Την πρώτη υπομονάδα ενός νέου διαστημικού σταθμού έστειλε στο διάστημα η Κίνα

21:23 3/5/2021 - Πηγή: Insomnia

Η υπομονάδα Τιανχέ εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο Γουεντσάνγκ

Η Κίνα εκτόξευσε πύραυλο ο οποίος μεταφέρει μια βασική υπομονάδα ενός νέου διαστημικού σταθμού, καταγράφοντας έτσι ένα ακόμη βήμα στο ολοένα και πιο φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα του Πεκίνου.

Η υπομονάδα Τιανχέ, η οποία περιλαμβάνει το χώρο διαβίωσης των μελών του πληρώματος, εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Σταθμό Γουεντσάνγκ, με τη βοήθεια ενός πυραύλου Long March-5B.

H Kίνα ευελπιστεί πως ο νέος σταθμός θα τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία

μέσα στο 2022.

Ο μόνος άλλος διαστημικός σταθμός σε τροχιά γύρω από τη Γη αυτή τη στιγμή είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, στον οποίο η Κίνα δεν έχει πρόσβαση.

Η Κίνα καθυστέρησε να ξεκινήσει τις προσπάθειες εξερεύνησης του διαστήματος. Μόλις το 2003 έστειλε τον πρώτο της αστροναύτη σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας, αποτελώντας έτσι την τρίτη χώρα που κατέγραψε αυτό το επίτευγμα, μετά τη Σοβιετική Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μέχρι στιγμής, η Κίνα έχει θέσει δύο διαστημικούς σταθμούς σε τροχιά. Όμως, οι σταθμοί Τιανγκόνγκ-1 και Τιανγκόνγκ-2 ήταν δοκιμαστικοί, αποτελούμενοι από βασικές υποδομές οι οποίες επέτρεπαν τη σχετικά σύντομη παραμονή αστροναυτών σε αυτούς.

Ο νέος διαστημικός σταθμός, ο οποίος θα ζυγίζει 66 τόνους και θα αποτελείται από πολλαπλές υπομονάδες, αναμένεται να παραμείνει σε λειτουργία για τουλάχιστον 10 χρόνια.

Η υπομονάδα Τιανχέ αποτελεί το βασικό συστατικό μέρος του σταθμού. Έχει μήκος 16,6 μέτρα και πλάτος 4,2 μέτρα. Θα παρέχει ενέργεια και ώθηση στο σταθμό, ενώ περιλαμβάνει εξοπλισμό και χώρους διαβίωσης που θα επιτρέπουν στους επισκέπτες αστροναύτες να ζουν και να εργάζονται εκεί για παρατεταμένο διάστημα.

Το Πεκίνο σχεδιάζει να προχωρήσει σε τουλάχιστον 10 ανάλογες εκτοξεύσεις, με τις οποίες θα μεταφερθεί όλος ο επιπρόσθετος εξοπλισμός σε τροχιά, ενόψει της ολοκλήρωσης του σταθμού μέσα στον επόμενο χρόνο. Ο κινεζικός διαστημικός σταθμός θα περιφέρεται γύρω από τη Γη σε υψόμετρο το οποίο θα κυμαίνεται μεταξύ των 340 και 450 χιλιομέτρων.

Μάλιστα, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός αναμένεται να πάψει να χρησιμοποιείται μετά το 2024, γεγονός το οποίο ενδεχομένως θα καθιστούσε τον Τιανγκόνγκ το μοναδικό διαστημικό σταθμό σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Ο Τσεν Λαν, αναλυτής με ειδίκευση στο διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP πως το πρόγραμμα αυτό ήταν "μεγάλη υπόθεση".

"Πρόκειται να αποτελέσει το μεγαλύτερο πρόγραμμα συνεργασίας στο διάστημα για την Κίνα, επομένως είναι σημαντικό", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Κίνα τα τελευταία χρόνια δε κρύβει τις φιλοδοξίες που τρέφει για το διάστημα. Η χώρα έχει επενδύσει σημαντικούς πόρους στο διαστημικό της πρόγραμμα και το 2019 κατέστη η πρώτη που έστειλε μη επανδρωμένο σκάφος στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης.

Ο κινέζος πρόεδρος Ζι Ζινπίνγκ έχει εκφράσει ανοιχτά την υποστήριξή του στις διαστημικές προσπάθειες της χώρας, ενώ τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης συχνά περιγράφουν το "διαστημικό όνειρο" ως ένα βήμα στο δρόμο προς την "εθνική αναγέννηση".

 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα