Το δάνειο εξαγοράς του Twitter γίνεται εφιάλτης για τις τράπεζες

Το δάνειο των 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων που χορηγήθηκε στον Elon Musk για την εξαγορά του Twitter έχει εξελιχθεί στη χειρότερη συμφωνία χρηματοδότησης συγχωνεύσεων για τις τράπεζες από την οικονομική κρίση του 2008-09.

Σύμφωνα με στοιχεία της PitchBook LCD που αναφέρει η Wall Street Journal, το δάνειο αυτό παραμένει "σε αδιέξοδο" για μεγαλύτερο διάστημα από κάθε άλλη παρόμοια απούλητη συμφωνία των τελευταίων

15 ετών.

Επτά μεγάλες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Morgan Stanley και Bank of America, συμμετείχαν στη χρηματοδότηση της εξαγοράς του Twitter, νυν X, τον Οκτώβριο του 2022. Η συνήθης πρακτική των τραπεζών είναι να μεταπωλούν γρήγορα τέτοια δάνεια σε άλλους επενδυτές, αποκομίζοντας κέρδη από προμήθειες. Ωστόσο, στην περίπτωση του X, οι τράπεζες αδυνατούν να αποδεσμευτούν από το χρέος χωρίς σημαντικές απώλειες, κυρίως λόγω των αδύναμων οικονομικών επιδόσεων της πλατφόρμας.

Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε υποτιμήσεις που έχουν επηρεάσει αρνητικά τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Σε μία περίπτωση, επηρέασε ακόμη και τις αποζημιώσεις του τμήματος συγχωνεύσεων μιας τράπεζας. Ο Steven Kaplan, καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, ο οποίος μελετά τέτοιου είδους συμφωνίες από τη δεκαετία του 1980, δήλωσε ότι η περίπτωση του Twitter δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη "αδιέξοδη" χρηματοδοτική συμφωνία σε αξία δολαρίων από την οικονομική κρίση του 2008, αλλά μία από τις μεγαλύτερες όλων των εποχών.

Παρά τις προκλήσεις, οι τράπεζες εξακολουθούν να εισπράττουν σημαντικές πληρωμές τόκων από τα δάνεια του X. Υπάρχει ακόμη η πιθανότητα να αποπληρωθούν πλήρως εάν η εταιρεία καταφέρει να καλύψει τις υποχρεώσεις της. Ωστόσο, σχεδόν δύο χρόνια μετά την εξαγορά, το X εξακολουθεί να αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, με την αξία του να έχει μειωθεί κατά περισσότερο από το μισό, στα 19 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ετήσιες πληρωμές τόκων του X ανέρχονται σε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, επιβαρύνοντας περαιτέρω την οικονομική του κατάσταση. Παρά τις πρόσφατες ενδείξεις αύξησης της χρήσης της εφαρμογής λόγω των πολιτικών εξελίξεων, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ουσιαστική ανάκαμψη των διαφημιστικών εσόδων.

Η κατάσταση αυτή έχει επηρεάσει τη θέση των εμπλεκόμενων τραπεζών στους πίνακες κατάταξης επενδυτικής τραπεζικής. Η Bank of America και η Morgan Stanley έχασαν τις κορυφαίες θέσεις τους στις ΗΠΑ, με την JPMorgan και τη Goldman Sachs, που δεν συμμετείχαν στη χρηματοδότηση του Twitter, να καταλαμβάνουν πλέον τις πρώτες θέσεις.

Η κατάσταση δημιουργεί ένα δίλημμα για τις τράπεζες. Από τη μία πλευρά, επιθυμούν να διατηρήσουν καλές σχέσεις με τον Musk και τις έξι εταιρείες του, ελπίζοντας σε μελλοντικές ευκαιρίες όπως μια πιθανή δημόσια προσφορά της SpaceX ή της Starlink. Από την άλλη, οι δημόσιες δηλώσεις του Musk δυσχεραίνουν την πώληση του χρέους.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα