Σε υγρό βυθίζει διακομιστές η Microsoft

21:59 8/4/2021 - Πηγή: Insomnia

Η εταιρία πέρασε από τον πυθμένα των θαλασσών στον κατακλυσμό των διακομιστών

H Μicrosoft έχει αρχίσει να βυθίζει τους διακομιστές της μέσα σε υγρό, προκειμένου να βελτιώσει τις επιδόσεις αλλά και την ενεργειακή τους απόδοση. Μια συστοιχία διακομιστών χρησιμοποιείται πλέον για τη διαχείριση παραγωγικών φορτίων, όντας βυθισμένη σε κάτι που θυμίζει δεξαμενή με υγρό. Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι γνωστή στο χώρο εδώ και μερικά χρόνια, όμως η Microsoft ισχυρίζεται πως είναι "ο πρώτος πάροχος υπηρεσιών cloud

που εφαρμόζει ψύξη σε δύο στάδια μέσω βύθισης σε υγρό, σε περιβάλλον παραγωγής".

Η διαδικασία ψύξης περιλαμβάνει την πλήρη βύθιση συστοιχιών διακομιστών μέσα σε ένα ειδικά σχεδιασμένο, μη αγώγιμο υγρό. Το υγρό, βασισμένο σε φθοράνθρακα, επιδρά απομακρύνοντας τη θερμότητα καθώς έρχεται σε άμεση επαφή με τα επιμέρους στοιχεία των διακομιστών, με το υγρό να έχει χαμηλό σημείο βρασμού (50 βαθμούς Κελσίου) οπότε υγροποιείται και επιστρέφει στη δεξαμενή με τη μορφή βροχής. Έτσι, προκύπτει ένα κλειστό σύστημα ψύξης, το οποίο οδηγεί στη μείωση του κόστους λειτουργίας, καθώς δεν απαιτείται κατανάλωση ενέργειας προκειμένου να κινείται το υγρό μέσα στη δεξαμενή, ούτε χρειάζεται κάποιος ψυκτικός παράγοντας προκειμένου να προκαλέσει την υγροποίηση των ατμών.

Κέντρο δεδομένων της Microsoft, βυθισμένο μέσα στο ειδικό υγρό που βρίσκεται ήδη σε σημείο βρασμού

"Ουσιαστικά, μιλάμε για μια μπανιέρα", εξηγεί ο Κρίστιαν Μπέλαντι, στέλεχος της Microsoft στον τομέα ανάπτυξης προηγμένων κέντρων δεδομένων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Verge. "Η συστοιχία τοποθετείται μέσα σε αυτή τη δεξαμενή, οπότε αυτό που θα δείτε είναι το υγρό να βράζει, ακριβώς όπως θα έβραζε σε μια κατσαρόλα. Το νερό που θα βράζατε στην κατσαρόλα σας θα είχε φτάσει στους 100 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση το υγρό βρίσκεται στους 50 βαθμούς Κελσίου".

Η συγκεκριμένη διαδικασία ψύξης χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια στην εξόρυξη κρυπτονομισμάτων και ήταν η μέθοδος αυτή που ενέπνευσε τη Microsoft να προχωρήσει στη δοκιμαστική της εφαρμογή, θέλοντας να διαπιστώσει πώς αντιδρά το σύστημα σε περιπτώσεις κατακόρυφης ανόδου της ζήτησης υπηρεσιών cloud καθώς και σε καταστάσεις απαιτητικών επεξεργαστικών διαδικασιών, όπως για παράδειγμα στη μηχανική μάθηση. 

Επί του παρόντος, τα περισσότερα κέντρα διαχείρισης δεδομένων είναι αερόψυκτα, αξιοποιώντας τον αέρα του περιβάλλοντος, τον οποίο ψύχουν, οδηγώντας τον σε θερμοκρασίες κάτω των 35 βαθμών Κελσίου, με τη μέθοδο της εξάτμισης. Η όλη διαδικασία είναι γνωστή ως αδιαβατική ψύξη (swamp cooling), όμως απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού. Η νέα τεχνική ψύξης με τη βύθιση των διακομιστών σε δεξαμενή στόχο έχει να μειώσει την κατανάλωση νερού. "Ενδεχομένως θα μπορούσε να οδηγήσει στο μηδενισμό της κατανάλωσης νερού από τα κέντρα δεδομένων, οπότε είναι μια ιδιαίτερα σημαντική προοπτική για εμάς", αναφέρει ο Μπέλαντι. "Ουσιαστικά, το ζητούμενο είναι να έχουμε λιγότερο και χαμηλότερο αντίκτυπο, οπουδήποτε δραστηριοποιούμαστε".

Η Microsoft ευελπιστεί πως η νέα διαδικασία θα οδηγήσει σε λιγότερες αστοχίες υλικού

Αυτή η μέθοδος ψύξης επιτρέπει επίσης στη Microsoft να τοποθετεί τους διακομιστές σε πυκνότερες διατάξεις, εξέλιξη η οποία αναμένεται να μειώσει το χώρο που θα απαιτείται μακροπρόθεσμα για τη στέγασή τους, σε σχέση με τα αερόψυκτα κέντρα. Η Microsoft σε πρώτο στάδιο εφαρμόζει δοκιμαστικά την υδρόψυξη σε ένα σύστημα που διαχειρίζεται σχετικά μικρό φορτίο πληροφοριών, για το εσωτερικό της εταιρίας, ενώ σχεδιάζει την ευρύτερη εφαρμογή του μελλοντικά. "Πρόκειται για ένα μικρό κέντρο δεδομένων, ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με μία συστοιχία", εξηγεί ο Μπέλαντι. "Έχουμε ξεκινήσει μια σταδιακή εφαρμογή και σχετικά σύντομα θα περάσουμε σε πολλαπλές συστοιχίες".

Σε πρώτο στάδιο η Microsoft θα εστιάσει κατά κύριο λόγο στο πώς επιδρά στην αξιοπιστία των συστημάτων αυτή η νέα μέθοδος ψύξης και σε ποιες περιπτώσεις έντονης αύξησης του φόρτου θα μπορούσε να συνδράμει, λ.χ. σε περιπτώσεις έντονης ζήτησης για υπηρεσίες cloud και τεχνητής νοημοσύνης. "Αναμένουμε αισθητά βελτιωμένη αξιοπιστία. Η συνεργασία μας με το Πρόγραμμα Natick πριν από μερικά χρόνια πραγματικά κατέδειξε τη σημασία της εξάλειψης της υγρασίας και του οξυγόνου από ένα [τέτοιο] περιβάλλον", υπογραμμίζει ο Μπέλαντι.

Ο χώρος στον οποίο έχει εγκαταστήσει η Microsoft τους υδρόψυκτους διακομιστές της

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Natick, η Microsoft πόντισε ένα ολόκληρο κέντρο δεδομένων στη θάλασσα της Σκοτίας, στέλνοντας στον πυθμένα 864 διακομιστές και αποθηκευτικό χώρο 27,6 petabytes. Το πείραμα στέφθηκε με επιτυχία, με τη Microsoft να καταγράφει μόλις το ένα όγδοο των αστοχιών που είχε ένα αντίστοιχο χερσαίο κέντρο  δεδομένων. "Αυτό που αναμένουμε με τη βύθιση [των διακομιστών στο ειδικό υγρό] είναι μια αντίστοιχη τάση, καθώς το υγρό διαχέει το οξυγόνο και την υγρασία, στοιχεία που προκαλούν διάβρωση... και αυτά είναι που οδηγούν σε αστοχίες στα συστήματά μας", αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μπέλαντι.

Η όλη προσπάθεια συνδέεται εν μέρει και με την περιβαλλοντική δέσμευση της Microsoft να αντιμετωπίσει τη λειψυδρία. Η εταιρία έχει δεσμευτεί να επιστρέφει στο περιβάλλον μέχρι το 2030 ποσότητες νερού μεγαλύτερες από εκείνες που καταναλώνει για τις δραστηριότητές της σε παγκόσμια κλίμακα. Η πρωτοβουλία αυτή περιλαμβάνει την αξιοποίηση του βρόχινου νερού μέσω ειδικών συστημάτων συλλογής τοποθετημένων στα γραφεία της εταιρίας, καθώς και της συλλογής της υγρασίας που δημιουργείται από τα κλιματιστικά. Ακόμη και έτσι, η Microsoft άντλησε σχεδόν 8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού από τα διάφορα δημοτικά δίκτυα υδροδότησης και άλλες τοπικές πηγές το 2019, καταγράφοντας αύξηση της κατανάλωσης σε σχέση με τα κατά τι περισσότερα των 7 εκατομμυρίων το 2018.

Οι προσπάθειες της Microsoft να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που προκύπτουν από την κατανάλωση νερού της εταιρίας αναμένεται να αποτελέσουν σύνθετο πρόβλημα, δεδομένης των αυξητικών τάσεων που καταγράφονται, όμως προγράμματα όμως αυτό της υδρόψυξης δύο φάσεων θεωρείται βέβαιο πως θα βοηθήσουν, εφόσον εφαρμοστούν ευρύτερα. "Στόχος μας είναι να φτάσουμε σε μηδενικό αποτύπωμα νερού", επισημαίνει ο Μπέλαντι. "Αυτός είναι ο σκοπός μας και επομένως εκεί στρέφουμε τις προσπάθειές μας".


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα