Πρόστιμο ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ επέβαλαν οι γαλλικές αρχές προστασίας του ανταγωνισμού στη Google

Οι επιφυλάξεις των Ευρωπαίων για τον τρόπο που χειρίζεται ο τεχνολογικός κολοσσός την κυρίαρχη θέση του στην αγορά εξακολουθεί να στοιχίζει ακριβά στη Google.

Οι γαλλικές ρυθμιστικές αρχές για την προστασία του ανταγωνισμού ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι επέβαλαν πρόστιμο ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ στην Alphabet, μητρική εταιρία της Google, για παραβάσεις που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί πνευματικής

ιδιοκτησίας και τη στάση της εταιρίας έναντι των μέσων μαζικής ενημέρωσης, επισημαίνοντας παράλληλα τις ανησυχίες τους σχετικά με τις υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης που παρέχει ο τεχνολογικός κολοσσός.

Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, το chatbot Bard της Google, που βασίζεται σε μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης -και πλέον διατίθεται στην αγορά ως Gemini- είχε εκπαιδευτεί αξιοποιώντας περιεχόμενο από σειρά εκδοτικών οργανισμών και δημοσιογραφικών πρακτορείων, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση.

Η Google δεσμεύτηκε να μην αμφισβητήσει τα δεδομένα της υπόθεσης, στο πλαίσιο του συμβιβασμού που επιτεύχθηκε, ανέφεραν οι γαλλικές αρχές, προσθέτοντας ότι η εταιρία πρότεινε επίσης μια σειρά μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν ορισμένες αδυναμίες.

Από την πλευρά της, η Google δήλωσε ότι αποδεχόταν το αποτέλεσμα της διαδικασίας καθώς "είναι καιρός να προχωρήσουμε παρακάτω", σχολιάζοντας παράλληλα ότι "θέλουμε να εστιάσουμε στον ευρύτερο στόχο των βιώσιμων προσεγγίσεων ώστε να έρχονται οι άνθρωποι σε επαφή με περιεχόμενο ποιότητας και να έχουμε μια εποικοδομητική συνεργασία με τους Γάλλους εκδότες".

Πάντως, η εταιρία χαρακτήρισε το πρόστιμο που της επιβλήθηκε "δυσανάλογο", υποστηρίζοντας ότι οι ρυθμιστικές αρχές δεν αξιολόγησαν επαρκώς τις προσπάθειες που κατέβαλε η Google "σε ένα περιβάλλον όπου είναι πολύ δύσκολη η χάραξη πορείας καθώς δεν μπορούμε να προβλέψουμε προς τα πού θα φυσήξει ο άνεμος στη συνέχεια".

Το πρόστιμο σχετίζεται με τη διαμάχη που ξέσπασε στη Γαλλία γύρω από τα πνευματικά δικαιώματα του διαδικτυακού περιεχομένου, σε μια υπόθεση όπου ενεπλάκησαν ορισμένοι από τους μεγαλύτερους ειδησεογραφικούς οργανισμούς της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Agence France-Pressse (AFP).

Η διαμάχη είχε φανεί ότι όδευε προς εκτόνωση το 2022, όταν ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός τερμάτισε την έφεση που είχε ασκήσει έναντι του αρχικού προστίμου, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είχε επιβληθεί με την ολοκλήρωση διεξοδικής έρευνας την οποία είχε πραγματοποιήσει η Autorité de la Concurrence, όπως ονομάζεται η γαλλική αρχή προστασίας του ανταγωνισμού. 

Όμως, στη νέα απόφαση που εκδόθηκε την Τετάρτη, η γαλλική αρχή αναφέρει ότι η Google παραβίασε τους όρους τεσσάρων από τις επτά δεσμεύσεις που είχε αναλάβει το πλαίσιο της αρχικής συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσεων σε πλαίσιο καλής πίστης με τους εκδότες, καθώς και της διαφάνειας των πληροφοριών που θα παρείχε σχετικά με το χρησιμοποιούμενο περιεχόμενο.

Το πρόστιμο καταγράφεται σε μια περίοδο κατά την οποία πολλοί εκδότες, συγγραφείς αλλά και ειδησεογραφικοί οργανισμοί επιδιώκουν να περιορίσουν το λεγόμενο scraping, δηλαδή την αυτόματη συλλογή δεδομένων, από υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης που εστιάζουν στο διαδικτυακό τους περιεχόμενο, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση ούτε εύλογη αποζημίωση.

Το 2023 οι New York Times κατέθεσαν αγωγή σε βάρος της Microsoft, εκ των βασικών ανταγωνιστών της Google, καθώς και της OpenAI, δημιουργού του δημοφιλούς chatbot ChatGPT, κατηγορώντας τες ότι είχαν χρησιμοποιήσει εκατομμύρια άρθρα της εφημερίδας, χωρίς άδεια, προκειμένου να εκπαιδεύσουν διάφορα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης.

"Τόσο εμείς, όσο και άλλες εταιρίες, χρειαζόμαστε περισσότερη διαύγεια ως προς το ποιους αποζημιώνουμε και για ποιο λόγο", ανέφερε η Google


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα