν δείκτες ταυτοποίησης με τα στοιχεία του εκάστοτε λογαριασμού, ενώ υποχρεώνουν τους ανταγωνιστές τους να επισημαίνουν αυτό ακριβώς το στοιχείο στις δικές τους εφαρμογές.

Η Apple δεν απάντησε άμεσα στο αίτημα που υπέβαλλε το Insider προκειμένου να έχει το δικό της σχόλιο.

Σε δήλωση που απέστειλε στο Insider, το Facebook επισημαίνει τα εξής: "Το συγκεκριμένο ζήτημα δεν αφορά δύο εταιρίες, αλλά το μέλλον του ελεύθερου διαδικτύου. Η Apple δημιουργεί δύο μέτρα και δύο σταθμά, ένα για την ίδια και ένα άλλο για τις μικρές επιχειρήσεις, τους δημιουργούς εφαρμογών και τους καταναλωτές, που ζημιώνονται. Η Apple ισχυρίζεται πως το ζητούμενο είναι η προστασία της ιδιωτικότητας, όμως στόχος της είναι το κέρδος και ερχόμαστε να ενώσουμε τη φωνή μας με όλους εκείνους που επισημαίνουν ότι με τη στάση της η Apple ευνοεί την ίδια ενώ πλήτει τον ανταγωνισμό"

Το ρεπορτάζ ενημερώθηκε με επιπλέον πληροφορίες που δόθηκαν από το Facebook.

 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα