Πτώτη του Bitcoin προκάλεσε η απαγόρευσή του στην Τουρκία

Για κινδύνους από τη χρήση των κρυπτονομισμάτων έκανε λόγο η κεντρική τράπεζα

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε στην απαγόρευση της χρήσης κρυπτονομισμάτων για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών, κάνοντας λόγο για πιθανή "ανεπανόρθωτη" ζημιά και σημαντικούς κινδύνους στις συναλλαγές, σε μια κίνηση η οποία οδήγησε στην πτώση της αποτίμησης του bitcoin.

Στο κείμενο της σχετικής νομοθεσίας, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την Παρασκευή, η κεντρική τράπεζα

αναφέρει πως τα κρυπτονομίσματα και γενικότερα τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που βασίζονται στην τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται, άμεσα ή έμμεσα, ως μέσο πληρωμών.

Κατά τους τελευταίους μήνες, η χρήση κρυπτονομισμάτων στην Τουρκία καταγράφει ανοδική πορεία, καθώς οι επενδυτές εκεί στρέφονται στο bitcoin, επιχειρώντας να θωρακίσουν τη θέση τους απέναντι στις υποτιμήσεις της τουρκικής λίρας καθώς και τη διόγκωση του πληθωρισμού, ο οποίος τον περασμένο μήνα ξεπέρασε το 16%.

H αποτίμηση του Bitcoin κατέγραφε πτώση της τάξης του 3%, στα 61.490 δολάρια, έναντι του δολαρίου στις 9:54 π.μ., στον απόηχο της απαγόρευσης χρήσης κρυπτονομισμάτων στην Τουρκία, κίνηση την οποία επέκρινε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε δήλωση την οποία έδωσε στη δημοσιότητα, η τουρκική κεντρική τράπεζα επισημαίνει πως τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία "δεν υπόκεινται σε κανέναν εποπτικό μηχανισμό, ούτε στον έλεγχο κάποιας κεντρικής ρυθμιστικής αρχής", συγκαταλέγοντας τα στοιχεία αυτά σε μια σειρά κινδύνων.

"Οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών δεν θα μπορούν να αναπτύσσουν επιχειρηματικά μοντέλα κατά τρόπο που να επιτρέπει τη χρήση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων άμεσα ή έμμεσα στην παροχή υπηρεσιών πληρωμών και την έκδοση ηλεκτρονικού χρήματος", ενώ δεν θα παρέχουν καμία υπηρεσία, γενικότερα, αναφέρει η ανακοίνωση.

"Η χρήση (ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων] σε πληρωμές ενδέχεται να προκαλέσει ανεπανόρθωτες απώλειες στα συναλλασσόμενα μέρη [...] και περιλαμβάνουν στοιχεία τα οποία ενδέχεται να υποσκάψουν την εμπιστοσύνη στις μεθόδους και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται ήδη στις πληρωμές", συνεχίζει η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας.

Την εβδομάδα που διανύουμε, η Royal Motors, επίσημος διανομέας των Rolls Royce και Lotus στην Τουρκία, κατέστη η πρώτη εταιρία στη χώρα που ανακοίνωσε πως θα δεχόταν πληρωμές σε κρυπτονομίσματα. Σε διεθνές επίπεδο, κολοσσοί όπως η Apple, η Amazon και η Expedia κάνουν ήδη δεκτές πληρωμές αυτής της μορφής.

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σχολίασε με καυστικό τρόπο την απόφαση, κάνοντας λόγο για μία ακόμη περίπτωση "μεσονύχτιου τραμπουκισμού", αναφερόμενος στην απόφαση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο μήνα -η οποία ανακοινώθηκε στη διάρκεια μεσονύχτιου διαγγέλματος- να απολύσει τον τότε διοικητή της κεντρικής τράπεζας.

"Είναι σαν να αισθάνονται την ανάγκη να διαπράττουν ανοησίες νυχτιάτικα", ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία βρίσκεται σε υψηλό εξαμήνου, στο 16,19%, πολύ πάνω από τον στόχο του 5% που έχει επισήμως τεθεί, ενώ η ανεργία παραμένει σε επίσης υψηλά επίπεδα, στο 13,4%.

Οι όγκοι συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα στην Τουρκία έφτασαν τα 218 δισεκατομμύρια λίρες (27 δισεκατομμύρια δολάρια) από τις αρχές Φεβρουαρίου μέχρι τις 24 Μαρτίου, καταγράφοντας θεαματική άνοδο σε σχέση με τα 7 δισεκατομμύρια λίρες κατά το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία από την αμερικανική εταιρία Chainalysis, τα οποία ανέλυσε το Reuters.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, κρυπτονομίσματα αξίας 23 δισεκατομμυρίων λιρών άλλαξαν χέρια μέσα σε διάστημα λίγων μόλις ημερών από τη στιγμή που ο Ερντογάν επέλεξε να σοκάρει τις αγορές, απομακρύνοντας τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας τον περασμένο μήνα. Ο αντίστοιχος όγκος συναλλαγών για ολόκληρο το Μάρτιο του 2020 ανερχόταν στο 1 δισεκατομμύριο λίρες.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, οι τουρκικές αρχές απαίτησαν από τις πλατφόρμες εκτέλεσης συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα να τους παραδώσουν τα στοιχεία των χρηστών.

"Οποιαδήποτε αρχή ξεκινά τον έλεγχο (της αγοράς) με απαγορεύσεις τελικά ματαιοπονεί (καθώς η κίνηση αυτή) ενθαρρύνει τις εταιρίες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας να μεταφερθούν στο εξωτερικό", σχολίασε ο οικονομολόγος Ουγκούρ Γκιουρσές με ανάρτησή του στο Twitter.

Ο νέος νόμος τίθεται σε ισχύ την τελευταία ημέρα του Απριλίου.

 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα