Στρατιωτική βάση δεδομένων με δακτυλικά αποτυπώματα και σαρώσεις ίριδας, πωλήθηκε στο eBay

Η συσκευή σε σχήμα κουτιού παπουτσιών, που έχει σχεδιαστεί για τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και τη σάρωση της ίριδας του ματιού, δημοσιεύθηκε προς πώληση στο eBay στην τιμή των 149,95 δολαρίων.

Ένας Γερμανός ερευνητής ασφαλείας, ο Matthias Marx, προσέφερε επιτυχώς 68 δολάρια και όταν έφτασε στο σπίτι του στο Αμβούργο τον Αύγουστο, το μεγάλο φορητό μηχάνημα περιείχε περισσότερα από όσα υποσχόταν η αγγελία.

Συγκεκριμένα, η κάρτα μνήμης στο εσωτερικό της συσκευής περιείχε τα ονόματα, τις εθνικότητες, τις φωτογραφίες, τα δακτυλικά

αποτυπώματα και τις σαρώσεις ίριδας 2.632 ατόμων.

Οι περισσότεροι άνθρωποι στη βάση δεδομένων, την οποία εξέτασαν οι New York Times, προέρχονταν από το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Πολλοί ήταν γνωστοί τρομοκράτες και καταζητούμενα άτομα, αλλά άλλοι φαίνονταν να είναι άνθρωποι που είχαν συνεργαστεί με την αμερικανική κυβέρνηση ή απλώς είχαν σταματήσει σε σημεία ελέγχου. Τα metadata της συσκευής, η οποία ονομάζεται Secure Electronic Enrollment Kit ή SEEK II, αποκάλυψαν ότι είχε χρησιμοποιηθεί για τελευταία φορά το καλοκαίρι του 2012 κοντά στην Κανταχάρ του Αφγανιστάν.

Η συσκευή - ένα μικρό κομμάτι στο τεράστιο σύστημα συλλογής βιομετρικών στοιχείων που κατασκεύασε το Πεντάγωνο τα χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, είναι μια φυσική υπενθύμιση ότι, αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεπεράσει τους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, τα εργαλεία που κατασκευάστηκαν και οι πληροφορίες που είχαν στην κατοχή τους συνεχίζουν να υπάρχουν με τρόπους που δεν είχαν σκοπό οι δημιουργοί τους.

Το πώς ακριβώς κατέληξε η συσκευή από τα πεδία των μαχών στην Ασία σε έναν διαδικτυακό ιστότοπο δημοπρασιών δεν είναι σαφές. Τα δεδομένα όμως τα οποία προσφέρουν λεπτομερείς περιγραφές ατόμων εκτός από τη φωτογραφία και τα βιομετρικά τους στοιχεία, θα μπορούσαν να είναι αρκετά για να στοχεύσουν ανθρώπους που δεν ήταν προηγουμένως γνωστό ότι είχαν συνεργαστεί με τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, εάν οι πληροφορίες έπεφταν σε λάθος χέρια.

Αναμενόμενα, σύμφωνα με τους NYT, ο Matthias Marx δεν θέτει τις πληροφορίες στο διαδίκτυο ούτε τις μοιράζεται σε ηλεκτρονική μορφή, όμως επέτρεψε σε δημοσιογράφο των Times στη Γερμανία να δει τα δεδομένα αυτοπροσώπως μαζί του.

«Επειδή δεν έχουμε ελέγξει τις πληροφορίες που περιέχονται στις συσκευές, το υπουργείο δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τη γνησιότητα των υποτιθέμενων δεδομένων ή να σχολιάσει με άλλο τρόπο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ταξίαρχος Patrick S. Ryder, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας. «Το υπουργείο ζητά να επιστραφούν για περαιτέρω ανάλυση όλες οι συσκευές που πιστεύεται ότι περιέχουν προσωπικές πληροφορίες».


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα