Συμμαχία Microsoft και εφημερίδων απέναντι στη Google

Η πρωτοβουλία έχει εξασφαλίσει διακομματική στήριξη στις Ηνωμένες Πολιτείες

Στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, εκατοντάδες εφημερίδες έπαψαν να υπάρχουν, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της ανατροπής που επέφεραν στη διαφημιστική αγορά οι τεχνολογικοί κολοσσοί. Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε πολλά, ως προς τις τεχνολογικές μεταρρυθμίσεις, είτε αυτές αφορούν το συντονισμό του δημοσιευόμενου περιεχομένου, είτε τις εξαγορές μικρότερων εταιριών, πάντως φαίνεται πως συμφωνούν ότι η τοπική δημοσιογραφία πρέπει να διασωθεί.

Την περασμένη Παρασκευή, υποεπιτροπή

της Δικαστικής Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων εστίασε την προσοχή της στον τρόπο με τον οποίο Google και Facebook διανέμουν τις ειδήσεις, ενώ σχέδιο νόμου το οποίο είχε κατατεθεί νωρίτερα την ίδια εβδομάδα είχε εξασφαλίσει ήδη στη στήριξη των Ρεπουμπλικανών. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες νομοθετικές απειλές για τους τεχνολογικούς κολοσσούς, καρπός πολυετών διαβουλεύσεων σχετικά με τις μονοπωλιακές πρακτικές και, σε μεγάλο βαθμό, η πολιτική βούληση για την προώθηση τέτοιων πρωτοβουλιών πηγάζει από τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η τοπική δημοσιογραφία. 

"H κρίση την οποία βιώνει η αμερικανική δημοσιογραφία έχει εξελιχτεί σε πραγματική κρίση για τη δημοκρατία και την πολιτική μας ζωή", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Σισιλίνι, βουλευτής του Ρόουντ Άιλαντ και μέλος της υποεπιτροπής, στα εναρκτήρια σχόλιά του την Παρασκευή.

Το νομοσχέδιο το οποίο εισηγήθηκε ο Σισιλίνι, εφόσον ψηφιστεί, θα προσφέρει τη δυνατότητα στους ειδησεογραφικούς οργανισμούς να διαπραγματεύονται συλλογικά με πλατφόρμες όπως το Facebook και η Google, τους όρους με τους οποίους διανέμεται διαδικτυακά το περιεχόμενο που αυτοί συντάσσουν. Η γερουσιαστής Έιμι Κλόμπουσαρ, αντιπρόσωπος της Μινεσότα, εκλεγμένη με τους Δημοκρατικούς και επικεφαλής της επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας για την καταπολέμηση μονοπωλιακών πρακτικών, συνυπογράφει το νομοσχέδιο στη συζήτησή του στη Γερουσία, έχοντας την υποστήριξη δύο Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, του Τζον Κένεντι, αντιπροσώπου της Λουϊζιάνα, και του Κεν Μπακ, αντιπροσώπου του Κολοράντο, οι οποίοι έχουν ήδη υπογράψει το νομοσχέδιο.

"Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση, προκειμένου να εκθρονιστούν αυτοί οι ψηφιακοί μονάρχες", ανέφερε ο Μπακ στα εναρκτήρια σχόλιά του. "Δεν πρόκειται για επιχορήγηση του τύπου, αλλά για δημιουργία ενός δικαιότερου πεδίου δραστηριοποίησης, προς όφελος της δημοκρατίας και της ελεύθερης έκφρασης".

Όμως, παρότι η διακομματική στήριξη για το νομοσχέδιο είναι από μόνη της σημαντική, τα σπουδαία νέα καταγράφηκαν εκτός της αίθουσας όπου διεξαγόταν η σχετική συζήτηση.

Το Κογκρέσο πιέζεται πλέον, περισσότερο από ποτέ, να αναλάβει δράση. Τον Ιανουάριο, η Google απείλησε να αποσύρει τη μηχανή αναζήτησης από την Αυστραλία, αντιδρώντας σε ένα σχέδιο νόμου το οποίο θα υποχρέωνε τον τεχνολογικό κολοσσό να πληρώνει τους δημοσιογραφικούς οργανισμούς για το περιεχόμενο που συνέτασσαν. Το νομοσχέδιο αυτό εγκρίθηκε το Φεβρουάριο και κατέστη νόμος του κράτους, ενώ λίγο μετά η Google υποχρεώθηκε να ανακρούσει πρύμνα και να καταλήξει σε συμφωνία με μια σειρά από αυστραλιανούς δημοσιογραφικούς οργανισμούς.

Την ώρα που συνέβαιναν όλα αυτά, η Microsoft εξέδωσε ανακοίνωσε με την οποία εξέφραζε τη στήριξή της στις προσπάθειες της Αυστραλίας να προστατεύσει τους δημοσιογραφικούς οργανισμούς. "Ένα πράγμα είναι βέβαιο: άλλες εταιρίες μπορεί κάποιες φορές να απειλούν να αποχωρήσουν από την Αυστραλία, όμως η Microsoft δεν πρόκειται ποτέ να διατυπώσει ανάλογη απειλή", δήλωνε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα. 

Ο Σμιθ κατέθεσε ως μάρτυρας στην ακροαματική διαδικασία της Παρασκευής, όπου γνωστοποίησε την υποστήριξή του προς το νομοσχέδιο του Σισιλίνι. Λίγο πριν την προγραμματισμένη έναρξη της συνεδρίασης, η Google προχώρησε σε δική της, καυστική ανακοίνωση σε βάρος της Microsoft, αφήνοντας να εννοηθεί πως η εταιρία "προέβαινε σε ισχυρισμούς που εξυπηρετούν τα δικά της συμφέροντα" και προωθούσε καταστάσεις ικανές "να διαρρήξουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ανοιχτό διαδίκτυο, σε μια προσπάθεια να υποσκάψει έναν ανταγωνιστή".

Η Google έχει σοβαρούς λόγους να φοβάται το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ιδίως στον απόηχο της αποτυχημένης μπλόφας της στην Αυστραλία. Το νομοσχέδιο έχει εξασφαλίσει διακομματική στήριξη και δεν είναι παρά το εναρκτήριο χτύπημα της υποεπιτροπής απέναντι στους τεχνολογικούς κολοσσούς, καθώς προετοιμάζονται πολύ δραστικότερες μεταρρυθμίσεις.

Η υποεπιτροπή που ασχολείται με το ζήτημα των μονοπωλιακών πρακτικών πρόκειται να συνεδριάσει ξανά, πριν ξεκινήσει η κατάθεση των νομοσχεδίων, κίνηση η οποία αναμένεται μέσα στην άνοιξη. Η  γερουσιαστής Κλόμπουσαρ δήλωσε στο CNN την εβδομάδα που μας πέρασε πως η αντίστοιχη επιτροπή της Γερουσίας πρόκειται να προχωρήσει σε δικές της διαδικασίες, προκειμένου να εξετάσει την κυρίαρχη θέση ορισμένων τεχνολογικών κολοσσών, καθώς και τις χρεώσεις που επιβάλλονται στα ψηφιακά τους καταστήματα, πέρα από το ζήτημα της δημοσίευσης ειδήσεων.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα