Σοβαροί κλυδωνισμοί για το Free Software Foundation

21:50 2/4/2021 - Πηγή: Insomnia

Αφορμή, η αμφιλεγόμενη απόφαση να επιτραπεί και πάλι η συμμετοχή του Ρίτσαρντ Μ. Στόλμαν στο διοικητικό συμβούλιο

Όταν το Free Software Foundation (FSF) επέτρεψε στον ιδρυτή του, Ρίτσαρντ Μ. Στόλμαν να συμμετάσχει εκ νέου στο διοικητικό συμβούλιο του μη κερδοσκοπικού οργανισμού, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου προφανώς δεν γνώριζαν πώς θα υποδεχόταν η ευρύτερη κοινότητα την κίνηση αυτή. Πλέον, το γνωρίζουν.

Πολλά μέλη και ηγετικές προσωπικότητες της κοινότητας ελεύθερου

λογισμικού και ανοιχτού κώδικα εξέφρασαν την έντονη απογοήτευσή τους για την επιστροφή του Στόλμαν. Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση της Τζόρτζια Γιάνγκ, πρώην στελέχους του FSF, η οποία σχολίασε με ανάρτησή της στο Twitter: "Αυτό που δεν αντιλαμβάνεται ο κάθε άσχετος είναι πως πολλοί από τους ανθρώπους που έτρεφαν βαθύ σεβασμό [για το Στόλμαν] προσπάθησαν να τον βοηθήσουν να μάθει να μην αντιμετωπίζει τις γυναίκες σαν αντικείμενα, να καλύπτει με τις φωνές του την άποψη των άλλων στο Libreplanet λες και βρισκόταν στο πάρτι των γενεθλίων του, να κόψει τα σεξιστικά αστεία". Συνεχίζει, αναφέροντας πως "Όλη εκείνη η ενέργεια, που χαραμίστηκε ολότελα, θα μπορούσε να είχε διατεθεί προωθώντας τη χρήση ελεύθερου λογισμικού, οικοδομώντας εκείνη την ανοιχτή κοινότητα που τόσοι άνθρωποι επιθυμούν. Αντίθετα, σπαταλήθηκε, στην εγωιστική συμπεριφορά ενός ανθρώπου, ξανά και ξανά".

Ο Μάθιου Γκάρετ, γνωστός developer για το Linux και πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου του FSF σχολίασε, επίσης μέσω του Twitter: "Η άποψη πως κάποιος που κάνει "καλό έργο" σε επαρκή βαθμό εξασφαλίζει την ανοχή ώστε να συμπεριφέρεται απρεπώς είναι ευρέως διαδεδομένη και συντελεί στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου ανθούν οι καταχρηστικές συμπεριφορές. Άτομα που ασπάζονται την άποψη αυτή δεν θα έπρεπε να συμμετέχουν στη διοίκηση οργανισμών".

Βεβαίως, οσοδήποτε βαρύτητα και αν είχαν οι απόψεις τους, δεν ήταν άτομα με ενεργό ρόλο στο FSF τη δεδομένη περίοδο. Όμως, όταν η Red Hat ανακοίνωσε πως δεν θα υποστήριζε πλέον οικονομικά το FSF, τα δικά της λόγια ακούστηκαν.

Συγκεκριμένα, η δήλωση της Red Hat αναφέρει:

Η Red Hat είναι από καιρό δωρητής και εταίρος σε προγράμματα τα οποία προωθούνται υπό την αιγίδα του FSF, έχοντας συμβάλλει με εκατοντάδες ανθρώπους και εκατομμύρια γραμμές κώδικα. Λαμβάνοντας υπ' όψη τις συνθήκες που οδήγησαν στην αρχική παραίτηση του Ρίτσαρντ Στόλμαν το 2019, η Red Hat έφριξε μόλις πληροφορήθηκε ότι είχε ενταχθεί και πάλι στο διοικητικό συμβούλιο του FSF. Ως εκ τούτου, προχωράμε στην άμεση αναστολή κάθε χρηματοδότησης από τη Red Hat του FSF και όλων των εκδηλώσεων που φιλοξενούνται από το FSF. Eκτός αυτού, πολλοί συμμετέχοντες στο έργο της Red Hat μας δήλωσαν πως δεν σκοπεύουν πλέον να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις υπό την αιγίδα ή με την υποστήριξη του FSF και τους στηρίζουμε απόλυτα στην απόφασή τους.

Το 2019 καλέσαμε το διοικητικό συμβούλιο του FSF να αξιοποιήσει την ευκαιρία που δημιούργησε η αποχώρηση του Στόλμαν προκειμένου να συγκροτηθεί ένα Δ.Σ. με ευρύτερη και ανοιχτότερη εκπροσώπηση διαφορετικών ομάδων. Το FSF αρκέστηκε σε περιορισμένα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Η επιστροφή του Ρίτσαρντ Στόλμαν άνοιξε εκ νέου πληγές οι οποίες ελπίζαμε πως σταδιακά θα επουλώνονταν μετά την αποχώρησή του. Θεωρούμε πως προκειμένου να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της ευρύτερης κοινότητας ανοιχτού λογισμικού, το FSF πρέπει να προχωρήσει σε θεμελιώδεις και διαρκείς αλλαγές στον τρόπο διοίκησής του.

Παρότι η Red Hat δεν αποκάλυψε το ύψος των ποσών που δώρισε στο FSF, εκτιμάται πως πρόκειται για σημαντικά κεφάλαια. Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία του FSF,  ένα έντυπο με πληροφορίες για τη ΜΚΟ που υποβλήθηκε στην αμερικανική εφορία στις 14 Αυγούστου του 2020, ένα ποσό της τάξης των 708.016 δολαρίων προέρχεται από συνδρομές μελών, ενώ ο κύριος όγκος των εσόδων, συνολικού ύψους 1.383.003 δολαρίων, προέρχεται από άλλες συνεισφορές. Σύμφωνα με τον Τζον Σάλιβαν, ο οποίος παραμένει για την ώρα ως εκτελεστικός διευθυντής του FSF, "Κατά την πιο πρόσφατη πλήρως ελεγμένη χρήση, η απευθείας στήριξη από εταιρικούς χορηγούς ανερχόταν στο 3% των συνολικών ετησίων εσόδων μας".

Η Red Hat δεν είναι η μόνη εταιρία που δεν θέλει να έχει πλέον σχέση με το FSF του Στόλμαν. Η Mελίσα Ντι Ντονάτο, διευθύνων σύμβουλος της SUSE, σχολίασε μέσω του Twitter: "Είμαστε καλύτεροι από αυτό [που βλέπουμε να συμβαίνει]. Ο κόσμος αξίζει κάτι καλύτερο. Ως ηγέτες [στο χώρο], υπάρχουν στιγμές που πρέπει να μιλήσουμε και να πάρουμε θέση όταν λαμβάνονται φρικτές αποφάσεις. Αυτή είναι μια τέτοια στιγμή. Είμαι απογοητευμένη από την απόφαση του FSF και στέκομαι αποφασιστικά απέναντι σε κάθε μορφή μισογυνισμού και μισαλλοδοξίας".

Ο Μιγκέλ ντε Ικάζα, συνιδρυτής του GNOME δήλωσε μέσω του Twitter: "Ο Στόλμαν απέτυχε να εξελιχτεί καθώς εξελισσόταν το κίνημα. Και, στο διάστημα αυτό, λειτούργησε σαν βαρίδι στην προσπάθεια που καταβάλλεται. Οι ιδέες αυτές επιβίωσαν και άνθισαν αλλού. Εξακολουθεί να αποτελεί βαρίδι για κάθε προσπάθεια που βρίσκεται υπό την άμεση επιρροή του".

Την ίδια ώρα, ο Στόλμαν αποφεύγει να απαντήσει στις επικρίσεις. Το μόνο "σχόλιο" στο οποίο έχει προβεί μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της επιστροφής του είναι ότι η προσωπική του ιστοσελίδα εξακολουθεί να αναφέρει τα εξής: "Παραμένω στο GNU Project. Αυτή είναι η μακροχρόνια δέσμευσή μου και σχεδιάζω να συνεχίσω". 

Το ζήτημα είναι πως, ενώ ήδη καταγράφονται εσωτερικές αντιδράσεις, δριμείες εξωτερικές επικρίσεις και ανακοινώσεις περιορισμού των οικονομικών πόρων του FSF, δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς τη ΜΚΟ να συνεχίζει να δραστηριοποιείται ουσιαστικά εφόσον ο Στόλμαν παραμένει στο διοικητικό συμβούλιο ή σε οποιαδήποτε άλλη ηγετική θέση.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα