Το Twitter περνά στην ιδιοκτησία του Elon Musk με κόστος εξαγοράς 44 δισ. δολαρίων

Το Twitter αποδέχθηκε τη δημόσια προσφορά των 44 δισ. δολαρίων του Elon Musk όπως ανακοίνωσε πριν λίγο με επίσημο δελτίο τύπου η εταιρεία.

Έτσι ο Musk κάνει δική του μία από τις δημοφιλέστερες πλατφόρμες επικοινωνίας με κόστος 54,20 δολάρια ανά μετοχή, την ίδια τιμή που είχε δηλώσει στην αρχική του προσφορά

στις 14 Απριλίου.

«Η ελευθερία του λόγου είναι το θεμέλιο μιας λειτουργικής δημοκρατίας και το Twitter είναι η ψηφιακή πλατεία μιας πόλης όπου συζητούνται ζητήματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας», αναφέρει ο Musk σε επίσημη δήλωσή του που περιλαμβάνεται στην ανακοίνωση της εξαγοράς. Γνωστοποιεί μάλιστα και τις πρώτες του κινήσεις αναφέροντας ότι «θέλω επίσης να κάνω το Twitter καλύτερο από ποτέ βελτιώνοντας το προϊόν με νέες δυνατότητες, κάνοντας open-source τους αλγόριθμους της υπηρεσίας για να αυξήσω την εμπιστοσύνη του κοινού, νικώντας τα spam bots και επαληθεύοντας την ταυτότητα όλων των ανθρώπων».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Twitter, Parag Agrawal, σε δήλωσή του δηλώνει ικανοποιημένος από την εξέλιξη προσθέτοντας ότι «το Twitter έχει έναν σκοπό και συνάφεια που επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο» ενώ είναι «βαθιά περήφανος για τις ομάδες που απαρτίζουν το Twitter  και τη δουλειά που συνεισφέρουν που ποτέ δεν ήταν πιο σημαντική».

Ο Musk παρουσίασε το αναλυτικό σχέδιό του για τη χρηματοδότηση της συμφωνίας στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς την περασμένη Πέμπτη. Αυτή περιλαμβάνει 25,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια ενώ 21 δισεκατομμύρια δολάρια προέρχονται από την προσωπική περιουσία του ιδίου του Musk. Αναλυτές πιστεύουν ότι τα δάνεια θα μπορούσαν να κοστίσουν στο Twitter έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως σε τόκους και τέλη εξυπηρέτησης, ή περίπου το 20% των ετήσιων εσόδων της εταιρείας.

Λίγο αφότου ο Musk ανακοίνωσε το σχέδιο εξαγοράς, το διοικητικό συμβούλιο του Twitter θέσπισε ένα μέτρο «δηλητηριώδους χαπιού», υποδηλώνοντας ότι σκόπευε να απορρίψει την προσφορά, δίνοντας στους υπάρχοντες μετόχους το δικαίωμα να αγοράσουν πρόσθετες μετοχές με έκπτωση, μειώνοντας ουσιαστικά το ιδιοκτησιακό συμφέρον του Musk. Για την ώρα πάντως δεν είναι σαφές τι οδήγησε στην αλλαγή στάσης 180 μοιρών της εταιρείας και τη μη ενεργοποίηση του σχετικού μέτρου. Δημοσίευμα των New York Times τη Δευτέρα περιέγραψε τους υπαλλήλους του Twitter ως διχασμένους από την εξέλιξη, χωρίς να ενημερώνονται για την πορεία των συνομιλιών και τα σχέδια της διοίκησης.

Για την ώρα δεν είναι σαφές τι αντίκτυπο θα έχει ο Musk στο Twitter ή από πού θα ξεκινήσει τις αλλαγές με στόχο να «ξεκλειδώσει τις τεράστιες προοπτικές του» όπως είχε αναφέρει ενδεικτικά στην αρχική του προσφορά. Κρίνοντας πάντως από τη δημόσια προσφορά, ο Musk επιθυμεί το Twitter να αποχωρήσει από το χρηματιστήριο, έτσι ώστε όλες οι επιχειρηματικές αποφάσεις να λαμβάνονται χωρίς λογοδοσία προς τις αγορές.

Όταν αποκάλυψε για πρώτη φορά την απόκτηση μεριδίου 9,2% στο Twitter, προχώρησε σε δημοσκόπηση στην οποία οι χρήστες του Twitter έπρεπε να ψηφίσουν αν επιθυμούσαν τη δυνατότητα επεξεργασίας των tweet τους, κάτι που λίγο αργότερα ανακοινώθηκε ότι έρχεται μέσα στη χρονιά. Αργότερα πρότεινε την εξάλειψη διαφημίσεων από το Twitter Blue, τη μείωση της τιμής συνδρομής και την προσθήκη του κρυπτονομίσματος Dogecoin ως επιλογή πληρωμής. 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα